fbpx
Horia Ciorcilă

Achitare definitivă pentru președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă

Președintele CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost achitat în dosarul de spălare de bani și manipulare a pieței de capital trimis în judecată de DIICOT Cluj.

După șase termene de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCC) s-a pronunțat definitiv în acest caz. ÎCCJ a respins recursul DIICOT împotriva deciziei Curții de Apel București, prin care de asemenea erau achitați Ciorcilă și ceilalți din dosar.

Soluția pe scurt: ”Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala împotriva deciziei penale nr. 194 din 27 iunie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti – Secția I penală”

In iulie 2010, Horia Ciorcila, presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, era trimis in judecata, de către procurorii DIICOT Cluj.  Procurorii îl acuzau pe Horia Ciorcilă că a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania şi, ulterior, pe 7 decembrie 2009, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off-shore “Dodworth Limited” cu sediul în Cipru (controlată de el), un număr total de 8,92 milioane de titluri ale Băncii Transilvania (BT), în valoare de 21,4 milioane de lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.

 Alături de Horia Ciorcilă au mai fost trimişi în judecată Claudiu Silaghi, fondator şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, decedat între timp, acuzat că, în perioada 15 mai – 10 decembrie 2009, ar fi acţionat pe baza informaţiilor privilegiate, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de euro, Christoforou Georgios (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Isaakidis Anastasios (Credit Risk Manager al băncii cipriote). Au fost inculpati si Mirela Silaghi, Dorina Marioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si Radu Codruț Jurkovan, toti acuzati de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

Potrivit procurorilor DIICOT, ”Georgios Christofourou si Anastasios Isaakidis, in calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus – Sucursala Romania, au obtinut informatii privilegiate privind faptul ca Banca Transilvania intentiona sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati erau urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, au divulgat aceasta din urma informatie lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi si lui Horia Ciorcila si, in intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat, incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoarea totala de 7.897.545,00 lei”.

Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei. Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascal (director de operațiuni al societății de servicii de investiții financiare BT Securities Cluj-Napoca) si Radu Codrut Jurcovan au fost acuzati ca au contribuit la punerea in executate a hotararii infractionale a celorlalti patru coinculpati.

Cazul a trecut pe la Tribunalul București pe fond, în apel la Curtea de Apel București și în recurs la ÎCCJ. Toate hotărârile au fost de achitare.

Societatea civilă profesională de avocați Plopeanu & Ionescu din Cluj, care i-a reprezentat pe inculpați, a precizat că această soluție aduce mai multe premiere în peisajul jurisprudenței naționale, întrucât: ”este prima soluție definitivă pronunțată într-un caz de manipulare a pieței de capital, utilizare de informații privilegiate și dezvăluire de informații privilegiate; este prima soluție definitivă de achitare pentru acuzațiile de manipulare a pieței de capital, utilizare de informații privilegiate și dezvăluire de informații privilegiate; este prima soluție definitivă prin care s-au examinat pe fond tranzacții bursiere cu titlul TLV, efectuate atât pe piața Regular, cât și pe piața Deal a B.V.B., tranzacții care au format obiectul unor acuzații de manipulare a pieței de capital, utilizare de informații privilegiate și divulgare de informații privilegiate; s-a stabilit, în mod definitiv, că, în tranzacțiile de tip Deal, negocierea directă între clienți este legală, și , deci, permisă”.

“Decizia instanței supreme are o importanță covârșitoare întrucât, prin rezolvarea de principiu dată în legătură cu modul de realizare a tranzacțiilor negociate, va influența în mod decisiv practica judiciară în această materie, constituind un element esențial de reper”, susțin reprezentanții societăţii de avocatură.

 

Comments

comentarii

Ziua Mondială a Educaţiei se sărbătoreşte pe 5 octombrie. Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a premiat directorii pentru performanţele deosebite în managementul şcolilor pe care le conduc.... Citește mai mult
Un incident grav a avut loc în zona Pieței Cipariu, joi, 3 octombrie, atunci când un șofer de autobuz a fost stropit cu un spray lacrimogen de către un bărbat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns