fbpx
Momentul festiv al îmbrăcării robei de către stagiari

S-au încheiat înscrierile la examenul pentru avocatură. Vezi câți candidați sunt la Baroul Cluj

Ieri a fost ultima zi de înscrieri pentru examenul de primire în profesia de avocat ca stagiar sau definitiv. Pentru Baroul Cluj sunt mai puțini candidați decât anul trecut.

La secretariarul Baroului Cluj s-au înscris în perioada 31 iulie – 17 august 347 de candidați pentru examenul de intrare în profesie ca avocat stagiar si 4 candidați pentru examenul rezervat celor care au definitivat în alte profesii juridice și pot deveni avocați definitivi. Spre deosebire de anul trecut, candidații nu s-au mai înghesuit în ultima zi, astfel că previziunea de acum câteva zile a șefei INPPA Cluj, Gidro Stanca, în baza numărului de înscriși din acea zi, că vor fi per total mai mulți nu s-a adeverit. Anul trecut s-au înscris pentru Baroul Cluj 370 de tineri pentru a deveni stagiari si 7 candidați pentru a fi definitivi. Dintre tineri, 45 au intrat în Baroul Cluj. Îi puteți vedea cum au depus jurământul AICI.

În perioada 18 – 20 august 2015, barourile vor verifica dosarele de înscriere la examen iar rezultatul verificărilor se afișează conform prevederilor Regulamentului de examen. În perioada 22 – 24 august 2015 se vor soluționa contestațiile formulate de candidații cărora li s-a respins înscrierea la examen.  ”În cazuri temeinic justificate, cu aprobarea Comisiei Permanente a U.N.B.R., dosarul poate fi completat cu actele ce nu au putut fi procurate din motive imprevizibile și insurmontabile, cu cel mult 5 zile înainte de data examenului. Exclusiv pentru candidații care au susținut examenul de licență în anul universitar 2015 și numai dacă unitățile de învățământ absolvite de aceștia nu au emis diplomele de licență, se admite depunerea adeverinței de absolvire a examenului de licență, eliberată de unitatea de învățământ, în locul diplomei de licență prevăzută la art. 15 alin. 2 lit. b) din Statutul profesiei de avocat; în acest caz, nu se cere ca adeverința de absolvire să fie însoțită de foaia matricolă.”, se arată pe site-ul INPPA. 

Data desfășurării examenului este 14 septembrie 2015, pentru toți candidații, dată care a fost anunțată prin publicarea Hotărârii nr. 1033 a Consiliului U.N.B.R. din data de 13 decembrie 2014.

Examenul constă în verificarea cunoştinţelor juridice cu caracter preponderent teoretic, pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar şi cu caracter preponderent practic – aplicativ pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv.

Examenul se va desfăşura prin susţinerea unei probe tip grilă, care cuprinde:

– 100 de întrebări cu caracter preponderent teoretic, câte 20 de întrebări din fiecare materie de examen, pentru candidaţii pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar;
– 100 de întrebări cu caracter preponderent practic – aplicativ câte 20 de întrebări din fiecare materie de examen, pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv.

Vor fi declarați admiși candidații care vor obține cel puțin 10 puncte la fiecare disciplină în parte și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte.

Materiile de examen sunt:

  • organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
  •  drept civil;
  • drept procesual civil;
  • drept penal;
  • drept procesual penal

Comments

comentarii

Trei jucători de la Universitatea Cluj au fost convocați la echipele națioanale pentru meciurile din Liga Națiunilor.... Citește mai mult
Festivalul SoNoRo începe marți, 12 noiembrie 2024 în Cluj-Napoca, printr-un concert intitulat „Un veac de singurătate”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului columbian Gabriel García Márquez.... Citește mai mult

Lasă un răspuns