Patru din cele 17 camere fixe video pentru controlul rovinietei din Transilvania sunt în județul Cluj. Tot patru sunt și în Brașov. Alte opt camere sunt în Banat, Crișana și Maramureș. De asemenea, Direcțiile Regionale de Drumuri dispun de camere mobile pentru a verifica dacă s-a plătit rovinieta. Amenzile variază de la 250 la 4.500 de lei.
Potrivit datelor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, camerele video fixe pentru verificarea rovinietei din județul Cluj sunt pe autostradă în zona Gilău și pe drumurile național în localitățile Vâlcele (între Cluj-Napoca și Turda), Jucu (Cluj-Napoca – Gherla), Mihai Viteazu (Turda – Câmpeni).
În celelalte județe ale Transilvaniei, camerele fixe sunt amplasate astfel:
Alba – la Sebeș pe drumul național 1.
Mureș – localitățile Bălăușeri (între Târgu Mureș și Sighișoara) și Sângeorgiu de Mureș (între Târgu Mureș și Reghin)
Bistrița Năsăud – Tiha Bârgăului (între Bistrița și Vatra Dornei)
Hunedoara – în localitățile Săcămaș (între Deva și Timișoara) și Băcia (între Deva și Călan)
Brașov – Șercaia (între Brașov și Făgăraș) Hărman (spre Sfântu Gheorghe) și Timișu de Sus (spre Predeal) și Lunca Câlnicului
Harghita – în Sandominic (între Miercurea Ciuc și Gheorgheni) și District Harghita.
Covasna – în Sfântu Gheorghe pe DN 12.
Mai sunt camere în Bihor la Oșorhei (înainte de intrarea în Oradea dinspre Cluj), Maramureș – Moisei (între Vișeu de Sus și Borșa) , Satu Mare- localitatea Decebal, Arad la Nădlac pe DN7 si chiar în municipiul Arad pe DN 79 spre Oradea și Timiș în localitățile Ortișoara, Sânnicolau Mare și Jebel.
Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 4500 de lei, în funcție de mijlocul de transport. Mai exact, cele mai mici amenzi se dau la autoturisme( intre 250 si 500 de lei), iar la extrema cealaltă sunt vehiculelor de transport marfă cu masa totala maximă mai mare sau egala cu 12 tone (intre 3000 si 4500 de lei).
Tarifele variază în funcție de vehicul și perioadă. La autoturisme prețul pentru 7 zile este de 13 lei, iar pentru un an de 124 lei. Pentru cele mai mari vehicule prețurile pornesc de la 49 de lei pe zi până la 5.378 lei pe an. Rovinietele se pot cumpărat din benzinării sau online pe aplicația auto.ro și pe site-ul emag.ro
Direcțiile Regionale de Drumuri Cluj și Brașov dispun de camere mobile care sunt aplasate periodic pe drumurile naționale pe care nu există camere fixe.
Amenzile sunt nule fără semnătură olografă
Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor privind neplata rovinietei, transmise pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în urma admiterii recursului în interesul legii formulat de Avocatul Poporului
Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată.
În esenţă, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată, pentru argumentele reţinute pe larg în sesizarea formulată, care se află pe siteul www.avp.ro la Secţiunea „Activitate – Recursul în interesul legii”. În punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constituit în baza sesizării Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului în interesul legii declarat de Avocatul Poporului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii.”
În punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciază că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1 – 4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001, privind semnătura electronică, republicată, procesele – verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) şi alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.
Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat ca urmare a unor petiţii adresate instituţiei, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară. Astfel, potrivit unei orientări jurisprudenţiale, lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., atrage nulitatea procesului-verbal de contravenţie încheiat pentru constatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată. Într-o altă orientare de jusrisprudenţă, anumite instanţe au avut, majoritar, o abordare diferită, apreciind că existenţa semnăturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie.