Decanul Florin Streteanu

Concluziile conferinței de drept penal cu decanul Florin Streteanu. PLUS Galerie foto de la eveniment

Decanul Facultății de Drept UBB Cluj, Florin Streteanu, a tras, pe scurt, concluziile conferinței ”Codurile penale la trei ani de la intrarea în vigoare” pentru Clujust.ro

Peste 400 de profesioniști din domeniul dreptului au participat la conferința din 3-4 martie, organizată de facultatea de drept, Baroul Cluj și INPPA Cluj, cu spriinul editurii Hamangiu. (Citiți aici discursurile de deschidere)

Decanul facultății și profesor de drept penal, Florin Sreteanu, spune că nu s-a așteptat la atâția participanți: ”A fost o surpriză plăcută pentru noi numărul de participanți. La momentul când am gândit conferința ne gândeam undeva la 200 de participanți și practic am depășit dublul acestui număr. După cum ați putut vedea, aproape toți au rămas până la sfârșit, deși iată că suntem sâmbătă, trecuți bine de ora prânzului, s-a decalat și programul și cu toate astea participanții au rămas până la final, ceea ce mă face să cred că au fost mulțumiți de ceea ce au auzit, de prestația intervenienților și de calitatea discuțiilor care au urmat fiecărei intervenții.”

Precizăm că taxele de participare au fost modice pentru un eveniment de o asemenea anvergură și cu așa speakeri, precum Gheorghiță Mateuț, Mihai Udroiu, Radu Chiriță, Valerian Cioclei, Călin Budișan, Cristina Rotaru și alții. Pentru stagiari (avocați, magistrați,polițiști), taxa a fost de 200 lei, iar pentru ceilalţi de 250 lei.

Avocata stagiară Livia Moldovan, prima admisă în Baroul Cluj în 2015

Primii cinci avocați stagiari care au fost declarați admiși în sesiunea septembrie 2015 a examenului de admitere în profesie (susținut la Centrul Teritorial Cluj INPPA) au beneficiat de participare gratuită.

Printre speakerii anunțați era și profesorul Tudorel Toader, devenit între timp ministru al Justiției, care a anunțat în dimineața deschiderii evenimentului că nu mai ajunge.

L-am întrebat pe decanul Streteanu dacă ar fi utilă o astfel de conferință anuală, în contextul agitat pe în plan penal? ”N-aș zice anula, dar poate o dată la doi ani n-ar fi rău să fie. E un efort organizatoric mare, e un efort și pentru participanți. Nu știu dacă anual nu ar fi cam mult, dar cu certitudine ar fi bine și ne gândim să imprimăm o periodicitate acestui gen de manifestări.”

Prezentările de la conferință vor fi adunate în scris și ar putea fi util pentru parlamentarii care vor să modifice Codurile penale. ”Noi am rugat pe toți intervenienții ca în perioada următoare să ne trimită în format scris intervenția și fie o să facem un număr special al revistei de drept penal consacrat lucrărilor conferinței, fie o să încercăm să le adunăm într-un volum. Asta depinde de întinderea materialelor scrise pe care le vom primi. Ideea este ca în urma conferinței să rămână ceva scris.

Noi ne-am bucura ca materialul scris, în orice formă ar fi el, să ajungă să fie citit și de către cei care pot lua decizii în zona asta, din partea legislativului.”, a precizat decanul facultății de drept UBB Cluj.

În încheierea conferinței, Florin Streteanu a mulțumit celor trei entități organizatoare – facultatea, Baroul și INPPA Cluj – și a menționat două persoane care și-au adus în mod special aportul la organizare: Daniel Nițu din partea facultății și Voicu Sârb din partea Baroului.

Voicu Sârb, Daniel Nițu și decanul Baroului, Mircea Pop

Conferinţa face parte din categoria activităţilor de formare profesională continuă. Pentru participarea la lucrările conferinţei, s-au emis atestate de participare Conform deciziei Consiliului de conducere al INPPA, avocaţii care participă direct la lucrări primesc, în baza atestatului de participare, câte 15 puncte de pregătire profesională.

Clujust.ro a fost mândru partener media al evenimentului.

Într-un articol viitor puteți citi opiniile unor nume importante din dreptul penal despre codurile penale după trei ani de la intrarea în vigoare și ce ar trebui să se întâmple în continuare cu ele.

Galerie foto

 

Comments

comentarii

Elevii ar putea să meargă la ore și sâmbăta, pentru a recupera lecțiile care vor fi pierdute în perioada Bacalaureatului. La început de an școlar, ministerul Educației ia în calcul schimbări pentru elevi.... Citește mai mult
Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale începe în această săptămână, potrivit calendarului aprobat prin hotărâre de Guvern. Cât costă alegerile prezidențiale 2024?... Citește mai mult

Lasă un răspuns