fbpx

Traian Briciu, invitat la cursul festiv de la Drept UBB Cluj: ”Dacă nu există pasiune, nu vă apucați de profesie”

Directorul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, Traian Briciu, profesor de procedură civilă la București, a fost invitatul special de la cursul festiv al promoției 2016 de la Facultatea de Drept UBB Cluj.

Traian Briciu a precizat la începutul discursului că a fost desemnat, anul acesta, decanul de suflet al generației care a terminat Facultatea de Drept de la Universitatea București.

”Întâmplarea face că anul acesta eu am fost desemnat la Universitatea București – Facultatea de Drept în postura pe care o are prietena mea Andrea aici (Andrea Chiș – decan de suflet). Să sperăm că asaltul acesta al procedurii nu va afecta foarte mult substanța dreptului.

Nu am înțeles nici atunci și chiar e oarecum periculoasă această desemnare a mea, având în vedere că eu am mai curând o poziție cinică în raporturile cu studenții. Dar chiar și în acest context, votul acesta a fost. De aceea o să vă spun câteva gânduri. Nu am vorbit cu Andrea înainte despre ce vom vorbi, dar o parte din problemele pe care le voi ridica eu sunt dintre cele pe care le-a ridicat și Andrea, dar evident cheia rezolvării lor nu poate fi totdeauna aceeași, apropo de diversitate.

Eu o să vă urez la început într-o frază mai lungă câteva gânduri ale mele, după care o să mă explic.

Vă urez să faceți o alegere înțeleaptă în ceea ce privește viața profesională, urmându-vă exact ceea ce vă caracterizează mai bine. În acest drum profesional pe care îl veți avea, să folosiți calitățile cele mai bune pe care le aveți, să folosiți atât virtuțile, cât și defectele altora, să faceți sacrificii dacă este absolut necesar, să vă bucurați de succes, dar nu ca un moment, ci ca o stare finală a activității dvs. și atunci să fiți generoși cu ceilalți, în sensul de a întoarce o parte din ce ați dobândit, iar în tot acest drum al vostru să fiți eleganți.

Acum vă voi explica. Alegerea. Eu v-aș dori să nu faceți alegerea prințului Paris. După mine, a fost o alegere proastă. Se spune că e Judecata lui Paris. Nu e o judecată. Sincer, acolo a fost o alegere între trei oferte făcute de trei zeițe puternice: Hera, care i-a promis puterea, Atena, înțelepciunea, și Afrodita, dragostea, care l-a și distrus în cele din urmă. Cred că alegerea potrivită ar fi fost Atena pentru că l-ar fi învățat că puterea este bună dacă e execitată cu înțelepcune, iar dragostea te poate distruge dacă treci peste principii esențiale cum ar fi ideea de a fura soția regelui Menelaos, provocând prin asta un război.

Ei bine, nu aș vrea să faceți o astfel de alegere, astfel încât cariera dvs. să arată la sfârșit ca Troia, adică cenușă. Și să  faceți pe cea înțeleaptă. Iar cea înțeleaptă este cea spusă de Andrea. Anume, să urmați în carieră exact acea profesie care vă reprezintă mai bine, pentru că cu acea profesie veți trăi o întreagă viață profesională și va fi extrem de greu să vă treziți în fiecare zi pentru a face lucruri care nu vă plac. Sau să așteptați o săptămână să vină week-end-ul. Important e să fiți bucuroși în fiecare zi cu ceea ce faceți. Ori lucrul acesta nu e posibil decât dacă ești pasionat de ce faci. Dacă pasiune nu există, nu vă apucați de profesie. Dacă a dispărut pe parcurs, lăsați-o imediat și apucați-vă de altceva. Chiar dacă lucrul acesta pare greu. Altfel nu ajungeți la niciun rezultat durabil.

Vă spuneam că trebuie să vă folosiți cele mai înalte calități ale dvs. Dar fiecare om are câte o calitate excelentă. El excelează în câte ceva și e mediocru în altele. Prin urmare, trebuie să căutați ce e mai valoros la dvs. și să-l exploatați la maxim.

În ceea ce privește principiile, s-a vorbit aici despre adevăr, generozitate și alte lucruri importante. Nu le-aș absolutiza pe niciunul, nici măcar adevărul. Fiind știut că un adevăr spus într-un moment nepotrivit poate distruge, în timp ce o minciună care slujește adevărul ar putea să salveze foarte multe vieți. Aici sunt foarte multe povestiri orientale, dar pe care nu am cum să vi le spun acum, eventual după.”, a spus Briciu.

Voi decideți ce vreți, dar să știți ce decideți”, a fost o povață a directorului INPPA.

”Eleganța vestimentară chiar contează în lumea juridică”

Traian Briciu le-a mai vorbit absolvenților de la Cluj despre generozitatea de a împărtăși din bogăție și cunoștințe și despre eleganță, atât în comportament, cât și vestimentară.

”La sfârșitul carierei, atât cei care vă sunt favorabili, cât și cei care vă sunt potrivnici, vă vor recunoaște necondiționat meritele în domeniul de excelență pe care îl aveți. Atunci într-adevăr putem vorbi de un succes. Dacă acest lucru se va întâmpla, e cazul să fiți generoși. Dacă ați dobândit averi, să dați o parte înapoi societății, necondiționat și, cel mai bine, neștiut. Dacă ați dobândit o inteligență foarte mare și o cultură bogată, să vă creați discipoli care să vă urmeze. Dacă veți exercita funcții în Stat, atunci să le exercitați, cum a spus domnul decan, și pentru dvs. – vanitatea ocupării de funcții are latura ei omenească –  dar să nu uitați să o faceți și pentru oameni. Deci nu vă cer lucruri absolute.

Și în fine, ultimul aspect, în toate acestea să fiți eleganți. E un lucru la care țin și când spun eleganți înseamnă că atunci când veți combate pe cineva, când veți conduce o ședință de judecată, când vă veți adresa unui adversar ca avocat, să o faceți respectând principiile eleganței. Totodată, eleganța trebuie să fie inclusiv în partea vestimentară. Nu înseamnă neapărat haine scumpe, dar ele să fie adecvate. Acest lucru chiar contează în lumea juridică. Mai mult decât ați crede. Eroismul unei părți de rebeliune din punct de vedere vestimentar nu aduce nimic bun în lumea juridică. Totul este să fiți adecvați.

Vă urez să fiți înțelepți precum Solomon, biruitori precum David și, în fine, eleganți precum Petronius. Îmi cer iertare doamnelor că am ales ca arbitru al eleganței un bărbat, dar dânsele sunt atât de elegante încât nu făceam referire la partea celalaltă. Dânsele sunt elegante prin excelență. ”, a spus Traian Briciu.

Comments

comentarii

Simona Halep a pierdut partida disputată împotriva rusoaicei Ana Blinkova în optimile turneului WTA 125 de la Hong Kong.... Citește mai mult
În România, toți șoferii care circulă pe drumuri publice au obligația de a circula cu luminile aprinse. Totuși, este suficient să utilizezi luminile de zi sau este necesară aprinderea fazei scurte?... Citește mai mult

Lasă un răspuns