Ca în fiecare an, în ambele topuri de milionari, Top 300 Capital și Forbes 500, cel mai bogat om care trăiește în Cluj este Ștefan Vuza, născut la Iași, cu domiciliul în Sibiu și cu sediul central al grupului în Piatra-Neamț. Cei mai bogați clujeni get-beget din Top 300 sunt frații Simion și Teofil Mureșan.
În fiecare an, odată cu apariția Topului 300 Capital și, mai nou, Forbes 500, apar și titlurile de genul ”Ștefan Vuza, cel mai bogat clujean”. Într-adevăr, acesta trăiește în Cluj-Napoca și are afaceri și la Cluj, dar grupul Serviciile Comerciale Române, pe care îl deține, are sediul central în Piatra-Neamți, iar el este născut în Iași și este domiciliat în Sibiu, pe strada Justiției, ultima carte de identitate fiind emisă în 2009.
Potrivit Top 300 Capital, Ștefan Vuza are o avere de 138-140 milioane euro, în creștere față de anul trecut, fiind pe locul 30. În topul Forbes 500 este pe locul 12 cu 570 milioane lei (aproximativ 126 milioane euro). Nici măcar vârsta nu este aceeași în cele două topuri, în Capital având 47 de ani, iar în Forbes, 46.
”Chimcomplex Borzești, cea mai importantă companie din SCR, grup înființat în 1993 de către omul de afaceri Ștefan Vuza, a avut rezultate în creștere în 2015 față de 2014: afaceri de 193,83 milioane de lei și profit de 12,95 milioane de lei față de 187 de milioane de lei, respectiv 4 milioane de lei.”, scrie Forbes. Cele 19 socități comerciale din grup au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 185 milioane de euro, în creștere cu 14% față de anul precedent. Potrivit Capital, din grup fac parte Iasitex Iași, Sinterom Cluj-Napoca, Uzuc Ploiești, Caromet Caransebeș, A1 Impex Cluj-Naoca, A6 Dej, cel mai mare producător de energie din biomasă, Contractoare Buzău, Nova Textile Pitești, Inav București și Someș SA Dej.
Ultima hotărâre a asociaților SCR SA, din septembrie, prevede ”aprobarea deschiderii unui nou punct de lucru în localitatea Giurgiu, str. Aleea Plantelor nr. 4, în incinta Pieței de Pește din municipiul Giurgiu, jud. Giurgiu. Activitatea se va desfășura în cadrul depozitelor de refrigerare nr. 1 și nr. 2 și în spațiul de desolzare/eviscerare închiriate în baza contractelor încheiate între S.C. Serviciile Comerciale Romane și Direcția Administrare Active din Proiecte cu Finanțare Europeană Giurgiu. (….) aprobarea închiderii punctului de lucru al societății din municipiul Dej, str. Bistriței nr. 63, jud. Cluj”
În ce privește procesele, Ștefan Vuza are o plângere contravențională împotriva IPJ Buzău la Judecătoria Râmnicu Sărat, este parte vătămată în dosarul ”Gazeta de Cluj” aflat acum la Curtea de Apel Galați și o altă plângere contravențională împotriva poliției la Judecătoria Iași,
Cei mai bogați clujeni
Potrivit Top 300 Capital din acest an, cei mai bogați oameni născuți și domiciliați în Cluj sunt frații Teofil și Simion Mureșan (fondatorii Electrogrup SA), originari din comuna Ceanu Mare. Aceștia au o avere estimată la 82-85 milioane de euro, în creștere față de anul trecut, dar mai mică față de cea din topul pe 2014. Cei doi ocupă locul 60 în top.
”Frații Mureșan au decis să deschidă o filială a Electrogrup în Marea Britanie, asta după ce compania a aplicat strategii similare pentru piețele din Germania și Rusia. (…) Electrogrup a încheiat anul trecut cu o cifră de afacerei de 131,6 milioane lei, în creștere cu 26% față de anul precedent, și cu un profit net de 16 milioane de lei, cu 10% mai mare decât în 2014. În cadrul Electrogrup, activează și Direct One, o companie care a dezvoltat propria rețea de telecomunicații și new media de mare capacitate, având peste 70 de puncte de prezență pe teritoriul României. În toamna acestui an, compania a anunțat preluarea Netcity de la grupul de firme UTI. Prin achiziția Netcity, al cărei principal activ îl reprezintă rețeaua de peste 1.000 de kilometri de fibră optică din București, Direct One își consolidează poliția pe piață.”, notează revista Capital.
Frații Mureșan mai sunt implicați în afaceri cu energie (vezi aici cu cine sunt asociați), iar Simion deține restaurantul Boema din centrul Clujului și este pasionat de vin, înființând de ceva vreme o podgorie și o cramă lângă salina din Turda.
Simion Adrian Mureșan, alături de Primăria Cluj-Napoca, s-au judecat cu vecinii Grădinii de vară Boema, care ceruseră în instanță închiderea localului sau reducerea programului. În cele din urmă, acțiunea vecinilor a fost respinsă.
Teofil Mureșan s-a judecat cu Prefectura pentru rectificarea unei cărți funciare și a câștigat: ”Admite actiunea formulata de reclamantii Muresan Carmen Manuela si Muresan Teofil Ovidiu împotriva pârâtilor Hirsch Iudita, Institutia Prefectului Judetului Cluj, Tecusan Maria si în consecinta: Rectifica Ordinul Prefectului nr. 1068/1993 în sensul înlaturarii din curpinsul acestuia a beneficiarei Tauf Iudita. Dispune rectificarea CF 258550 Cluj-Napoca, provenita din conversia pe hârtie a CF 26776 Cluj, prin radierea dreptului de proprietate înscris sub B1. Definitiva.”
Tecar te execută
Al treilea clujean din Top 300 este Ioan Tecar din Dej. Acesta are o avere de 74-76 milioane de euro (locul 72 în top), în creștere față de anul trecut, când și-a dublat averea și apărea cu 55-60 milioane de euro. Mai multe informații despre schimbările din 2015 AICI
”Ioan Tecar deține grupul MG-Tec, din care fac parte 11 companii. Patru dintre acestea, Samus Construcții, Metalicplas Impex, Metalicplas Distribution și Pehart Tec fac parte din Pehart Tec Grup, unde pachetul majoritar de acțiuni este deținut de fondul de investițiii Abris Capital Partners. Pehart Tec Grup are activități de producție și comercializare a hârtiei și a produselor din hârtie. Pentru acest an, a fost bugetată o creștere de peste 30% a afacerilor față de anul trecut, când s-a realizat o cifră de afaceri totală de 97 milioane euro. (….) Anul acesta, Tecar a mai investit, alături de Abris Capital Partners, 20 milioane de euro într-o nouă unitate de producție a hârtiei la Dej”, notează Capital.
Luna trecută, Judecătoria Gherla a admis o cerere de executare silită depusă pentru Ioan Tecar împotriva unei firme care nu i-a returnat un împrumut. ”Admite cererea de încuviintare a executarii silite, formulata de petentul BEJ Andrei Todoruț, cu sediul în Dej,…, pentru creditorul Tecar Ioan, domiciliat în Dej str. …,jud. Cluj. Încuviintează executarea silita prin toate modalitatile prevazute de lege, împotriva debitorului SC Fensterplast SRL cu sediul în Sic, str. II nr.456, jud. Cluj si garantul Liszicsan Gyula Levente, în vederea recuperarii sumei de 10.000 euro reprezentând împrumut nerestituit, precum si a tuturor sumelor ocazionate de prezenta executare , în baza titlului executoriu constând în Contract de împrumut si garantie mobiliara din data de 12.11.2015 încheiat între Tecar Ioan, în calitate de împrumutator, si SC Fensterplast SRL în calitate de împrumutat si garantul Liszicsan Gyula Levente. Autorizeaza creditorul sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse în titlul executoriu.”
Horia Ciorcilă: 65-67 milioane euro (locul 81), în creștere de la 58-60 milioane
”Horia Ciorcilă a devenit președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania în urmă cu 16 ani și a coordonat, printre altele, una dintre cele mai importante tranzacții din domeniul bancar în 2015. Mai precis, fuziunea dintre Banca Transilvania și Volksbank, prin care BT a devenit a doua bancă după active din România și are 7.300 de angajați și 600 de sucursale. (…) Horia Ciorcilă este unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, care, în urmă cu aproape 21 de ani, a fost înființată cu 4 milioane de dolari. În prezent, Horia Ciorcilă este unul dintre acționarii băncii, în contextul în care deține 4,135%, iar principalul acționar, BERD, are 15%. Anul trecut, compania a raportat un rezultat net record de 533 milioane euro, de cinci ori mai mare decât nivelul înregistrat în 2014. Rezultatul bun din 2015 i-a adus omului de afaceri o sumă de circa 16 milioane de euro din dividende.”, scrie revista Capital.
Ciorcilă mai este acționar la SIF Moldova SA și face parte din Consiliul de Administrație al companiei de contrucțiii ACI Cluj SA, alături de alți milioanari clujeni: frații Dorin și Ioan Așchilean, Gicu Gânscă și Dorel Goia.
Horia Ciorcilă nu are procese pe rol, fiind achitat definitiv în 2014 într-un dosar de spălare de bani.
Dorel Goia: 56-58 milioane de euro (locul 93), în creștere de la 50-55 milioane în 2015
Următorul clujean din Top 300 Capital este chiar asociatul lui Ciorcilă de la ACI și BT, Dorel Goia. Acesta se numără printre fondatorii Băncii Transilvania și este acționar al Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România. ”Numele omului de afaceri este asociat și cu unele investiții imobiliare foarte profitabile din zona Ardealului, iar una din afacerile care îi aduc venituri consistente este producătorul de baterii auto Rombat. În ultimii doi ani, Dorel Goia și-a direcționat afacerile către un nou domeniu”, scrie în Capital. Noul domeniu este cel al alimentației, prin business-ul La Casa.
Clujust.ro a arătat că Dorel Goia este implicat și în afaceri cu energie printr-un offshore din Cipru. Detalii AICI
Averea ”feroviarului” Călin Mitică, în scădere
După atâtea creșteri, averea următorului clujean din Top 300 este în scădere. Astfel, Călin Mitică (locul 112) are o avere de 48-50 milioane de euro, față de 55-60 milioane în 2015.
”Transferoviar Grup, în 2015, prin diviziile de transporturi de călători și marfă pe calea ferată, a înregistrat profituri cumulate de peste 1,2 milioane euro și cifre de afaceri de peste 67 milioane euro, față de puțin pesre 50 milioane euro în 2014. Pe lângă Transferoviar Grup, unde deține 98,79% diin acțiuni, omul de afaceri Călin Mitică este acționar majoritar la Uzina de Vagoane Aiud, Transferoviar Călători, Remarul 16 Februarie, Remarul Engineering și Metalurgica Transilvană Aiud. În 2014, Călin Mitică, prin Transferoviar Grup, a devenit acționar la alte două firme de transport feroviar, respectiv Transferoviar Infrastructură și Transferoviar Marfă SRL.”, se arată în Capital.
Călin Mitică a investit și în turism, fiind asociat la hotelul Edelweiss din Poiana Brașov.
Mitică este judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Cluj pentru dare de mită și spălare de bani, după ce anterior a fost achitat definitiv într-un alt dosar.
Salvatorul clubului de fotbal CFR
Pe locul 158 în Top 300 cei mai bogați români este Ștefan Gadola, cu o avere de 34-36 milioane euro, în scădere față de 2015, când era cotat la 36-38 milioane euro. Omul de afaceri este implicat în mai multe proiecte imobiliare, între care unul în locul bazei sportive CUG din cartierul Gheorgheni și mall-ul din Piața Abator.
Gadola a susținut financiar clubul de fotbal CFR după retragerea lui Arpad Paszkany, însă implicarea în fotbal i-a adus anul acesta o audiere la DIICOT Cluj.
Ștefan Gadola este reclamant, alături de mai mulți vecini de-ai lui, într-un proces de contencios administrativ împotriva Primăriei Cluj-Napoca și a unui constructor.
Vezi aici ce firme au Ștefan Gadola, Ioan Socea și Peter Pal, cei care acum patru ani au vândut pachetul majoritar de la EnergoBit.
Cei doi fii ai lui Gadola, Sorin și Raul, sunt asociați în numeroase afaceri, între care și festivalul de muzică Untold.
Pe locul 186 în Top este omul de afaceri Arpad Paszkany, cu o avere estimată la 29-31 milioane euro. Acesta este urmărit penal într-un dosar al DIICOT Cluj.