Milionarul american Don Lothrop, fondatorul fundației Romania One, era în anii 2005-2006 președintele unei alte fundații care ajuta americani să adopte copii din România sub sloganul: ”Faceţi cunoştinţă unui copil cu Iisus Hristos!”. În 2006, Lothrop prin fondul New Vista Partners a vrut să privatizeze fabrica de încălțăminte Clujana, fără nicio licitație, directorul fabricii fiind rudă cu prietenul ș.i partenerul de afaceri al americanului în Cluj, fostul deputat Vasile Suciu.
Americanul îndrăgostit de Ardeal, Don Lothrop, invitat de două ori la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj, îl are ca partener pe Steven Schelhammer în cadrul fondului de investiții New Vista Partners, prin care investește în România. Ceea ce i-a adus pe Lothrop şi Schelhammer în România este industria adopţiilor internaţionale de copii. În 2005, Lothrop prezida consiliul de administraţie al fundaţiei non-profit Regeneration Ministries, care, pe lângă asistenţă socială pentru copii, se ocupa cu “exportul” de copii români către familiile din SUA. Schelhammer era, de asemenea, membru al consiliului de adminsitraţie al Regeneration Ministries. Între timp fundația și-a axat viziunea către ”regăsirea sexualității”. ”Regenerarea îi ajută pe oameni să experienteze lucrarea de răscumpărare a lui Hristos în domeniul sexualității lor”, scrie pe site-ul fundației.
Conducerea fundaţiei a suferit un adevărat şoc în momentul în care autorităţile române au stopat adopţiile internaţionale, atacând dur această decizie: “Când România a cedat presiunilor Uniunii Europene şi a adoptat un nou pachet legilativ privind “bunăstarea copiilor”, dintr-o dată, eforturile noastre de a salva copii au fost împiedicate. Chiar mai rău decât efectul pe care l-au avut aceste noi legi asupra organizaţiilor noastre, a fost efectul noilor prevederi asupra copiilor din România”. Fundaţia îndeamna americanii la adopţii cu sloganuri de genul “faceţi cunoştinţă unui copil cu Iisus Hristos”, “schimbaţi viitorul României”, sau “copiii au nevoie de mâncare, locuinţă, educaţie, dragoste şi Iisus”. Conform Regeneration Ministries, copiii care nu mai pot fi adoptaţi sunt blocaţi într-un “no man’s land” (tărâm al nimănui) sau sunt trimişi înapoi la familiile lor neglijente fără a fi supravegheaţi de asistenţi sociali.
Fundaţia lui Lothrop şi-a unit forțele, în 2006, cu organizaţia For the children SOS, condusă de Linda Robak, împreună organizând dezbateri pe tema adopţiilor în Guvernul SUA şi Parlamentul European. Conform celor două entităţi, Guvernul român refuza cu încăpăţânare să ţină cont de interesul copiilor. Americanii și-au exprimat speranţa că legislaţia din România privind adopţiile internaţionale va fi din nou schimbată în favoarea lor.
Potrivit Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), peste 1.300 de copii români adoptaţi peste hotare între anii 1997 şi 2005 au dispărut, statul român nemaiprimind nici o veste despre ei. În viziunea autorităţilor române, situatia celor înfiaţi de americani este cea mai dramatică. Sunt cei mai multi declaraţi “dispăruţi” (491), într-o ţară care nu a ratificat Convenţia de la Haga privind protecţia copilului şi cooperarea în materie de adopţii internaţionale. Autorităţile americane nu pot fi deci obligate să coopereze pe acest subiect cu cele române. Copiii ajunşi în SUA au fost daţi de statul român pe încredere. Amica lui Lothrop, Linda Robak, a adoptat, în 2001, o fetiţă româncă de doi ani şi opt luni. Robak a dat vina pe fundaţiile şi autorităţile române prin care s-au efectuat adopţiile copiilor de care nu se mai ştie nimic, deoarece acestea nu ar fi ţinut evidenţa rapoartelor postadoţie. Apoi, Robak a militat pentru reluarea adopţiilor internaţionale şi atacă dur Guvernul român ori de câte ori are ocazia.
Anul trecut, Lothrop a înființat Romania One Student Club la Facultatea de Științe Politice UBB Cluj, dedicat studenților care vor să se implice în acțiuni de voluntariat. Un video de prezentare AICI
A vrut să privatizeze Clujana
În 2006, unii potentaţi locali susţineau vânzarea pachetului de acţiuni (93% din capitalul social) deţinut de Consiliul Județean la Clujana către societatea americană New Vista Partners (NVP). Directorul de atunci al Clujana, Ioan Sabin Pop, considera posibila vânzare a fabricii către NVP “o oportunitate extraordinară”. Părerea sa era, însă, subiectivă, dacă ţinem seama că Pop este rudă prin alianţă cu fostul deputat PSD din legislature 2000-2004, Vasile Suciu, asociat al reprezentantului NVP, Donald James Lothrop într-o societatea comercială din Cluj. Societatea se numeşte Donvas SRL, a fost înfiinţată cu trei luni înainte de intenția de prelua Clujana, având afaceri imobiliare în Transilvania, Bihor şi Oltenia. NVP nu avea o sucursala sau o societatea în România, prin care să efectueze tranzacţia cu CJ.
Sabin Pop a fost senator PD între anii 1998-2000, după care a trecut de partea PSD-ului în perioada în care cumnatul său, Vasile Suciu, era de partea social-democraţilor. Între timp, Suciu a părăsit PSD. Tocmai consilierii judeţeni din partea PSD au fost cei care s-au opus vânzării Clujanei, susţinând că este nevoie de un audit care să arate valoarea fabricii şi că aceasta trebuie privatizată după ce va fi revigorată linia de producţie. Spre deosebire de aceştia, preşedintele CJ de atunci, liberalul Marius Nicoară considera vânzarea urgentă a fabricii absolut necesară şi se arăta extrem de încântat de oferta NVP.
Cei doi fii ai lui Suciu, prin societatea Marty Grup, au achiziţionat, înainte de intenția lui Lothrop de privatizare, un activ al fabricii Clujana, în baza unui contract de închiriere cu clauză de preemţiune încheiat pe vremea când CJ era condus de PSD.
În octombrie 2014, Don Lothrop declara pentru actualdecluj.ro că a renunțat la privatizarea Clujana, sufgerată de un prieten, din cauza unor consilieri județeni: ”Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten (cel mai probabil Suciu – n.red.) mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentur că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el.”
Asociați în Bihor
Don Lothrop și Steven Schelhammer sunt asociați și într-o firmă din Bihor, New Vista SRL, alături de doi români: Liviu Simionaș și Adrian Dreana. Societatea are ca principal obiect de activitate ”dezvoltare imobiliară”, dar a avut anul trecut o pierdere netă de 3,64 milioane lei. Adrian Dreana apare într-o știre TV ca organizator al unui eveniment în care doctori, profesori, asistente şi membri ai unor spitale private din Statele Unite ale Americii au venit în Băile Felix să le vorbească despre management sanitar pentru îmbunătățirea serviciilor medicale omologilor lor din ţară.
Citiți despre afacerile lui Don în Cluj AICI!