Un tânăr avocat clujean îi dă replica lui Traian Briciu: ”De ce nu pot pleda în teniși?”

Tânărul avocat clujean Dan Chertes a scris o replică la cele spuse de directorul Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților, Traian Briciu, la festivitatea de absolvire a Facultății de Drept UBB Cluj, cu privire de vestimentația în lumea juridică. Replica a fost publicată pe site-ul avocatului clujean, avocaturaltfel.ro

”Între ținuta business sau business casual și niște teniși la blugi e o mare diferență. Când dress code-ul ăsta îl aplici unui avocat care intră în sala de judecată, probabil e de-a dreptul scandalos. Oare la asta se referea și Traian Briciu când le-a zis studenților din recenta promoție de la UBB Cluj, Facultatea de Drept: 

Eleganța trebuie să fie inclusiv în partea vestimentară. Nu înseamnă neapărat haine scumpe, dar ele să fie adecvate. Acest lucru chiar contează în lumea juridică. Mai mult decât ați crede. Eroismul unei părți de rebeliune din punct de vedere vestimentar nu aduce nimic bun în lumea juridică. Totul este să fiți adecvați. (sursa: Clujust.ro)

Nu pot să mă laud cu o vechime colosală în profesie. Aproape 10 ani de avocatură sunt mulți pentru mine, dar puțini prin raportare la alții. Cu toate astea, am auzit destule pledoarii jalnice de la oameni în costume scumpe sau mai puțin scumpe și destule argumente fără nicio legătură cu problema dezbătută încât am înțeles de ceva vreme că nu asta e tot ce contează.

Câteodată mi-am pus întrebarea dacă aparența nu dăunează grav profesiei, ca fumatul. De ce nu pot pleda în teniși? De ce judecătorul e mai convins de argumentul meu dacă îl livrez împachetat frumos? Știu. Contează și ce zici, dar contează și cum ești îmbrăcat când o zici (îmi veți replica). Pentru că preconcepțiile ne guvernează viața. Și decât să aibă clientul de suferit că tu ai vrut să vii lejer la instanță, mai bine te împachetezi zilnic în ceva în care, poate, nu crezi. Poate nu te reprezintă.

La aceeași festivitate, o doamnă judecător îi sfătuia pe absolvenți să fie autentici. Și dacă autenticitatea pentru unii stă într-o „rebeliune din punct de vedere vestimentar” care „nu aduce nimic bun în lumea juridică”? Cum împăcăm cele două sfaturi?

Sper să ajung să trăiesc momentul acela în care avocatura se va putea face și în teniși, nu neapărat ca o trivializare a ideii de Justiție, ci ca o acceptare a faptului că aparența înșelătoare e mult mai nocivă decât o liberalizare controlată a dress code-ului lumii juridice.

Pentru un articol din presa internațională pe subiectul dress code-ului la avocați, recomand asta.”, a scris Chertes.

Comments

comentarii

Roma este cuprinsă de doliu și reverență, în timp ce în centrul istoric al orașului se desfășoară ultimele pregătiri pentru înmormântarea Papei Francisc, care a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani.... Citește mai mult
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creștere, în care sunt folosite apeluri telefonice false în numele Poliției Române și al Băncii Naționale a României (BNR).... Citește mai mult

Lasă un răspuns