Decanul Florin Streteanu către absolvenții din 2016: ”Nu suntem ingineri juriști”

Decanul Facultății de Drept UBB Cluj, Florin Streteanu, le-a spus absolvenților din acest an, la cursul festiv, că nu sunt ingineri juriști care se pregătesc pentru a face doar o muncă mecanică de aplicare a legii și i-a îndemnat să nu uite niciodată că în spatele fiecărui dosar se află oameni. Și seminaristul de suflet al promoției 2016, Doris Șerban, a pus accentul pe umanism.

absolventi si parinti”A devenit deja o tradiție ca la început de iulie să ne întâlnim într-un loc altminteri dedicat sportului, fie că e vorba de stadion, fie că e vorba de sala polivalentă, nu pentru a celebra o victorie sportivă, dar pentru a celebra o victorie. Pentru a-i celebra, a-i sărbători pe cei care după patru ani de muncă, de succese, de mici întâmplări mai puțin fericite, au ajuns cu bine la ceea ce și-au dorit încă din momentul în care acum patru ani în urmă pășeau pe poarta facultății de drept.

Sunteți, stimați absolvenți, la un sfârșit și un început. Sunteți la sfârșitul unei perioade pe care, uneori, n-ați mai văzut-o terminată. Vi s-a părut poate uneori că nu veți ajunge niciodată la acest moment, iar acum privind în urmă, sunt convins că vă dați seama că a trecut mult mai repede decât v-ați fi dorit. Dar acest punct de final nu face decât să marcheze un început.

Este începutul vieții dvs. profesionale. Se încheie o perioadă frumoasă, care nu se va mai întoarce, o perioadă pe care n-o veți repeta, indiferent câte facultăți veți absolvi. Niciodată o a doua sau a treia studenție nu va fi la fel ca prima. Este o perioadă care lasă în urm prietenii, amintiri plăcute, din care încet încet se șterg toate amintirile mai puțin plăcute, dar este momentul la care ați visat.

Este clipa la care v-ați gândit dintotdeauna, cea în care îmbrăcați o robă. Sigur, astăzi, îmbrăcați în mod simbolic o robă de absolvent, urmând ca nu peste mult timp să îmbrăcați o autentică robă specifică uneia dintre profesiile juridice spre care vă veți îndrepta.

E un moment festiv, de bucurie, de aceea n-am să vă plictisesc cu sfaturi. Știți cum se spunea la un moment dat: de la o anumită vârstă începi să dai sfaturi bune, fiindcă nu prea poți să dai exemple proaste. Cred că n-am ajuns încă acolo, așa că n-am să insist foarte mult. Aș vrea totuși să vă spun două lucruri. Pășiți astăzi spre o carieră frumoasă, indiferent că va fi de avocat, judecător, procuror, notat, consilier juridic.

Pășiți spre o carieră care cu siguranță vă va aduce multe satisfacții din toate punctele de vedere. Dar ceea ce este important este să nu uitați niciodată că în această carieră lucrați întotdeauna cu și pentru oameni. Indiferent cât de mult veți avea de lucru, indiferent câte dosare veți avea, indiferent din ce perspectivă veți trata aceste dosare, să nu uitați niciodată că în spatele fiecărui dosar se află un om sau mai mulți oameni, se află destine pe care o decizie pe care dvs. o luați le poate influența în mod irevocabil. De aceea, trebuie să cumpăniți bine orice decizie pe care o veți lua, să încercați să fiți întotdeauna aproape nu doar de litera, dar și de spiritul legii. Să fiți întotdeauna marcați de ceea ce numim umanismului dreptului. Nu suntem ingineri juriști, nu ne prăgătim pentru a face doar o muncă mecanică de aplicare a legii. Încercăm și trebuie să reușim ca legea să aducă ceea ce este drept, ceea ce este bun pentru fiecare. De aceea, este important, în primul rând, ca dvs. să rămâneți oameni, să rămâneți cu același caracter frumos, cu aceeași puritate sufletească pe care o aveți astăzi și atunci cu siguranță nu veți uita că lucrați cu oameni și pentru oameni.

E un moment de bucurie pe care vă doresc să-l trăiți la intensitate maximă. Să-l trăiți alături de cei care v-au fost alături în acești ani, de părinți, frați, bunici, care întotdeauna v-au înconjurat cu dragoste, care întotdeauna au găsit un cuvânt de încurajare, să trăiți această clipă alături de prietenii care v-au fost alături în anii de studenție și care vor rămâne și în anii de urmează. Să vă bucurați de toate roadele pe care pregătirea acumulată până astăzi și pe care o veți acumula în continuare, pentru că pregătirea unui jurist nu se încheie nici odată cu examenul de licență, nici odată cu examenul de admitere într-o profesie, nici cu examenul de definitivat. Pregătirea unui jurist se încheie odată cu încetarea exercițiului profesiei. De aceea, să vă bucurați de tot ce ați realizat și ce veți realiza, să împărtășiți cu cei dragi toate aceste realizări. Să nu uitați, dacă vă va face plăcere, să reveniți din când în când la facultate.”, a spus decanul facultății, Florin Streteanu.

Seminaristul de suflet al acestei generații de la Facultatea de Drept UBB Cluj, asistentul universitar Doris Șerban, a pus, la rândul ei, accentul pe oamenii de sub robe.
Doris Serban seminaristul de suflet (2)

Oricare ar fi profesia pe care o veți exercita în anii următori, veți fi de fapt oameni care trebuie să ajute alți oameni prin aflarea adevărului și înfăptuirea justiției. Din punctul meu de vedere, un jurist bun întotdeauna trebuie să aibă în minte acest lucru.

În ceea ce privește aspectele de natură personală, să nu uitați să visați, să atingeți absolut toate obiectivele propuse și în final să aveți succes în tot ce veți face. Sper din suflet, așa cum deja mi s-a întâmplat, să ne întâlnim pe holurile instanței, la registratură, la arhivă și să mă priviți cu același entuziasm și eu să vă ascult cu același entuziasm poveștile voastre despre modul în care ați început să exercitați oricare dintre profesiile pe care le veți putea exercita odată ce ați absolvit această facultate.”, le-a transmis Doris Șerban absolvenților.

Comments

comentarii

Din dorința de a fi mai aproape de cele sfinte, un șofer a decis să-și parcheze bolidul chiar la intrarea în Biserica „Sfântul Mihail”.... Citește mai mult
O nouă tehnologie de inteligență artificială promite să transforme radical modul în care detectăm și tratăm bolile.... Citește mai mult

Lasă un răspuns