fbpx

De ce au fost amendați culegătorii de fructe de pădure și ciuperci din Măguri-Răcătău

Reprezentanții IPJ Cluj au explicat pentru Clujust.ro de ce au fost amendați culegătorii de fructe de pădure și ciuperci în data de 13 august, știre care a născut numeroase comentarii.

politia amenzi actiune fructe de padure (6)În urma raziei din pădure, Clujust.ro a adresat Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj o solicitare cu mai multe întrebări, între care ”De ce era interzisă culegerea fructelor de pădure și ciupercilor în zonă?, care a fost cadrul legal în care au fost amendați oamenii?, ce s-a întâmplat cu fructele de pădure și ciupercile confiscate? și care a fost motivația acțiunii poliției?”

”Poliţiştii clujeni desfăşoară zilnic activităţi, pe raza judeţului, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic, precum şi pentru depistarea faptelor de comerţ ilicit. De asemenea, în această perioadă a anului sunt organizate acţiuni pentru prevenirea şi combaterea recoltării şi transportului pe drumurile publice de fructe de pădure şi ciuperci, precum şi combaterea ilegalităţilor la regimul silvic.

În legătură cu problema recoltării ilegale de ciuperci şi fructe de pădure pe raza comunei Măguri Răcătău, precizăm că au fost formulate mai multe sesizări, atât de către cetăţeni, cât şi de către autorităţile locale.

Conform art. 17 din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, este interzisă culegerea fructelor de pădure fără acordul proprietarului. În baza acestor prevederi legale, a fost emisă Hotărârea Consiliului Local Măguri Răcătău nr. 57/17.07.2012, care interzice recoltarea fructelor de pădure şi a ciupercilor din fondul forestier, precum şi păşunatul pe terenurile proprietatea comunei Maguri Răcătău de către persoanele care nu domiciliază pe raza comunei.

politia amenzi actiune fructe de padure (3)Conform prevederilor actelor normative menţionate, fructele de pădure şi ciupercile pot fi recoltate legal pe raza comunei Măguri Răcătău de către persoane care au domiciliul pe raza comunei, cu acordul expres al proprietarului de pădure sau păşune şi cu plata taxelor cuvenite.”, se arată în răspunsul IPJ Cluj. Numai că în imaginea alăturată, preluată de pe filmarea trimisă de IPJ Cluj de la acțiune, se vede că era vorba de proprietatea comunei Albac.

Reprezentanții IPJ au lămurit și ce s-a întâmplat cu fructele și ciupercile confiscate de la 22 de culegători sancționați: ”În cadrul acţiunii, pentru neregulile constatate în legătură ce recoltarea şi transportul fructelor de pădure, a ciupercilor, precum şi a materialului lemnos, poliţiştii au fost nevoiţi să aplice 29 sancţiuni contravenţionale, dintre care 22 persoanelor la care faceţi referire.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 17 lit. c) din Legea nr. 171/2010, respectiv ale art. 4 alin. 1 din Legea nr. 12/1990, agentul constatator este obligat să dispună şi măsura complementară de confiscare a produselor.

Produsele confiscate, fiind perisabile, au fost predate în vederea valorificării la Ocolul Silvic Someşul Rece, sumele rezultate urmând să fie virate la bugetul de stat.”, a răspuns responsabilul pe Legea nr. 544/2001 din cadrul IPJ Cluj, comisar şef de poliţie Daniel-Sorin Graur

Comments

comentarii

Un accident rutier s-a produs, sâmbătă, la ieșire din localitatea Apahida, în urma căruia un TIR s-a răsturnat.... Citește mai mult
Pasionații de LEGO și-au dat întâlnire, cu mic, cu mare, sâmbâtâ, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde au admirat expoziții impresionante realizate din piese lego și au făcut noi construcții originale.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. Agaric alesGutes

    Halucinanta aceasta actiune deontologica de disimulare a atributiilor urmarind dilutia diversiunii (!??)
    Lucrurile nu stau chiar asa:

Lasă un răspuns