fbpx
Paszkany și Nyul Sandor în 2006 la startul proiectului Cartierul Tineretului

Tatăl lui Paszkany preia părțile sociale de la dușmanul fiului, magnatul maghiar Nyul Sandor

Tatăl omului de afaceri Arpad Zoltan Paszkany preia părțile sociale ale magnatului maghiar Nyul Sandor dintr-o firmă din Cluj. Acesta din urmă pornea împreună cu Paszkany, în urmă cu 10 ani, în proiectul Cartierului Tineretului, dar cei doi au intrat în război odată cu eșecul proiectului imobiliar.

Arpad Paszkany sr.

În data de 23 februarie, a fost încheiat un Contract de cesiune între Nyul Sandor în calitate de cedent, Arpad Paszkany (tatăl cunoscutului om de afaceri) în calitate de cesionar și Arpad-Zoltan Paszkany în calitate de asociat. Contractul are ca obiect 50 de părți sociale reprezentând 50% din capitalul social al firmei Uniall SRL, în care cei trei erau asociați. Firma are ca obiect de activitate ”dezvoltare (promovare) imobiliară” și a avut în 2015 un profit de circa 366.000 lei.

Potrivit contractului, ”prețul total agreat de părți este de 500.000 EUR (10.000 EUR/parte socială), din care Cesionarul achită cu titlu de avans doar 50.000 EUR la data semnării prezentului contract, în timp ce pentru Cedent este esențial să nu transfere dreptul de proprietate asupra părților social până nu se achită integral prețul de 500.000 EUR, motiv pentru care părțile înțeleg să amâne transferul dreptului de proprietate asupra părților sociale până la data plății integral a prețului pentru Cedent și Cesionar este esențial să se cesioneze întreg pachetul de 50 de părți sociale (denumite în continuare părțile sociale), fiind exclusă orice cesiune parțială de părți sociale. De asemenea, pentru Cedent este esențial ca plata restului de preț de 450.000 EUR să se facă până la data de 30.05.2017.”
Nyul Sandor

”Pentru evitarea oricăror dubii, părțile convin că în niciun caz transferul dreptului de proprietate asupra Părților sociale nu va opera înainte de data la care contul Cedentului va fi creditat și cu restul de preț de 450.000 EUR. Totodată, pentru evitarea oricăror dubii, părțile convin că neîmplinirea termenului de opoziție prevăzut la art. 202 alin. (24) din Legea nr. 31/1990 până la data de 30.05.2017 și/sau formularea oricărei opoziții de orice terț nu afectează scadența obligației Cesionarului de plată a restului de preț de 450.000 EUR, aceasta rămânând necondiționat 30.05.2017”, se mai arată în contract.

Cu toate că prețul tranzacției este destul de mare, firma Uniall SRL din Cluj-Napoca nu a fost cunoscută până acum. (Citiți aici despre afacerile celor doi Paszkany, tată-fiu)
Documentul arată că oferta i s-a făcut inițial lui Paszkany junior, dar acesta a refuzat-o: ”Asociatul declară că oferta de cesiune a Părților sociale i s-a făcut întâi lui, verbal, pentru același preț și în aceleași condiții, acesta renunțând la dreptul de a i se face oferta în scris conform art. 12 din statutul Societății, precum și că a refuzat oferta Cedentului, fiind de acord ca Cedentul să cesioneze toate Părțile sociale către Cesionar, în termenii și condițiile stipulate în prezentul contract. Astfel, prin aceasta, Asociatul declară că i s-a respectat dreptul de preempțiune pe care îl avea în baza art. 13 din statutul Societății, neavând nicio pretenție în baza sau în legătură cu dreptul de preempțiune al asociaților reglementat la art. 13 din statutul Societății.”

Scandalul din Cartierul Tineretului

Miliardarii maghiari Nyul si Demjan Sandor s-au asociat cu Arpad Paszkany junior, în urmă cu 12 ani, în firma Polus Real Estate SRL, care la rândul ei s-a asociat cu Primăriai Cluj-Napoca, în 2006, în societatea Cartierul Tineretului SRL pentru a realiza un proiect imobiliar uriaș cu același nume. Numai că a venit criza financiară, iar proiectul a încremenit. La un moment dat, Paszkany s-a gândit să vândă părțile sociale din Cartierul Tineretului către o altă firmă, Green Energy, care să facă un parc fotovoltaic pe terenul primăriei în loc de locuințe. De aici a pornit un scandal cu zeci de acțiuni în instanță între firmele offshore ale celor doi Sandor și Paszkany.

“Societatea comercială Polus Real Estate, deținută de către Sándor Demján și Sándor Nyúl, împreună cu Árpád Pászkány, este implicată în proiectul Cartierul Tineretului. Fostul administrator al acestei societăți a fost Andrea Betty Sebők, care de altfel este secretara lui Árpád Pászkány. Administratorul a vândut părțile sociale către societatea Green Energy fără a avea acordul și împuternicirea proprietarilor majoritari, domnii Sándor Demján și Sándor Nyúl, care de altfel dețin 87% din capitalul social, prejudiciindu-i astfel pe aceștia din urmă. Societatea Green Energy nu numai că nu a achitat valoarea de piață a acestora, dar nici nu a plătit vreun ban pentru părțile sociale cumpărate. Cu alte cuvinte, în baza deciziei lui Andrea Betty Sebők, părțile sociale ale proprietarilor din Ungaria au fost practic furate. Ca o consecință firească, instanțele competente din România au anulat contractul de vânzare-cumpărare respectiv, iar Andrea Betty Sebők este urmărită penal pentru deciziile și contractele ilegale astfel semnate. Mai mult decât atât, a ieșit la iveală și faptul că proiectul Green Energy este lipsit de orice temei economic real, iar investitorii americani menționați de către Árpád Pászkány nu au fost văzuți niciodată de nimeni”, arătau asociaţii majoritari Polus Real Estate într-un comunicat de presă emis în 2014.

Oamenii de afaceri din Ungaria au mai spus atunci că Paskany “a vrut să apere în fața instanței o avere obținută prin căi ilegale și prin metode dubioase, cu conotații penale”.

Citește și

Paszkany primește o lovitură grea! Demjan Sandor a dat ”all-in” în afacerea Cartierul Tineretului

Comments

comentarii

Lasă un răspuns