fbpx

Motivele pentru care judecătorii ÎCCJ se opun legii care interzice instanțelor să cenzureze onorariile avocaților

Încălcarea principiului securității raporturilor juridice și al legalității, încălcarea egalității în fața legii, a dreptului la un proces echitabil și a dreptului la apărare, sunt câteva dintre motivele pentru care judecătorii Înaltei Curți au hotărât sesizarea Curții Constituționale cu privire la proiectul de lege adoptat și trimis la promulgare, care prevede că instanțele nu mai pot cenzura din oficiu onorariile avocaților.

”Reconfigurarea cadrului legislativ aplicabil cheltuielilor de judecată în sensul legii adoptate era necesar a se realiza cu asigurarea respectării drepturilor procesuale ale părților, prin instituirea unor garanții care, în lipsa cenzurării din oficiu a instanței învestite cu soluționarea cauzei, să acorde părții care a pierdut procesul posibilitatea efectivă de a cunoaște cuantumul onorariului avocațial al părții adverse și de a-l contesta în condițiile și termenele prevăzute de lege. (…)

Depunerea dovezilor referitoare la cheltuielile de judecată pretinse se face adesea cu puțin timp înainte de închiderea dezbaterilor asupra fondului, ceea ce limitează posibilitatea părților adverse de a lua la cunoștință de aceste dovezi și de a formula cereri potrivit art. 451 alin.(2) C.pr.civ.

Pe de altă parte, în condițiile în care a instituit o reglementare atât de permisivă în ceea ce privește formularea și dovedirea cererii de acordare a cheltuielilor de judecată făcute în procesul respectiv, legiuitorul este ținut să adopte măsuri corelative menite să salvgardeze drepturile procesuale ale părților adverse. În măsura în care partea, deși legal citată, lipsește de la termenul de dezbateri, aceasta nu va fi în măsură să cunoască efectiv cuantumul cheltuielilor de judecată cerute de adversar și nici să examineze dovezile administrate în această privință.

Ca urmare, soluția cuprinsă în art. 452 C.pr.civ. se întemeiază de lege lata în mod esențial pe corectivul constând în prerogativa instanței de a face aplicarea textului de lege menționat chiar și din oficiu, complinind astfel eventuala cerere a părții care, deși legal, citată, a lipsit la termenul de dezbateri ori nu a avut posibilitatea reală de a cunoaște în timp util probele depuse în dovedirea cheltuielilor de judecată pretinse. Această prerogativă face de prisos acordarea unui nou termen de judecată pentru comunicarea către partea care lipsește a cererii de acordare a cheltuielilor de judecată sau instituirea unor soluții alternative, precum depunerea și comunicarea din timp, înainte de dezbateri, a respectivei cereri însoțite de dovezile corespunzătoare.

Or, textul de lege supus examinării înlătură prerogativa instanței de a dispune chiar și din oficiu reducerea părții din cheltuielile de judecată reprezentate de onorariul avocatului și prevede că această reducere poate fi dispusă doar la cererea părții interesate. Pe de altă parte, prevederile art. 452 C.pr.civ. rămân nemodificate, nefiind instituite garanții de natură să asigure că părțile care ar urma să fie obligate la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariul avocațial suportate de adversarul lor au avut posibilitatea de a cunoaște efectiv sumele pretinse cu acest titlu și de a formula în mod eficient cererea la care se referă art. 451 alin.(2) C.pr.civ., astfel cum acesta a fost reformulat. (…)

În lipsa acestor garanții, reglementarea preconizată rupe echilibrul între drepturile și interesele legitime ale părților litigante, fiind de natură a încălca principiul egalității armelor.”, se arată în motivarea Hotărârii nr.3/2024 a Secțiilor unite ale ÎCCJ.

Hotărârea completă

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [651.16 KB]

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns