O asociație de taximetriști din Cluj cere în instanță interzicerea Uber și daune de 80.000 de euro

O asociație de taximetriști din Cluj, prin casa de avocatură Câmpan & Țimonea, a cerut instanței interzicerea activității Uber în România, acuzând compania de practici de concurență neloială, și obligarea pârâtelor la plata unui prejudiciu de 80.000 euro.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a chemat în judecată la Tribunalul Specializat Cluj, firmele Uber Systems România SRL din București și Rasier Operation BV din Olanda, membră din grupul Uber care are încheiate contracte la Cluj.

”Vă solicităm să constatați practicile comerciale neloiale săvârșire de către pârâți și prin urmare să dispuneți:

Obligarea pârâților la încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială constând în furnizarea de servicii de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține autorizațiile prevăzute de lege, în principal pe teritoriul României și în subsidiar pe raza municipiului Cluj-Napoca, în temeiul art.7 alin (1) din Legea nr.11/1991.

Obligarea pârâților la plata sumei în cuantum de 80.000 euro în vederea acoperirii prejudiciului suferit ca urmare a săvârșirii practicilor de concurență neloială, în temeiul art. 7 alin (1) din legea nr.11/1991”, se arată în acțiunea redactată de avocații de la casa de avocatură Câmpan & Țimonea. 

”Este anormal/ilegal ca persoanele care efectueaza transport de persoane in regim de taxi sub denumirea UBER sa nu respecte legislatia din Romania, si sa functioneze fara autorizatie de transport, fara certificat valabil eliberat de Primaria Cluj-Napoca, fara a avea asigurare valabila pentru persoanele care le transporta si bagaje si multe alte acte necesare pentru a efectua in mod legal serviciul de taximetrie pe teritoriul Romaniei. Motiv pentru care si autoritatile publice, respectiv Serviciul Rutier din cadrul Politiei Municipiului Cluj-Napoca a procedat la sanctionarea a 4 dintre persoanele care efectueaza transport de persoane, contra cost, sub denumirea de UBER, insa cu toate acestea ei functioneaza linistiti pe teritoriul Romaniei fara a detine nici un fel de acte sau de autorizatie in domeniu.

Prin urmare am inceput demersurile legale in vedera interzicerii utilizarii pe teritoriul Romaniei a serviciul de transport persoane, contra cost – UBER, pana nu respecta dispozitiile legale in domeniu, ca si ceilalti operatori de transport persoane in regim de taxi. In acest sens am angajat societatea de avocatura Câmpan&Timonea pentru a deschide actiune de concurenta neloiala impotriva campaniei Uber, inregistrata pe rolul Tribunalului Cluj, precum si sesizare la Consiliul Concurentei.”, a precizat Ioan Pugna, președintele Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania.

Poziția Uber

“Uber nu este este un serviciu de taxi, este o comunitate de pasgeri si soferi inregistrati care aleg sa isi imparata masina ocazional, prin intermediul unei aplicatii de mobil. Peste 120 de mii de oameni folosesc deja acest serviciu in Romania. Suntem de acord ca este nevoie de o definire corecta a acestor serviciilor noi si de o reforma a legislatiei in domeniu astfel incat sa fie cuprinse in lege si servicile de ridesharing.

Este si recomandarea Comisiei Europene care a spus foarte clar ca serviciile ca Uber sunt bune si trebuie incurajate si reglementate corespunzator. Tot mai multe state europene isi adapteaza legile in acest sens. Tari ca Portuglatia, Estonia, Latvia, Lituania au reglementat deja sau sunt in proces sa reglementeze serviciile de ridesharing”, au precizat oficialii Uber Romania.

Comments

comentarii

Atenţionare de călătorie. Aglomerație la frontiera cu Bulgaria în minivacanţele de Paște și 1 Mai.... Citește mai mult
După un incident șocant petrecut în urma derby-ului dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, în care mai mulți copii au fost agresați de suporteri, clubul CFR a făcut un gest de solidaritate: i-a invitat pe doi dintre tinerii implicați la antrenamentul echipei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns