fbpx

Șapte persoane propuse pentru arestare în dosarul ”TFG-CFR-Ocna Dej”

În urma audierilor care au durat până la 4 dimineața, procurorii DNA Cluj au propus pentru arestare preventivă nu mai puțin de șapte persoane, în frunte cu milioanerul Călin Mitică de la Transferoviar Grup (TFG).

Procurorii anticorupție au propus arestare preventivă a patronului TFG, Călin Mitică, a directorului Remarul 16 Februarie, Dumitru Bărbăcuți,  director TFG Kinga Mădărășani, Ștefan Adriian – director infrastructură TFG, Laurențiu Seceleanu – director regionalei CFR Galați, Teodor Gavriș – director de tracțiune CFR Călători SA și  Georgel Mihuț – directorul Ocnei Dej -sucursala Societății Naționale a Sării SA.

Directorii din cadrul CFR și directorul Ocnei Dej sunt acuzați că au luat șpăgi de la ceilalți inculpați pentru a favoriza companiile Transferoviar și Remarul 16 Februarie, ale lui Călin Mitică, pentru obținerea de contracte în perioada 2012-2014.

Afacerile cu sare

Potrivit DNA, ”membrii grupului infracțional au acționat sistematic pentru asigurarea obedienței funcționarilor cu funcții de conducere, din cadrul Societății Naționale a Sării SALROM SA, în scopul de a îi determina pe aceștia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, prin dezavantajarea flagrantă a concurentului SNTFM CFR MARFĂ SA, în pofida faptului că, în numeroase situații, SNTFM CFR MARFĂ SA practica prețuri mai avantajoase decât cele propuse de TFG.”

 Călin Mitică, Mădărășan Kinga și Ștefan Adrian ar fi acționat sistematic pentru eliminarea SNTFM CFR MARFĂ SA, de pe piața serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului național de transport feroviar de marfă, la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase;

În perioada 22.06.2012 – 02.08.2013, Călin Mitică ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani, către Mihuț Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Remiterea sumelor de bani ar fi fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SA a unor facturi fictive, emise de SC MICDALI SRL. Destinatarul real al acestor sume de bani nu a fost SC MICDALI SRL, ci Mihuț Georgel.  în total peste 66.000 de lei..

Șpăgile la CFR Călători

Inculpații Călin Mitică și Bărbăcuți Dumitru l-ar fi determinat pe inculpatul Gavriș Teodor Alexandru, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale SNTFC CFR CĂLĂTORI SA. În concret, la instigarea lui Călin Mitică și a lui Bărbăcuți Dumitru, Gavriș Teodor Alexandru ar fi participat la atribuirea, în condiții nelegale, a unor servicii de revizie în valoare maximă de 220.990.260 lei, către SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA, precum și la derularea raporturilor contractuale, în cazul acestor servicii, în condiții vădit dezavantajoase pentru SNTFC CFR CĂLĂTORI SA. Gavriș Teodor Alexandru ar fi determinat, în mod repetat, recepționarea unor automotoare ale căror reparații nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale și obligațiile din caietul de sarcini.

Potrivit procurorilor, SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA nu deținea capacitatea tehnică și economică de a efectua revizia respectivă, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării raporturilor contractuale, fapt cunoscut de către Gavriș Teodor Alexandru.

Societățile comerciale controlate de Călin Mitică, respectiv SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, SC TRANSFEROVIAR CĂLĂTORI SRL București și UVA Aiud, ar fi efectuat plăți, în contul SC TEVPAG PLAN SRL București. Banii ar fi fost destinați lui Gavriș. În total aprope 490.000 lei).

Filiera Galați

Ștefan Adrian ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Seceleanu Laurențiu, directorul CNCF CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Galați, cu complicitatea lui Călin Mitică și Mădărășan Kinga. Remiterea sumelor de bani ar fi fost efectuată în mai multe modalități, atât direct, în numerar, cât și indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SRL a unor facturi fictive, emise de SC ELIPSOID SRL Galați și prin plata unor servicii fictive. Ajutorul dat de către Călin Mitică și Mădărășan Kinga a constat în aceea că au consimțit la efectuarea transferurilor frauduloase, precum și la remiterile unor sume de bani în numerar, care ar fi fost imposibile fără acordul lui Călin Mitică, deoarece acesta controlează activitatea SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, precum și fără acordul lui Mădărășan Kinga care avea calitatea de director general al acestei firme.

” Transferarea și remiterea sumelor, ca mită, a fost efectuată în legătură cu îndatoririle de serviciu ale lui Seceleanu Laurențiu, respectiv pentru ca acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze, sau să întârzie îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale SC TRANSFEROVIAR GRUP SA. Totodată, Călin Mitică și Mădărășan Kinga au plănuit, împreună cu Ștefan Adriian, modalitățile de remitere a sumelor și i-au solicitat, de mai multe ori, lui Ștefan Adriian, să continue remiterea sumelor către Seceleanu Laurențiu, în vederea avantajării ilegale a intereselor SC TRANSFEROVIAR GRUP SA”, arată procurorii DNA.

În intervalul de timp 16.04.2013- 03.10.2014, SC TRANSFEROVIAR GRUP SA a efectuat un număr de 13 plăți, prin circuit bancar, către SC ELIPSOID SRL, în sumă totală de aproape 85.000 lei.

Comments

comentarii

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce au dat o spargere într-o casă din cartierul clujean Andrei Mureșanu.... Citește mai mult
Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!