fbpx

CSM a avizat arestarea preventivă a patru judecători

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a dat acordul pentru arestarea preventivă a patru judecători de la Tribunalul București, acuzați de fapte de corupție, la cererea DNA. 

”Sectia de judecatori a incuviintat retinerea si arestarea preventivă a inculpatilor STANCIU ION, MOLDOVAN MIRCEA, VIZIRU CIPRIAN SORIN si ROVENTA ELENA, judecatori la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VII-a civila, cercetati pentru comiterea infractiunilor de luare de mita, prev. de art. 289 Cod penal raportat la art. 6 si 7 lit. b din Legea 78/2000, precum si pentru abuz in serviciu in forma prevazuta de art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000.”, se arată în comunicatul CSM. 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus în 19 mai punerea în mişcare a acţiunii penale față de cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti. În Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori se menţionează că există probe şi indicii rezonabile care conturează următoarea situaţie de fapt:

Cei patru judecători din cadrul Tribunalului București – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată (IPURL) sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale.

Astfel, în sarcina celor patru judecători s-au reţinut următoarele infracţiuni: 
1. MOLDOVAN MIRCEA 
cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
2. ROVENŢA ELENA 
luare de mită 

3. STANCIU ION 
luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale) 

4. VIZIRU CIPRIAN SORIN 
luare de mită 

Potrivit probelor administrate până acum în cauză, magistraţii judecători, personal sau prin intermediari, ar fi pretins şi primit sume de bani sau bunuri contra diverse servicii și favoruri:

– a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, 
– modalitatea de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari. 
– desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari 
– atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă 
– pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător

La data de 19 mai 2014, având în vedere calitatea de judecători a celor patru persoane, procurorii anticorupţie au cerut Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţarea reţinerii și a arestării preventive a tuturor celor patru inculpaţi.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi de sprijinul conducerii Tribunalului Bucureşti. 

 

Comments

comentarii

Transylvania Green Energy Forum 2025 va avea loc în perioada 27-28 mai, la Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut substanțial în 2024, iar zborurile internaționale și-au păstrat trendul ascendent.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns