fbpx

Primăria Cluj-Napoca este salvată de avocați în afacerea păguboasă Cartierul Tineretului

Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat decizia Curții de Apel Cluj de dizolvarea a societății Cartierul Tineretului SRL, prin care Primăria Cluj-Napoca ar fi pierdut 100 de hectare de teren de pe bulevardul Muncii. ÎCCJ a admis recursurile firmei Cartierul Tineretului și al primăriei, respingând acțiunea Polus Real Estate care a cerut divolvarea. Cartierul Tineretului Cluj SRL a fost reprezentată de casa de avocatură ”Nistorescu, Șomlea și Asociații”, iar primăria a angajat pe ”Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații”

Pe lângă că nu s-a construit nicio locuință după aproape zece ani de când primarul Emil Boc a semnat contractul de asociere cu Polus Real Estate pentru edificarea Cartierului Tineretului, primăria a fost pe cale să piardă 100 de hectare de teren. Două instanțe – Tribunalul Specializat și Curtea de Apel Cluj – au decis dizolvarea societății Cartierul Tineretului SRL, care ar fi fost fatală pentru municipalitate, dar noroc că a existat și recurs.

Soluția pe scurt: ”Admite recursurile declarate de recurenţii- pârâţi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ- NAPOCA şi CARTIERUL TINERETULUI CLUJ SRL CLUJ- NAPOCA împotriva deciziei civile nr.138/2015 din 04 februarie 2015, pronunţată de Curtea de Apel Cluj- Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr.1433/1285/2012. Modifică decizia recurată, în sensul că: admite apelurile formulate de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj- Napoca şi Cartierul Tineretului Cluj SRL Cluj- Napoca împotriva sentinţei civile nr.1606/2013 din 3 iunie 2013 pronunţată de Tribunalul Specializat Cluj, şi, pe fond, respinge acţiunea formulată de reclamanta S.C. POLUS REAL ESTATE SRL Cluj- Napoca, ca neîntemeiată. Irevocabilă

După prima sentință nefavorabilă, văzând că nu are specialiști în primărie, Consiliul Local a angajat, prin negociere cu o limită maximă de 15.000 de euro, casa de avocatură ”Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații”. De asemenea, Cartierul Tineretului SRL a fost reprezentată de avocații de la Nistorescu, Șomlea și Asociații. Aceștia au salvat societatea Cartierul Tineretului SRL de la dizolvarea cerută de asociatul Polus Real Estate, reprezentat de celebra casă de avocatură din București, Mușat și Asociații. Polus Real Estate este deținută de două firme off-shore deținute de magnatul maghiar Demjan Sandor.

Succesul in acest dosar este foarte important pentru Municipiul Cluj-Napoca, intrucat paralizeaza incercarea investitorului privat Polus Real Estate SRL de dizolvarea societatii si lichidare a patrimoniului prin impartirea intre asociati a patrimoniului. Initial, Consiliul Local a adus in patrimoniul acestei societati un teren in suprafata de 203 ha, in scopul construirii a unui complex rezidential, lucru agreat contractual cu investitorul. Odata cu dizolvarea societatii Catrierul Tineretului exista insa riscul ca autoritatea locala sa piarda o parte importanta din acest teren, ca urmare a operatiunilor de lichidare. Acesta tehnica de preluare a unor proprietati imobiliare a fost insa contracarata cu argumente solide de echipa avocati care a instrumentat dosarul.

colaj somleaEchipa de avocati din cadrul Societatii “Nistorescu, Somlea si Asociatii” care au gestionat litigiul si au reprezentat societatea Cartierul Tineretului Cluj a fost formata din Cristina Boncaciu – managing associate si Horatiu Crisan – partner, fiind coordonata de avocatul Radu Somlea – managing partner (foto).

Problema de drept  supusa analizei instantelor a vizat aplicabilitatea sau inaplicabilitatea dispozitiei legale care permite dizolvarea unei societati comerciale in situatia neintelegerilor grave  dintre asociati.

Provocarea juridică a constat în a demonstra faptul că Polus Real Estate SRL a încercat să transpună în cadrul societății Cartierul Tineretului Cluj neînțelegerile existente la nivelul propriei lor structuri asociative. Practic, vointa unuia dintre asociati a disparut, insa a celuilalt exista. Evident ca o societate poate functiona si cu un singur asociat, astfel ca temeiul juridic pentru dizolvare, noua avocatilor, ni s-a parut din start gresit. Insa un asemenea dosar poate fi extrem de dificil, pentru ca de la propria ta opinie juridica pana la a convinge instanta este cale foarte lunga. Mi se confirma insa inca odata un lucru pe care l-am invatat din primii ani de avocatura, si anume ca in cele mai dificile dispute este crucial felul in care construiesti dosarul. Felul in care prezinti probele pe care clientul le are dar nu stie sa le puna singur in valoare, felul in care sustii cu argumente si principii de drept fiecare proba si inaintezi pas cu pas, demontand unul cate unul argumentul adversarului; aceasta poate fi cheia chiar si in cele mai dificile dosare. Este ca un puzzle mare cu piese mici, iar uneori pierzi nopti si zile intregi cautand piesa care de fapt este pe masa, in fata ta, dar inca nu stii unde ii e locul si totodata stii sigur ca este, stii sigur ca ai toate piesele si ca datoria ta ca avocat este sa le pozitionezi , sa faci puzzle-ul corect si la timp” a declarat Cristina Boncaciu, avocat managing associate la Nistorescu, Somlea si Asociatii.

In prezent, societatea Cartierul Tineretului Cluj SRL, in care Consiliul Local este asociat majoritar își poate continua existența și scopul pentru care a fost creata, proiectul imobiliar putand fi relansat sifinalizat de Consiliul Local Cluj atunci cand se va identifica o alta sursa de finantare, respectiv unul sau mai multi investitori privati.

Mai multe detalii despre desfășurarea litigiilor din Cartierul Tineretului puteți citi AICI

Comments

comentarii

România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.... Citește mai mult
TikTok va fi eliminat, oficial, din magazinele de aplicații din SUA, duminică, în urma deciziei Curții Supreme.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns