Afacerea Cartierul Tineretului se dovedește a fi tot mai păguboasă pentru Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Pe lângă că nu s-a construit nicio locuință după nouă ani de la semnarea contractului de asociere cu Polus Real Estate, primăria este pe cale să piardă 100 de hectare de teren și dă bani la avocați să o salveze. Două instanțe au decis deja dizolvarea societății Cartierul Tineretului SRL, care ar fi fatală pentru primărie. Aceasta mai are calea de atac a recursului, dar pregătește deja demersurile juridice în cazul lichidării patrimoniului societății.
Consiliul Local s-a asociat în 2006, pe când era primar tot Emil Boc, cu firma Polus Real Estate în Cartierul Tineretului SRL, prin care trebuiau construite 6.000 de locuințe în zona bulevardului Muncii. Primăria a pus 207 hectare în noua societatea, iar Polus Real Estate, în care este asociat și Arpad Paszkany, venea cu investiția estimată la 200 de milioane de euro. După nouă ani, părțile, Primăria și Polus Real Estate se judecă în mai multe dosare, iar Paszkany și asociații lui din Polus Real Estate se judecă în alte dosare.
În iunie 2013, Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea Polus Real Estate de dizolvare a SC Cartierul Tineretului SRL. Firma a invocat două motive: imposibilitatea realizării obiectivului de activitate al societății și neînțelegerile grave dintre asociați care împiedică funcționarea societății. Ulterior, în octombrie 2013, primăria a încheiat contract de asistență juridică cu societatea civilă de avocatură Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații, cu un plafon maxim de 15.000 de euro.
Sentința Tribunalului Comercial a fost atacată la Curtea de Apel Cluj. Dosarul a fost suspendat până la judecarea altui proces, strămutat la Curtea de Apel Târgu Mureș, având ca obiect constatarea nulității absolute a unei hotărâri a adunării generale a asociaților Cartierul Tineretului SRL din iulie 2011 prin care Polus Real Estate cesiona părțile sociale în valoare de peste 6 milioane de euro către firma Green Energy Napoca SRL. În 25 martie 2014, Curtea de Apel Târgu Mureș a decis desființarea hotărârii AGA Cartierul Tineretului privind cesiunea, la cererea Polus Real Estate, mai exact a asociaților majoritari din această firmă, două off-shore-uri, Iris Ventures și Burnet Holdings, deținute de milionarul maghiar Sandor Demjan, aflat în dușmănie cu Arpad Paszkany. Acesta deține 13 la sută din Polus Real Estate.
În 19 noiembrie 2014, a fost repusă pe rol cauza de la Curtea de Apel Cluj privind divolvarea Cartierul Tineretului SRL, iar în 4 februarie anul curent, instanța de apel a menținut prima sentință. Decizia este atacabilă cu recurs, în care își mai pun speranța reprezentanții primăriei.
Consiliul local Cluj-Napoca mai are o problemă. În cadrul unui dosar început în 2013, în care Green Energy Napoca a cerut deschiderea insolvenței Polus Real Estate, Tribunalul Comercial și, ulterior, Curtea de Apel Cluj, prin decizia definitivă din noiembrie 2014, au constatat nelegalitatea hotărârii de Consiliu Local din 2010, prin care se aproba reconversia proiectului imobiliar în parc fotovoltaic și prelungirea duratei societății de la 5 ani la perioadă nedeterminată. Prin acea hotărâre, se transforma obligația de predare a 384 de locuințe în obligația de furnizare de energie verde pe o perioadă de 49 de ani. Hotărârea de Consiliu Local a mers mână în mână cu cesiunea părților sociale către Green Energy Napoca, firmă controlată de Paszkany, cesiune, de asemenea, anulată de instanță. Și hotărârea AGA din Cartierul Tineretului din decembrie 2010, privind transformarea afacerii imobiliare în parc fotovoltaic, a fost anulată de Tribunalul Specializat (Comercial) la sfârșitul lui 2014, urmând să se judece calea de atac.
Primăria ia măsuri de precauție
Reprezentanți Primăriei încearcă să salveze ce mai pot în cazul unei lichidări a societății Cartierul Tineretului Cluj (CTC). ”În acest context, urmare a pronunțării Deciziei civile nr.138 din 4 februarie 2015 de către Curtea de Apel Cluj, pronunțată în dosarul nr.1433/1285/2012, având în vedere că în prezent contractul de asociere nr.91175/421 din data de 29.11.2006, încheiat între Consiliul Local și Polus Real Estate în baza HCL nr.707/2006 produce efecte, se impune efectuarea unor demersuri juridice în vederea constatării unui drept de creanță al CL împotriva societății CTC, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin neexecutarea obligației de predare a celor 384 de locuințe sociale, care să profite CL în eventualitatea declanșării unei executări silite a patrimoniului societății CTC sau în cazul în care se va demara lichidarea patrimoniului societății CTC.”, se arată în referatul serviciului juridic prin care s-a propus Consiliului Local modificarea contractului încheiat în 2013 cu casa de avocatură.
În 2006, Consiliul Local s-a asociat cu Polus Real Estate SRL în firma Cartierul Tineretului SRL, cu scopul ridicării unui cartier de locuinţe. Consiliul Local a intrat în asociere cu un teren de peste 200 de hectare în zona Bulevardul Muncii, iar partenerul privat s-a obligat să investească circa 200 milioane de euro pentru construirea a circa 6000 de locuințe, din care 384 urmau să fie predate Primăriei. Reprezentanții Iris Ventures Ltd. susțin că firma Cartierul Tineretului SRL trebuie lichidată și că municipalitatea trebuie să le înapoieze investiţiile făcute pe terenul unde ar fi urmat să fie construit cartierul de locuinţe. Polus Real Estate deţine 49% din Cartierul Tineretului, în care Consiliul Local a intrat cu terenul de 207 hectare. În cazul unei dizolvări, Polus Real Estate poate rămâne cu aproape jumătate din teren, adică circa 100 de hectare. Acest teren este, de fapt, marea miză acum. Arpad Paszkany declara în mai 2014 pentru CLUJUST.ro că dacă nu era el, primăria ar fi pierdut terenul. Detalii AICI.
”În aceste condiții, se impune încheierea unui act adițional la contractul de asistență juridică nr.347098/23.10.2013, sub aspectul modificării obiectului contractului în sensul suplimentării serviciilor juridice în vederea asigurării de către societatea de avocatură a serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare în cadrul demersurilor juridice necesare pentru promovarea unor acțiuni în justiție în scopul realizării proiectului Cartierul Tineretului”, se arată în referatul șefei serviciului juridic din Primărie, Alina Rus. Noua înțelegere cu societatea de avocatură se va face în urma unei negocieri și are ca limită maximă 15.000 de euro.