Peste 400 de profesioniști ai dreptului la conferința despre codurile penale de la Cluj

Conferința ”Codurile penale la trei ani de la intrarea în vigoare” de la Cluj a adunat într-o sală imensă a unui hotel peste 400 de profesioniști ai dreptului, în special din Transilvania, dar și invitați de marcă din Capitală și participanți chiar și din Neamț.

Conferința ce se desfășoară în ziele de 3-4 martie este organizată de Facultatea de Drept UBB Cluj, Baroul Cluj și INPPA Cluj, cu sprijinul editurii Hamangiu. Clujust.ro este partener media al evenimentului.

Decanul facultății, Florin Streteanu, a spus în deschidere: ”Ne bucurăm să fim astăzi împreună, să vedem atât de mulți participanți. A trecut ceva vreme de când nu am mai organizat o conferință consacrată analizelor pe legislația penală. A trecut mult vreme de când facultatea nostră nu a mai organizat o conferință de asemenea anvergură. Sperăm ca ceea ce se va întâmpla în această zi și jumătate să răspundă așteptărilor dvs. Ceea ce noi ne dorim este să se constituie înainte de toate un cadru de discuții.

Încercăm să identificăm probleme și să găsim soluții. Vă rog să adresați întrebări, să ridicați probleme, să exprimați puncte de vedere, chiar dacă nu sunt concordate cu cele ale intervenientului principal. Din acest schimb de idei vom fi cu toții mai câștigați.”

Directorul INPPA Cluj, Ioana Gidro Stanca, a subliniat importanța pregătirii profesionale continue: ”Toți suntem conștienți de necesitatea pregătirii profesionale continue și sunt convință că nu ați venit pentru punctele profesionale pe care trebuie să le acumulați, ci din dorința de a vă lămuri și de a vă limpezi instituțiile juridice penale noi, care cred că de foarte  multe ori au fost o nebuloasă chiar pentru cei care le-au creat. Pe măsură ce veți îmbătrâni, veți constata că vorba unui psihoog american este mai mult decât adevărată, anume că educația este ceea ce rămâne după noi după ce am uitat tot ce am învățat. Faceți parte dintr-o familie a jurișitlor și toți suntem puși în situația să răspundem la întrebări, fie printr-o hotărâre, fie prin rechizitoriu, fie prin plângeri, consultații. De aceea, m-am gândit să închei cu una din legile lui Murphy, care a spus că nu contează cât înveți pentru că întotdeauna ți se va pune o întrebare din partea pe care nu ai apucat să o înveți. Concluzia este că niciodată nu este destul cât ne pregătim pentru că întotdeaina mai rămâne ceva ce nu vom ști.”

Decanul Baroul Cluj, Mircea Pop, a subliniat controversele născute în ultimii trei ani de Codurile penale, arătând că este nevoie de o revizuire a lor.

O conferință născută cred și din faptul că aceste două coduri, penal și de procedură penală, după părerea mea, sunt cele mai controversate legi apărute în legislația nouă în societatea noastră, dovadă fiind toate întrebările, controversele și disputele apărute pe instituții de drept, pe modul lor de aplicare, pe chestiuni procedurale, precum și prin numărul extrem de mare al deciziilor Curții Constituționale care au constatat neconstituționalitatea dispozițiilor din coduri, mai ales de procedură penală.

O astfel de conferință integrată a fost inițiată de colegii noștri de la facultatea de drept, motiv pentru care îi multumesc în mod deosebit domnului decan Stretanu, precum și domnului lector Daniel Nițu, efortul fiind considerabil în organizarea conferinței. Inițiativa s-a concretizat în parteneriatul profesional între facultate, Barou și INPPA într-un singur scop: Să putem strânge într-un singur loc profesioniști ai dreptului care să poată discuta cât se poate de liber despre aceste texte de lege care nasc întrebări. Credem că momentul actual al aplicării legislației penale în România este unul cât se poate de interesant. Știm cu toții ce se întâmplă și cu atât mai mult cei care practicați această latură cunoașteți mult prea bine, în detaliu, situațiile în care sunteți puși atunci când legile, respectiv codurile nu sunt suficient de clare.

Până la o următoare revizuire a legislației, pe care multă lume din domeniul dreptului penal o solicită, nu ne rămâne decât să facem astfel de conferințe care, prin nivelul foarte ridicat din punct de vedere al materialelor prezentate și al lectorilor care le vor susține, nu fac altceva decât să ajute legiuitorul, indiferent că este vorba de Guvern sau Parlament, să strângă din rândul practicienilor păreri, de acolo de unde se aplică dreptul.

Este ușor să vii să faci un cod penal sau de procedură penale, teoretic, fără să te gândești care sunt implicațiile în momentul în care acestea vor fi puse în aplicare atât de către procurori și judecători, cât și de către avocați prin cererile pe care le fac în asistarea clienților. Este evident că nu degeaba Curtea Constituțională a sancționat, să spunem așa, neconstituționalitatea deselor texte de lege.

Urmează ca în viitor, sperăm apropiat, să aibă loc o așezare practică a acestor coduri, o așezare care să fie dincolo de patimi politice, pentru că știm cu toții Guvernul este politic, Parlamentul este politic și politciul face legea. Dar aceste legi penale ar trebui să fie dincolo de politic, într-un mediu care să poată să facă lucrurile să se întâmple.

În momentul în care în trei ani de când au intrat în vigoare au fost atât de multe controverse pe care le știm cu toții, înseamnă că ceva nu este în regulă și, dacă e așa, cineva care are competența în acest domeniu ar trebui să facă ceea ce trebuie, adică să le armonizeze. Să strângă atât din practică, cât și din astfel de conferințe. Părerile specialiștilor sunt cele care ar trebui să conteze în legislația penală, care se aplică într-o societate zbuciumată din acest punct de vedere și care să poată să fie intepretată într-un mod unitar.”, a spus Pop în deschiderea conferinței profesionale.

Discursurile în format video

Mai jos puteți vedea programul complet al conferinței, cu precizarea că noul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a anunțat în dimineața de 3 martie că nu mai poate să ajungă.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Doi șoferi au fost cât pe ce să se ia la bătaie, în urma unui eveniment rutier produs luni în fața Institutului Oncologic din Cluj.... Citește mai mult
Primele foroaje în teren pentru realizarea viaductului de la Topa Mică (A3). Secțiunea Nădășelu – Zimbor (30 km) nu poate fi deschisă nici în 2025 în lipsa celor două viaducte din județul Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns