Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » În plin proces, președintele CJ Cluj a emis o nouă autorizație pentru distrugerea Someșului Rece

În plin proces, președintele CJ Cluj a emis o nouă autorizație pentru distrugerea Someșului Rece

În plin proces intentat de un ONG pentru anularea autorizației, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a emis o nouă autorizație pentru microhidrocentrale pe Someșul Rece, ceea ce ar distruge fauna râului.

Autorizația de continuare

În mod ciudat și pe furiș, Consiliul Județean Cluj a emis o nouă autorizație, în timpul procesului cu Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială, anul acesta, în 28 martie.

”Autorizația s-a emis pentru continuarea lucrărilor. Deci practic Consiliul Județean s-a prevalat de o prevedere din legea 50/1991 și din normele de aplicare a legii care permit ca în situația în care se realizează lucrări în perioada de valabilitate a autorizației, iar aceasta expiră fără să se termine lucrările, i se permite emitentului să elibereze o nouă autorizație fără obținerea unui nou certificat de urbanism si fără a fi necesară emiterea avizelor care au stat la baza emiterii autorizației inițiale. Pur și simplu se emite o nouă autorizație pentru continuarea lucrărilor”, a explicat avocatul federației Dan Godorogea.

Întâmplător sau nu, autorizația din septembrie 2010 și cea de continuare din 2017 sunt semnate de același președinte de CJ, Alin Tișe. Amintim că cei șase ani de a prima autorizație, Consiliul Județean a mai avut trei președinți, din care unul a fost arestat.

Avocații ONG-ului au făcut plângere prealabilă și împotriva acestei autorizații pe motiv că ”este profund nelegală”. Dan Godorogea motivează: ”Prin hotărârea pronunțată de Tribunal, s-a stabilit că lucrările nu au început în termenul legal, ca atare autorizația inițială e caducă și, prin urmare, nu se putea realiza nici măcar o lucrare pentru că nu s-au realizat în conformitate cu prevederile din autorizație. Mai mult, beneficiarul autorizației are obligația de a demola tot ce a realizat până în prezent și de a readuce cursul râului în situația inițială. Ca atare, o autorizație de continuare a unor lucrări nelegale este un non sens juridic. Mai mult, deși erau în litigiu și ATS Energy Rece și Consiliul Județean, ambele părți au ales să nu aducă la cunoștința instanței și, implicit, a reclamantei faptul că s-a aplicat pentru o autorizație de continuare și că s-a eliberat. Dacă s-ar fi realizat acest lucru, ne-ar fi permis să ne extindem cadrul procesual și cu privire la această a doua autorizație și să paralizăm din fașă acest act nelegal.

Acesta este un artificiu. Au mers pe emiterea unei autorizații de continuare în condițiile în care nu au ce să continue. Practic trebuia să ceară o nouă autorizație. Dacă ar fi urmat procedura legală, emiterea unei noi autorizații implica obținerea, din nou, a avizelor: de mediu. Lucrul acesta ar fi fost mult îngreunat. Ei, inițial, au profitat de faptul că ONG-urile, societatea nu urmărea aceast fenomen și s-au obținut într-o situație de non-combat, fără ca persoanele care încearcă să protejeze mediul să fie implicate.”

Urmează ca avocații să ceară suspendarea efectelor celei de-a doua autorizații.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina