Curtea de Apel Cluj a anulat, pentru a doua oară în acest an, licitația pentru salubrizare și deszăpezire în Cluj-Napoca. De data aceasta, instanța a anulat licitația câștigată de grupul RER, apropiat de ex-PDL, la începutul lunii iulie. În iunie, Curtea anula licitația câștigată anterior de firma Supercom, deținută de senatorul UNPR, ex-PSD, Ilie Ciuclea.
Instanța Secției de contencios administrativ și fiscal a respins plângerile Primăriei și ale grupului de firme RER împotriva deciziei Consiliului Naționale de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a anulat inițial licitația ca urmare a contestațiilor firmelor Rosal, Brantner-Vereș și Romprest. De altfel, Brantner-Vereș a și primit, ca urmare a procesului, despăgubiri sub forma de cheltuieli de judecată din partea Primăriei și a celor de la RER, peste 6.800 de lei fiecare.
Minuta sentinței: ”Respinge plângerile formulate de către petenţii Municipiul Cluj-Napoca şi Asocierea RER ECOLOGIC SERVICE ORADEA- RETIM ECOLOGIC SERVICE SA -RER ECOLOGIC SERVICE SRL ŞI RER ECOLOGIC SERVICE GALATI PRIN LIDER RER ECOLOGIC SERVICE ORADEA SA împotriva deciziei CNSC nr. 2466/C8/2754,2764,2767 din 27.08.2014 pe care o menţiune în întregime. Obligă petentele să achite intimatei COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES SA câte 6836,43 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunaţtă în şedinţa publică din 15.12.2014.”
Decizia CNSC din 27 august 2014
În baza art. 278 alin. (2) şi alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, pentru considerentele evocate în motivare, admite contestaţiile depuse de S.C. ROSAL GRUP S.A., S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.A. şi de S.C. COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES S.A. şi anulează procedura de achiziţie publică, pentru loturile I şi II. Obligă autoritatea contractantă să comunice tuturor participanţilor, încă implicaţi în procedura de atribuire, măsura de anulare a procedurii de atribuire în cauză.
CLUJUST a arătat într-un articol anterior că grupul de firme RER este deținut de un om de afaceri neamț apropiat de deputatul ex-PDL (acum PNL) Cezar Preda.
În 18 iunie, o altă instanță a Curții de Apel Cluj anula licitația pentru salubrizare și deszăpezire câștigată de firma Supercom. Și atunci, instanța de contencios administrativ a menținut o decizie a CNSC. Diferența majoră între cele două decizii ale CNSC contestate este că prima prevedea reevaluarea ofertelor, în timp ce ultima spune doar anularea procedurii de achiziție publică.
Decizia CNSC din 30 aprilie.
Obligă autoritatea contractantă la anularea raportului procedurii de atribuire nr. 10169/21.03.2014 şi a tuturor actelor subsecvente, inclusiv a adreselor de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 35902, 35907/21.03.2014, nr. 35801/21.03.2014 şi nr. 35729/ 21.03.2014, la reevaluarea ofertelor cu respectarea strictă a celor consemnate în motivarea aferentă prezentei.
Contractul mult disputat are o valoare de circa 30 de milioane de euro. Până acum, de salubrizare și deszăpezire s-au ocupat societățile Rosal și Brantner Vereș, care și-au împărțit orașul în două. La fel ca în cazul salubrizării, până la semnarea noului contract, cel mai probabil și deszăpezirea va fi efectuată în baza prelungirii vechiului contract.