fbpx
Avocata stagiară Livia Moldovan, prima admisă în Baroul Cluj în 2015

Impresii despre conferința privind Codurile penale de la avocata stagiară admisă prima în 2015

Avocații stagiari admiși în profesie pe primele cinci locuri la INPPA Centrul Teritorial Cluj în 2015 au avut intrare gratuită la conferința Codurile penale la trei ani de la intrarea în vigoare. Livia Moldovan, cea care a fost prima din zonă și a treia din țară la examenul din septembrie 2015, ne-a împărtășit impresiile ei despre conferință. Tânăra este în al doilea an de stagiatură la SCA Iordăchescu și Asociații.

Conferința a fost într-adevăr una „monstru”, așa cum preconizați, având în vedere atât numărul și calitatea speakerilor, cât și numărul impresionant al participanților. Este cel mai de amploare eveniment de acest fel la care am participat până acum. Lăsând la o parte ușorul decalaj față de programul inițial – decalaj inerent, de altfel, oricărui eveniment de asemenea anvergură, dat fiind că cei prezenți sunt invitați la interactivitate și la dezbateri asupra problemelor ridicate – organizarea a fost, totuși, una foarte reușită. Nu pot să spun că acest aspect mă surprinde, dată fiind implicarea consistentă a colegului Daniel Nițu în realizarea conferinței.

Deși dreptul penal nu face parte, în prezent, din obiectul meu de activitate, participarea la conferință mi-a prins bine din mai multe puncte de vedere: în primul rând, nu exclud o posibilă implicare, pe viitor, și în dosare de drept penal, în special în domeniul evaziunii fiscale. De un an lucrez aproape exclusiv pe cauze de contencios fiscal și executare silită a creanțelor fiscale, iar dreptul fiscal este, după cum bine știm, un domeniu din ce în ce mai conex celui penal. Apoi, ca orice stagiar, am câteva cauze în care asigur asistență juridică din oficiu și în care, cu toate că nu mă atrag în mod deosebit, mă străduiesc să mă prezint cât se poate de bine. Nu în ultimul rând, evenimentele de genul acesta strâng laolaltă o multitudine de specialiști ai dreptului, o elită de teoreticieni și practicieni din diverse arii de practică juridică, fiind un prilej pentru a socializa și a forma relații și cunoștințe noi.

Nivelul problemelor ridicate l-am perceput ca fiind unul destul de înalt și, având în vedere că nu este nici pe departe vorba despre un domeniu pe care să îl stăpânesc, a trebuit să fiu destul de concentrată ca să țin pasul cu firul discuțiilor. Cu siguranță că „limbajul” dreptului penal nu mi-a apărut atât de uzual și de natural ca altor participanți specializați, însă cu certitudine că a fost o experiență pe cât de plăcută, pe atât de utilă.

Este de apreciat inițiativa conducerilor Baroului și a INPPA Cluj de a oferi bilete de participare gratuite primilor cinci avocați primiți în profesie în anul 2015. Personal o văd atât ca pe un semn de considerație, cât și ca pe un reminder că a trecut ceva vreme de atunci și că ar fi bine să dăm în continuare tot ce e mai bun, să ținem ștacheta cât putem de sus.

Livia Moldovan – avocat colaborator la SCA Iordăchescu & Asociații

Comments

comentarii

Lasă un răspuns