Președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean, a declarat după ședința de bilanț pe anul trecut că, deși există la unele instanțe o scădere a numărului de dosare, aceasta este mică, iar judecătorii sunt mult încărcați față de media europeană. Soluția propusă de Băldean constă în legislație mai bună și mai stabilă.
Denisa Băldean spune că soluția pentru scăderea încărcăturii nu este crearea mai multor posturi de judecător, ci modificări legislative.
Măsura valorii unei legi este dată de numărul de litigii pe care le generează. Noi avem o problemă de tehnică legislativă la nivel național.
Efectele unor legi prost făcute se văd în timp. Ele generează litigii! Dacă vorbim de necesitatea de a scădea numărul de dosare, pentru că mereu.. am spus-o și astăzi în analiză: degeaba a mai scăzut pe ici pe colo cu câte o mie de dosare, tot un volum mare de dosare avem și suntem mult la încărcătura pe judecător peste media europeană, deși exigențele sunt la fel pentru toți judecătorii.
Atunci trebuie să ai în vedere tot cumulul de factori care poate duce la scăderea numărului de dosare: modernizare legislativă, stabilitate legislativă, scheme de personal auxiliar de specialitate care să poată prelua din atribuțiile judecătorilor pe documentare ș.a.m.d”, a declarat preșdintele CA Cluj, Denisa Băldean.
Aceasta, în urma unei discuții cu fostul ministru Raluca Prună, a realizat, în toamna anului trecut, un studiu, pe care l-a transmis Ministerului Justiției. ”Am zis: doamna ministru, în opinia mea, nu majorarea schemei de judecători este soluția! Adică dacă ai zeci de mii de dosare pe taxă de înmatriculare, haide că avem nevoie de mulți judecători. Și am avut. Cauze repetitive pe salarizare, categorii profesionale, am fost încărcați cu zeci de mii de dosare, au venit cei din învățământ, funcționarii publici, pensionarii…Astea vor trece, sunt contextuale. Important este să acordăm atenție legislației. Și atunci am făcut un studiu, care nu este unul exhaustiv, pentru că timpul nu mi-a permis. Am colaborat și cu colegi de-ai mei. De exemplu de la judecătoria Gherla pe legea executării pedepselor. Alții specializați pe civil. Și am luat actele normative, legi speciale, nu numai codurile, punctual, și am demonstrat cum din modificări legislative se poate contribui la scăderea volumului de activitate, pentru ca nu toate cauzele să ajungă în fața instanțelor de judecată.”, a precizat Băldean,
Aceasta a dat ca exemplu procedurile prealabile administrative: ”În contenciosul administrativ, spre exemplu, tendința este de creștere a volumul de activitate în ultimii ani și așa va fi din câte se vede. La toate instanțele e așa. Asta pune probleme la nivelul instituțiilor. Procedurile prealabile au devenit formale, se resping, pentru că toată tendința este să ajungi la instanță. Am arătat în propunerile de modificări legislative, dacă s-ar interveni acolo, ca să se soluționeze unele din problemele oamenilor, nu s-ar mai ajunge la instanță.
Prin urmare, există pârghii și mijloace pentru ca volumul de activitate al instanțelor să scadă, dar este necesar să se intervină legislativ. Cineva să stea și în detaliu să verifice toate legile speciale, nu doar codurile, și să se acorde o maximă atenție pe ceea ce înseamnă rigoare în legiferare, legi bune și stabilitate pe legislație. Și atunci eu am convingerea că numărul cauzelor înregistrate va scădea”, a spus președintele Curții de Apel Cluj.