fbpx
Donald ”Don” Lothrop (sursa foto captură din interviu video hotnews.ro)

”Salvatorul” societății civile române, americanul Don Lothrop, în afaceri cu un fost deputat PSD și fiii lui

Un personaj intens mediatizat în ultimii ani în România, americanul Don Lothrop, fondatorul Fundației Romania One, cu scop declarat de a sprijini dezvoltarea societății civile din țara noastră, este implicat în mai multe afaceri la Cluj cu fostul deputat PSD Vasile Suciu și cei doi fii ai acestuia, Marceluș și Vinicius, neoprotestanți, patroni ai lanțului de localuri Marty.

lothrop la fspacDon Lothrop, pe numele său complet Donald James Lothrop, apare din nou în presa română online, de data aceasta ca finanțator al unui site de presă cu sediul central la Cluj. Informația este confirmată pe noul site: ”Acest site este deţinut de Press One Media SRL şi reprezintă o investiţie a omului de afaceri american Don Lothrop, care vine în România începând din 2005. El este şi iniţiatorul fundaţiei RomaniaOne, care are ca scop dezvoltarea societăţii civile de la noi.”

Dar cine este acest autointitulat milionar american, care spune că a lăsat Sillicon Valley pentru România, de care s-a îndrăgostit în 2005? În ultimul an, au apărut pe diverse site-uri interviuri ample cu Don Lothrop, în care acesta își dă cu părerea despre teme ample legate de Români și relația cu SUA. De asemenea, Lothrop a participat, în octombrie 2014, la o masă rotundă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) de la UBB Cluj, alături de fostul ambasador SUA Mark Gitenstein, rectorul universității, Ioan Aurel Pop și cadre didactice ale facultății. În februarie anul acesta, Don Lothrop a revenit la FSPAC, de data aceasta ca invitat să le vorbească studenților despre Romania One. Dar totuși ce a făcut concret Donald ”Don” Lothrop pentru societatea civilă din România? La o căutare pe Google nu am găsit mai nimic despre asta, înafară de păreri, prezentări și proiecte. Nici site-ul învechit New Vista Partners, fond american pe care îl reprezintă oficial Don, nu ne-a lămurit în privința investițiilor pe care le face în țara noastră.

Vasile Suciu
Vasile Suciu

O căutare însă în Registrul Comerțului ne-a adus mai multe informații despre ”salvatorul” american al societății civile române. Acesta investește în mai multe firme din Cluj, în care este asociat ori cu fostul deputat PSD Vasile Suciu, care a părăsit partidul și la alegerile parlamentare din 2004 s-a folosit de asociația religioasă neoprotestantă Oastea Domnului în campania electorală, motiv pentru care a fost criticat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Cluj, ori cu cei doi fii ai lui Suciu, Maceluș și Vinicius, care dețin lanțul de restaurante Marty, primul dintre ei fiind și consilier local din partea PDL în Cluj-Napoca în perioada 2008-2012.

Don Lothrop și Vasile Suciu sunt asociați în Donvas SRL, firmă ce are ca obiect principal de activitate ”alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a” și care anul trecut a avut, potrivit bilanțului depuse la Finanțe, o pierdere de peste 583.000 de lei.

lothrop suciu
Cu sprijinul Termene.ro
Marceluș Suciu (sursa foto cotidiantr.ro)
Marceluș Suciu (sursa foto cotidiantr.ro)

Afaceri cu patronii Marty

Fondul New Vista Partners LLC, reprezentat de Don Lothrop, a fost asociat până în octombrie 2013 cu frații Marceluș și Vinicius Suciu în firma Blackstone SRL din Cluj. La acea dată, toți asociații și-au cesionat părțile sociale lui Don, care a devenit asociat unic. Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice, Blackstone are ca obiecte de activitate ”dezvoltare imobiliară” și a avut în 2014 o pierdere netă de peste 375.000 de lei.

New Vista Partners LLC reprezentată legal de Donald Lothrop este asociată în Sere Transilvania SRL alături un alt off-shore, Sere Transilvania LLC, reprezentat de Philip John Tamminga, și încă patru persoane fizice, între care Marceluș Suciu. Societatea are ca principal obiect de activitate ”Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice” și a avut anul trecut un profit net de peste 44.000 lei.

sere transilvania

În New Vista SRL, cu sediul în județul Bihor, Don Lothrop este asociat cu prietenul său, care apare și pe site-ul newvistapartners.net, Steven Schelhammer, alături de care și-a început activitatea în România, capitol căruia îi vom dedica un alt articol.

Comments

comentarii

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult
Liderul AUR, George Simion, a anunțat sprijinul partidului pentru contracandidații Coaliției de guvernare la alegerile locale, înclusiv în Cluj. Liberalul Sabin Sărmaș susține că are nevoie de „sprijinul clujenilor”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!