Clujust.ro vă prezintă două infografii cu afacerile și asociații fraților Simion și Teofil Mureșan, fondatorii companiei de infrastructură de telecomunicații Electrogrup.
Frații Simion și Teofil Mureșan, patronii Electrogrup, apar în Top 300 Capital de anul trecut pe locul 45, iar în dreptul lor figurează o avere de 100-105 milioane euro. Îl secondează în topul celor mai bogați oameni cu afaceri în Cluj pe Ștefan Vuza, care însă este originar din Neamț, unde este și pricipala lui companie.
Prima companie pe care au fondat-o în 1997, Electrogrup, a ajuns, potrivit bilanțului depus la Ministerul Finanțelor în 2014, la o cifră de afaceri de peste 103 milioane lei și are 252 de angajați. Asociații Electrogrup au pornit de-a lungul anilor alte afaceri: Direct One New Media (operator telecom), Nova Power &Gaz (producător, distribuitor şi furnizor de gaze naturale şi electricitate), WESEE (parcuri eoliene), Alesis și GV Energy (microhidrocentrale).
După cum se poate vedea în infografia de mai jos, Electrogrup este auditată de celebra companie PriceWaterHouseCoopers, care mai are în portofoliu nume mari din economia românească, precum Billa, E.On Distribuție, Avon, RMGC, Help Net Farma, Porsche Leasing, Uniqa Asigurări, Ejobs, Ford România, Luxten, Orange sau Teamnet-ul lui Sebastian Ghiță.
Unul dintre administratorii Electrogrup, Maria Șerbănescu, care a intra în companie în 2002 ca jurist, este vicepreședinte în echipa care implementează la Cluj MBA-ul de la Universitatea din Hull (Marea Britanie), ale căruie cursuri au început anul acesta. De asemenea, Șerbănescu este administrator la GV Energy, Ritmocardio Interventional (domeniul medical) și Metropolitan Communications Group din București, la care este și asociat. Tot asociată este și în Cardiotrading & Services, o altă companie din domeniul medical.
Frații Mureșan nu sunt singuri în societățile GV Energy și Alesis, care dezvoltă microhidrocentrale pe râuri. Sunt asociați cu doi oameni puternici din Cluj. Claudiu Șugar este asociat în ambele firme, iar Eugeniu Meciu doar în Alesis SRL. În afacerile cu amenajări hidroenergetice a fost implicat și Sorin Ghițe, dar acum nu mai apare în firme.
Site-ul energyreport.ro scria anul trecut: ”Câţiva dintre primii 10 cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj sunt asociaţi într-o firmă prin care se pregătesc să facă o nouă amenajare hidroenergetică, de data aceasta pe Crişul Negru, în Bihor, unde au deja o microhidrocentrală. Acelaşi grup de afacerişti, numiţi uneori în presă “băieţii deştepţi” din Cluj, deţin şi alte microhidrocentrale în Bihor şi în Sibiu.
Oamenii de afaceri sunt Claudiu Sugar, Simion şi Teofil Mureşan, Sorin Ghiţe şi Alexandru Meciu. Aceştia au mai fost asociaţi şi în alte afaceri, printre care şi una tot pe energie, respectiv în firma SC Alesis, prin care au construit o microhidrocentrală într-o zonă protejată ecologic, mai precis Bistra-Pădurea Neagră-Budoi, tot din Bihor. Acolo au reuşit să capteze apa cu atâta putere încât… au secat albia naturală a râului. Astfel s-au ales cu amenzi, după un control al Gărzii de Mediu.”
Numele lui Eugeniu Meciu și Sorin Ghițe vă sunt cunoscute de la afacerea radarelor fixe. La inceputul anului 2007, SC Codec a incheiat un protocol de colaborare cu IPJ Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj pentru instalarea mai multor radare fixe in mai multe localităţi din judeţ. Radarele au funcționat o perioadă până când a intervenit Autoritatea Națonală pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice care a obligat primăriile să oprească radarele Codec.
Buni prieteni, Simion Mureșan și Claudiu Șugar nu s-au limitat la a face afaceri cu energie împreună și au pornit, din pasiune pentru vin, o afacere în domeniul viticol. Este vorba de o podgorie de 50 de hectare, lângă Salina Turda, în care au investit 3 milioane de euro, potrivit ziardecluj.ro. Lângă podgorie, cei doi au dechis un restaurant cu terasă și o cramă pe măsură. Simion Mureșan mai este asociat într-un restaurant din Cluj-Napoca, deschis pe locul celebrei grădini de vară Boema.