Tribunalul Specializat Cluj a interzis companiei Uber să mai furnizeze servicii în Cluj-Napoca, cel puțin până la soluționarea procesului pe concurență neloială! Ordonanța președințială este executorie. Oficialii Uber susțin că nu oferă, ci intermediaza servicii de transport.
Soluția instanței pe scurt:
”Admite, în parte, cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania, în contradictoriu cu pârâtele SC Uber Systems România SRL şi Rasier Operatiobs B.V. şi în consecinţă:
Dispune încetarea furnizării de către pârâte a serviciilor de transport public, contra cost, pe raza municipiului Cluj Napoca, până la soluţionarea dosarului nr. 984/1285/2016 al Tribunalului Specializat Cluj, având ca obiect acţiune în concurenţă neloială.
Respinge cererea de menţinere a efectelor acestei hotărâri până la rămânerea definitivă a hotărârii ce se va pronunţa în dosarul nr. 984/1285/2016 al Tribunalului Specializat Cluj.
Executorie fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.
Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, apel care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 16 noiembrie 2016.”, se arată în minuta hotărârii.
”Cererea a fost formulată în baza dispozițiilor art.7 alin.3 din Legea nr.11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, coroborate cu prevederile din Codul de procedură civilă, fiind solicitat instanței să dispună încetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurență neloială constând în furnizarea de servicii de transport public, contra cors, de persoane cu un autoturism, fără a deține autorizațiile prevăzute de lege, până la soluționarea dosarului având ca obiect concurența neloială. Încetarea serviciilor Uber este o măsură pentru protejarea taximetriștior de prejudiciul produs de Uber.”, a precizat avocata Tania Câmpan, cea care reprezentintă Asociatia de Monitorizare Taxi Transilvania în instanță.
Oficialii Uber susțin că nu oferă servicii de transport. “Uber este o aplicatie, o platforma digitala, nu ofera servicii de transport, ci le intermediaza intre cei care le solicita (pasageri) si cei care le ofera – soferi parteneri, care colaboraeaza cu Uber prin entitati fiscale inregistrate. Vom ataca decizia, intre timp nu se schimba absolut nimic”, a spus PR-ul Uber pe zona de Balcani, Alexandra Corolea.
”Dacă nu vor respecta hotărârea, vom deschide un dosar de executare silită, cu penalități de întârziere. Dupa ce vom merge la executor avem la îndemâna daca nu respecta hotararea doua variante: Fie facem plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, fie solicitam instantei penalități de intârziere dupa înregistrarea cererii de executare in baza prevederilor codului de procedura civila”, a replicat avocata Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania.
Vicepreședintele asociației, Ioan Pugna, a primit cu bucurie vestea: ”Este o hotărâre foarte importantă, care ne bucură. Din ce mi-au spus avocații, nerespectarea ei trece în zona penalului. Noi cerusem interzicerea în toată țara, dar s-a acceptat doar în Cluj. Așteptăm să vedem motivarea. După publicarea ordonanței președințiale, o să urmărim în trafic dacă mai circulă șoferii Uber.”