fbpx

Președintele Asociației Mediatorilor din Ardeal: medierea merge mai departe!

Medierea merge mai departe! spune preşedintele Asociaţiei Mediatorilor din Ardeal, Viorel Danciu, în ciuda faptului că, recent, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională informarea la mediator înainte de a porni un proces în instanţă. Mai mult, mediatorii spun că eliminarea informării obligatorii le este benefică pe motiv că acum vor ajunge la ei oameni care într-adevăr vor să medieze litigiile. 
 ”A fost o decizie până la urmă ok, în regulă, care vine sa niveleze puțin anumite ape în mediere. Chiar dacă la prima vedere a părut că apele se agită, medierea merge mai departe! Ce pot să vă spun despre informarea obligatorie e că a funcționat și nu prea. În momentul în care legislativul a stabilit că părțile sunt obligate să se informeze despre mediere și că nu mai pot să depună direct o cerere de chemare în judecată, ideea era să degreveze instanțele de multe dosare. Când s-a dat informarea avocatului, juristului, procurorului, notarului și judecătorului , n-a mai avut efectele scontate pentru că…. n-a funcționat. Ei nu aveau interesul ca să funcționeze medierea și asta o spun după o experiență de 4 ani în care eu fac exclusiv mediere și trăiesc din mediere”, a declarat președintele Asociației Mediatorilor din Ardeal, Viorel Danciu.
Danciu a precizat că eliminarea obligativității a speriat unele profesii, dar nu pe cea de mediator.  ”A rămas în continuare, o putem aplica, doar că nu mai există obligativitate, lucru care a speriat alte profesii, nu pe cea de mediator. Noi funcționă în continuare. medierea merge mai departe!”, spune Viorel Danciu, care este mediator în Satu Mare.
calin oancea mediatorCălin Oancea,  mediator în Cluj, este de părere că, după decizia Curții Constituționale, cei care vor alege medierea o vor face pentru că își doresc cu adevărat să rezolve un litigiu prin mediere. ”In acest moment, nemaifiind obligatorie informarea, foarte multă lume va alege calea medierii din dorința de a-și media problema și nu neapărat din dorința de a obține un act”, a spus Oancea.
Acesta a adăugat că în ultima vreme, din cauză că avocații, juriștii și alții au dreptul să dea certificatul de informare, lumea mergea la ei doar pentru acea hârtie care dovedea informarea pentru a se putea prezenta în instanță.
În replică, decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, a precizat:  ”Înteleg sa invoc dispozitiile Deciziei Curtii Constitutionale din data de 7 mai 2014, decizie care este mai presus de orice interpretare partinic-profesională”.
De curând, Curtea Constituțională a decis că articolul din Legea medierii care prevede că obligația de a merge la mediator înainte de a începe unele procese în instanță este neconstituțional.

Comments

comentarii

Monica Niculescu şi Gabriela Ruse au câştigat turneul de categorie WTA 125 din Hong Kong la dublu.... Citește mai mult
CFR Cluj a reușit un meci bun împotriva celor de la Poli Iași, chiar și în inferioritate numerică după cartonașul roșu luat de Kamara. „Dacă nu greșim noi, greșește arbitrul”, spune antrenorul Dan Petrescu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns