Procurorul general, Gabriela Scutea, a sesizat ICCJ cu privire stabilirea unui mod unitar de interpretare şi aplicare a dispozițiilor legale referitoare la pedepsele accesorii în cazul concursului de infracțiuni.
Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 4596/1698/III-5 / 2021 / 16.06.2021
RECURS ÎN INTERESUL LEGII
vizând „interpretarea art.45 alin.5 din Codul penal, privind modalitatea de impunere a pedepsei accesorii în cazul concursului de infracțiuni”.
Examenul jurisprudenței actuale existente în materie evidențiază două orientări, relevând caracterul neunitar al acesteia.
I. Într-o primă orientare, în materia tratamentului penal al concursului de infracțiuni, impunerea pedepsei accesorii presupune o dublă referire la aceasta: mai întâi se aplică pe lângă o pedeapsă principală inițială şi apoi pe lângă pedeapsa principală rezultantă (Anexele nr.1 -168). Instanțele au reținut că, potrivit art.45 alin.1 şi 5 din Codul penal, în materia tratamentului penal al concursului de infracțiuni, se stabilesc pentru infracțiunile concurente nu doar pedepse principale, ci şi pedepse complementare şi pedepse accesorii. Numai după ce pedepsele complementare şi cele accesorii se stabilesc pe lângă o pedeapsă principală inițială, acestea se aplică pe lângă pedeapsa principală rezultantă.
În cea de-a doua orientare jurisprudențială, în materia tratamentului penal al concursului de infracțiuni impunerea pedepsei accesorii presupune o unică referire la aceasta, respectiv aplicarea pedepsei accesorii pe lângă pedeapsa principală rezultantă (Anexele nr.169-209). Instanțele au aplicat pedeapsa complementară şi cea accesorie, direct, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, corespunzătoare concursului de infracțiuni, fără să fi fost stabilite pe lângă vreuna dintre pedepsele principale corespunzătoare vreuneia dintre infracțiunile concurente.
Jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție, plecând de la regulile de sancționare a concursului de infracțiuni, în procesul de individualizare a sancțiunilor aplicate în cauzele penale, a reținut că, în mod obligatoriu, acesta parcurge două etape, respectiv stabilirea pedepselor pentru fiecare infracțiune concurentă și apoi contopirea lor într-o pedeapsă rezultantă. Cum pedepsele complementare au un caracter secundar, dependent, neputându-se aplica singure, ele acționând numai alăturate unei pedepse principale, rezultă că acestea, în procesul individualizării sancțiunii, vor urma aceeași cale ca cea prevăzută pentru pedepsele principale.
- Chiar dacă decizia menționată relevă modalitatea de aplicare a pedepselor complementare în cazul concursului de infracțiuni, dat fiind faptul că art.45 alin.5 din Codul penal face trimitere la art.45 alin.1 și 2 din același cod, regula stabilită în cuprinsul acesteia este valabilă și în cazul pedepselor accesorii.
Dispozițiile legale relevante în lămurirea problemei de drept se regăsesc în Codul penal:
Art. 39-Pedeapsa principală în caz de concurs de infracțiuni
(1) În caz de concurs de infracțiuni, se stabilește pedeapsa pentru fiecare infracțiune în parte [……………..]
Art. 40-Contopirea pedepselor pentru infracțiuniconcurente
(1) Dacă infractorul condamnat definitiv este judecat ulterior pentru o infracțiuneconcurentă, se aplică dispozițiile art. 39.
(2) Dispozițiile art. 39 se aplică şi în cazul în care, după ce o hotărâre de condamnare a rămas definitivă, se constată că cel condamnat mai suferise o condamnare definitivă pentru o infracțiune concurentă.[……………..]
Art. 45-Pedepsele complementare, pedepsele accesorii [….] în caz de pluralitate de infracțiuni
(1) Dacă pentru una dintre infracțiunilesăvârșites-a stabilit şi o pedeapsă complementară, aceasta se aplică alături de pedeapsa principală.
(2) Când s-au stabilit mai multe pedepse complementare de natură diferită sau chiar de aceeași natură, dar cu un conținut diferit, acestea se aplică alături de pedeapsa principală.
(3) Dacă s-au stabilit mai multe pedepse complementare de aceeași natură şi cu același conținut:
a) în caz de concurs de infracțiuni sau de pluralitate intermediară se aplică cea mai grea dintre acestea;
b) în caz de recidivă, partea neexecutată din pedeapsa complementară anterioară se adaugă la pedeapsa stabilită pentru noua infracțiune.[……………]
(5) Dacă pe lângă pedepsele principale au fost stabilite una sau mai multe pedepse accesorii, se aplică dispozițiile alin.(1) -(3), pedeapsa accesorie rezultată executându-se până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.[……………..]
Art. 54-Pedeapsa accesorie
Pedeapsa accesorie constă în interzicerea exercitării unor drepturi, din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate.
Art.65 -Conţinutul şi modul de executare a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării unor drepturi
(1) Pedeapsa accesorie constă în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art.66 alin.(1) lit.a), b) şi d) -o), a căror exercitare a fost interzisă de instanţă ca pedeapsă complementară.
(2) În cazul detenţiunii pe viaţă, pedeapsa accesorie constă în interzicerea de către instanţă a exercitării drepturilor prevăzute la art.66 alin.(1) lit.a) -o) sau a unora dintre acestea.
(3) Pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării unor drepturi se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fostexecutată sau considerată ca executată.
(4) În cazul detenţiunii pe viaţă, pedeapsa accesorie având conţinutul prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. c) se pune în executare la data liberării condiţionate sau după ce pedeapsa a fost considerată ca executată.[……………]
Art. 66 -Conţinutul pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi
(1) Pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi constă în interzicerea exercitării, pe o perioadă de la unu la 5 ani, a unuia sau mai multora dintre următoarele drepturi :
a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;
b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;[……………]
d) dreptul de a alege;e) drepturile părinteşti;
f) dreptul de a fi tutore sau curator;g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii;
h) dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme;
i) dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă;
j) dreptul de a părăsi teritoriul României;
k) dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public;
l) dreptul de a se afla în anumite localităţi stabilite de instanţă;
m) dreptul de a se afla în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
n) dreptul de a comunica cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracţiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori de a se apropia de acestea;
o) dreptul de a se apropia de locuinţa, locul de muncă, şcoala sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată.[……………]
Apreciez că soluția legală în materie este ilustrată de prima orientare jurisprudențială.
Sub imperiul Codului penal anterior, pedepsele accesorii erau alipite la pedeapsa principală prin efectul legii. Ele se asemănau cu pedepsele complementare prin caracterul lor de pedepse alăturate (secundare) în raport cu pedepsele principale, dar se deosebeau totuși de pedepsele complementare prin modul diferit în care deveneau incidente: pedepsele accesorii decurgeau de plin drept (ope legis) din aplicarea anumitor pedepse principale, fără a fi nevoie ca instanța să le pronunțe, în timp ce pedepsele complementare nu interveneau decât atunci când erau pronunțate de instanță (ope judicis).
Prin natura lor pedepsele accesorii îndeplineau, în principal, un rol represiv, prin aceea că ele privau pe cel condamnat de exercitarea unor drepturi pe tot timpul de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare până la stingerea pedepsei principale. Scopul lor era de a asigura eficiența pedepselor principale, sporind cadrul consecințelor juridice ale acestor pedepse şi interveneau, totdeauna, ca fiind indispensabile pentru întregirea conținutului pedepsei principale.
Astfel, instanțele stabileau, pentru fiecare dintre infracțiunile concurente, numai pedepse principale şi, eventual, complementare, nu şi pedepse accesorii. Unica pedeapsă accesorie care se stabilea şi se aplica era cea de pe lângă pedeapsa principală rezultantă. Astfel, în cazul unui concurs de infracțiuni, condamnarea se dispunea pentru fiecare infracțiune concurentă, neputându-se dispune condamnarea direct la o pedeapsă rezultantă (art.34 din Codul penal anterior). Însă, dacă pentru una dintre infracțiunile concurente instanța stabilea și o pedeapsă complementară (de natură diferită sau de aceeași natură, dar cu conținut diferit), aceasta se aplica și pe lângă pedeapsa principală rezultantă a închisorii. De asemenea, dacă instanța stabilea mai multe pedepse complementare de aceeași natură şi cu același conținut, aplica pe cea mai grea dintre ele. Pedepsele accesorii au avut același regim ca şi pedepsele complementare care, potrivit art.65 alin.2 din Codul penal anterior, erau obligatorii, când legea le prevedea.
Spre deosebire de Codul penal anterior, cel în vigoare consfințește, cu referire la pedeapsa accesorie, o soluție diferită. Noua reglementare pare să se îndepărteze de această concepție şi lasă să se înțeleagă că se pot stabili, pentru fiecare dintre infracțiunile care compun pluralitatea, nu numai pedepse principale şi, eventual, complementare, ci şi pedepse accesorii. Sub acest aspect, este importantă prevederea cuprinsă în art.65 alin.1 din Codul penal. Conform acestui text, pedeapsa accesorie constă în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art.66 alin.1 lit.a-o, mai puțin lit.c, a căror exercitare a fost interzisă de instanță ca pedeapsă complementară. Astfel, conținutul pedepsei accesorii este legat de conținutul concret al pedepsei complementare aplicate a interzicerii unor drepturi. Soluția asigură continuitatea interzicerii exercitării unuia sau mai multor drepturi, atât pe parcursul executării pedepsei privative de libertate, cât și ulterior. În cazul unei pluralități de pedepse complementare, va exista şi o pluralitate de pedepse accesorii. Astfel, regulile după care se ajunge la o pedeapsă accesorie rezultantă sunt cele prevăzute de Codul penal în materia pedepselor complementare.
În consecință, dacă în caz de pluralitate de infracțiuni, pe lângă pedepsele principale au fost stabilite mai multe pedepse accesorii cu un conținut diferit, acestea se aplică alături de pedeapsa principală rezultantă (art.45 alin.5 cu referire la art.45 alin.2 din același cod). Numai după ce o pedeapsă accesorie se stabilește pe lângă o pedeapsă principală iniţială, aceasta se va aplica și pe lângă pedeapsa principală rezultantă. Deși textul de lege (art.45 alin.5 din Codul penal) folosește, în final, sintagma „a pedepsei principale”, în realitate referirea are în vedere pedeapsa principală rezultantă. Doctrina relevantă este unanimă în sensul că impunerea pedepsei accesorii presupune mai întâi stabilirea pe lângă o pedeapsă principală inițială şi apoi aplicarea pe lângă pedeapsa principală rezultantă. Astfel, în cazul unui concurs de infracțiuni, pedeapsa accesorie şi pedeapsa complementară trebuie aplicate pentru fiecare pedeapsă principală în parte, nu direct, pe lângă pedeapsa principală rezultantă. De asemenea, în ipoteza unui concurs de infracțiuni, pe lângă pedeapsa principală rezultantă se aplică pedepse secundare, accesorii şi complementare, dar numai dacă acestea au fost în prealabil individualizate de către instanță pe lângă cel puțin una dintre pedepsele individual stabilite pentru fiecare infracțiune în parte. Totodată, în cazul de casare vizând aplicarea pedepselor în alte limite decât cele prevăzute de lege se încadrează situația în care instanța de apel nu poate aplica pedepse complementare și accesorii fără ca acestea să fi fost stabilite pe lângă fiecare pedeapsă principală.
Regulile prevăzute de lege în materia tratamentului sancționator al concursului de infracțiuni sunt aplicabile indiferent dacă infracțiunile sunt judecate în dosare diferite sau în același dosar. În privința pedepsei principale, în caz de concurs de infracțiuni, Codul penal a optat pentru sistemul absorbției în ipoteza în care pentru una dintre infracțiunile concurente s-a aplicat pedeapsa detențiunii pe viață, respectiv pentru cumulul juridic în cazul în care pentru infracțiunile concurente s-au aplicat numai pedepse cu amenda ori o pedeapsă cu închisoarea și alta cu amenda. Aplicarea pedepsei accesorii şi a pedepselor complementare rezultante presupune următorul mecanism:
-dacă pentru una dintre infracțiunile săvârșite s-au stabilit şi o pedeapsă complementară şi o pedeapsă accesorie, acestea se aplică alături de pedeapsa principală;
-când s-au stabilit mai multe pedepse complementare/accesorii de natură diferită sau chiar de aceeași natură, dar cu conținut diferit, acestea se aplică alături de pedeapsa principală;
-dacă s-au stabilit mai multe pedepse complementare/accesorii de aceeași natură şi cu același conținut, se aplică cea mai grea dintre acestea;
-pedeapsa accesorie rezultantă se execută până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante.
Prin urmare, în cazul unui concurs de infracțiuni, condamnarea se dispune pentru fiecare infracțiune concurentă, neputându-se dispune direct condamnarea la o pedeapsă rezultantă. Pentru aceleași considerente, pedeapsa accesorie și pedeapsa complementară trebuie aplicate pentru fiecare pedeapsă principală în parte, iar nu pe lângă pedeapsa principală rezultantă
Totuși, Codul penal în vigoare nu prevede şi posibilitatea deducerii din durata pedepsei accesorii rezultante a duratei pedepselor accesorii executate, aşa cum o face în cazul pedepselor complementare. De altfel, o asemenea prevedere nu era necesară, deoarece durata pedepsei accesorii rezultante este influențată de durata pedepsei principale rezultante. În cazul unor condamnări succesive, micșorarea duratei pedepsei principale rezultante, prin deducerea duratei pedepselor principale executate, determină micșorarea şi a duratei pedepsei accesorii rezultante. Așa fiind, deducerea duratei pedepselor accesorii executate derivă din deducerea duratei pedepselor principale executate.
O altă problemă privește situația judecării separate a infracțiunilor concurente.
În doctrină s-a apreciat că până la momentul contopirii, dacă una dintre pedepsele principale stabilite fusese executată în întregime, conținutul pedepsei accesorii care îi corespunde şi care s-a stins în momentul încheierii executării respectivei pedepse principale se va regăsi în conținutul pedepsei accesorii aplicate pe lângă rezultantă. Considerentele avute în vedere se referă, pe de o parte, la faptul că pedeapsa principală însoțită de pedeapsa accesorie aferentă, chiar executată, va intra în structura contopirii şi se va regăsi în rezultantă, iar pe de altă parte, dacă infracțiunile concurente ar fi fost judecate împreună, contopirea s-ar fi făcut la acel moment și pedeapsa accesorie (care include interdicțiile aferente tuturor infracțiunilor concurente) s-ar fi executat pe toată durata executării pedepsei rezultante (nu doar pe durata uneia sau alteia dintre pedepsele principale).
În concluzie, în conținutul pedepsei accesorii, care va însoți pedeapsa rezultantă, se include interzicerea exercitării tuturor drepturilor care au fost interzise cu titlu de pedeapsă complementară, pe lângă oricare dintre pedepsele principale stabilite în cazul infracțiunilor concurente.
Cu alte cuvinte, când conținutul concret al interdicțiilor impuse ca pedepse complementare diferă, se vor aplica toate aceste interdicțiicu titlu de pedeapsă accesorie.
De asemenea, instanța va trebui să includă în conținutul pedepsei accesorii interdicțiile stabilite cu titlu de pedeapsă complementară pe lângă pedepsele principale aferente infracțiunilor concurente-chiar dacă aceste pedepse complementare nu se mai aplică pe lângă rezultantă (ex. în cazul în care se aplică detențiunea pe viață în condițiile art.39 alin.2 din Codul penal). Astfel, textul art.45 alin.5 din Codul penal conduce la concluzia că instanța este ținută de pedepsele accesorii deja stabilite pentru infracțiunile concurente, întrucât are în vedere cumulul sau absorbția pedepselor accesorii ce însoțesc pedepsele principale.
Prin urmare, chiar dacă pedepsele complementare care au fost stabilite initial nu se mai aplică pe lângă rezultantă, pedeapsa accesorie care o însoțește va prelua conținutul respectivelor pedepse complementare.
Pe cale de consecință, în materia tratamentului penal al concursului de infracțiuni, impunerea pedepsei accesorii presupune o dublă referire la aceasta: mai întâi în contextul stabilirii pe lângă o pedeapsă principală inițială şi apoi în contextul aplicării pe lângă pedeapsa principală rezultantă.
Având în vedere cele expuse, urmează să constatați că această problemă de drept a primit o soluționare diferită din partea instanțelor judecătorești și, printr-o decizie obligatorie, să stabiliți modul unitar de interpretare şi aplicare a dispozițiilor legale, conform art.474 din Codul de procedură penală.
PROCUROR GENERAL,
Gabriela SCUTEA