Camera Deputaților a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care prevede că ” În fața instanței, onorariul contractat între avocat și client este prezumat ca fiind unul proporțional”. Onorariile vor putea fi cenzurate doar la cererea motivată a părții interesate.
Este vorba de un proiect de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat , precum şi pentru modificarea art.451 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă
”Legea prin care am instituit reguli clare cu privire la condițiile și regulile în baza cărora instanțele pot cenzura cheltuielile de judecată constând în onorarii avocațiale a fost astăzi adoptată în Camera Deputaților și va ajunge la promulgare. Potrivit legii- care instituie prezumția de proporționalitate a onorariului în raport de valoarea și complexitatea cauzei și de activitatea avocatului, instanțele vor putea cenzura onorariile avocațiale strict la cererea motivată a părții interesate (nu și din oficiu cum era până acum) și doar în urma analizării cererii din perspectiva dispozițiilor privind stabilirea onorariilor din Lege și din Statut( valoare și complexitatea cauzei, activitatea avocatului). Este un pas înainte important în acțiunile pentru întărirea independenței avocatului și, totodată, un câștig pentru justitiabil- care își va putea recupera cheltuielile cu onorariile dacă câștigă procesul.”, a postat senatorul Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR.
Textul proiectului de lege adoptat:
”Art. I.- Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.440 din 24 mai 2018, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 30, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art.30.- (1) Pentru activitatea sa profesională, avocatul are dreptul la onorariu și la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul procesual al clientului său. În fața instanței, onorariul contractat între avocat și client este prezumat ca fiind unul proporțional în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfășurată de avocat în aceasta.”
2. La articolul 81, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin.(6), cu următorul cuprins: „(6) Normativele și procedura de decontare a cheltuielilor de deplasare se fac conform protocolului încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiției și PÎCCJ.”
Art. II.- La articolul 451 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.247 din 10 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) Instanța va reduce, la cererea părții interesate, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaților, atunci când acesta este plătit disproporționat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfășurată de avocat, ținând seama de circumstanțele cauzei. Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislația profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanță nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat și clientul său. În acest caz, măsura reducerii cheltuielilor va fi atacată odată cu fondul, iar în cazul hotărârilor supuse recursului, precum și celor definitive, cu reexaminare, cererea urmând a fi soluționată de un alt complet al instanței respective”.
(3) Dispoziţiile alin.(2) se aplică în mod corespunzător la plata experţilor judiciari şi a specialiştilor numiţi în condiţiile art.330 alin.(3), la cererea părții interesate sau din oficiu.”