clujust.ro

Fost ofițer de informații și fost șef de cabinet al lui Ioan Rus, trimis în judecată de DNA. Dosarul se judecă la Tribunalul Cluj

Clujeanul Daniel Ioachim Rusu, fost ofițer de informații și fost șef de cabinet al lui Ioan Rus, a fost trimis în judecată de DNA. Dosarul a fost înregistrat zilele trecute la Tribunalul Cluj. Proaspătul inculpat este un personaj interesant: A fost șef de cabinet al lui Ioan Rus, când acesta a fost ministru de interne, a primit o funcție importantă când era ministru Vasile Blaga și a făcut afaceri cu ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop.

La solicitarea Clujust.ro cu privire la dosarul de la Tribunal, reprezentanții DNA au trimis următoarele informații: ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Rusu Ioachim Daniel, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: La data de 18 februarie 2014, inculpatul Rusu Ioachim Daniel a determinat un ofițer de poliție din cadrul DNA – Serviciul teritorial Cluj să-i transmită informaţii nedestinate publicităţii dintr-un dosar aflat pe rolul acestei unități de Parchet. Concret, ofițerul de poliție i-a transmis inculpatului că, în dosarul respectiv, nu se efectuau cercetări față de o anumită societate comercială.”, au precizat procurorii DNA.

Cel pe care l-a instigat Rusu, potrivit procurorilor, este fostul ofițer judiciar de la DNA Cluj, Valentin Tătar, care a primit o pedeapsă cu amânare în 2014. ȘtirideCluj.ro scria că Ioachim Daniel Rusu, fostul adjunct pe țară la „Doi și-un sfert”, actuala Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), i-ar fi cerut lui Tătar să facă fotografii cu dosarul privind firma BS Recycling SRL, societate care are legătură cu perchezițiile de acum 2 – 3 ani, de la firma BS Group, implicată în mafia escavatoarelor. Firma BS Recycling SRL este reprezentată de Cipriana Bot, susțin sursele noastre, care este sora patronului de la BS Group.

Cariera, de la ofițer la afacerist

Ioachim Daniel Rusu este fost ofiţer de poliţie. Potrivit unor surse, a lucrat la Secţia 7 Poliţie Bucureşti, până în anul 2000, când Ioan Rus, devenit ministru de Interne, l-a numit şef la cabinetul său. Rusu a ocupat această funcţie, până în anul 2004, când a devenit ataşat pe probleme de afaceri interne în zona Benelux. Aici, fostul şef de cabinet al lui Ioan Rus a lucrat cu Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, apropiat al fostului şef al serviciului secret al MAI, Virgil Ardelean. Oltean, implicat în multe scandaluri controversate, conducea diviziunea românească din Benelux.

Ioachim Daniel Rusu a revenit în Bucureşti, în anul 2007, în funcţia de director al Diviziunii de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul DGIPI, sub mandatul lui Petru Albu şi sub ministeriatul lui Vasile Blaga. După plecarea lui Blaga de la conducerea ministerului, Rusu a demisionat şi el. În mediile clujene este de notorietate relaţia extrem de apropiată a lui Ioachim Daniel Rusu cu Andi Boer, fost şef de cabinet al ministrului Vasile Blaga.

In 2009 odata cu venirea ministrului Dan Nica, Daniel loachim Rusu si-a dat demisia din minister. A devenit apoi asociat in firmele SC RMB Inter Med Solutions SRL, cu obiect principal de activitate comercializare de tehnica medicala si SC SMART ENERGY GROUP.

Daniel loachim Rusu are relatii apropiate si cu politiceni din zona PNL, respectiv: fostul ministru de interne Cristian David si cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

Legătura cu ginerele lui Băsescu

În 2015,  Jurnalu.ro scria că Rusu a făcut afaceri cu ginerele lui Băsescu. În iulie 2011, Dănuţ Căpăţînă şi Cristan Gheorghe îl cooptează în SC Smart Energy Group SRL pe clujeanul Ioachim Daniel Rusu, căruia îi cedează 33,33% din acţiuni, iar, în noiembrie acelaşi an, Căpăţînă şi Gheorghe renunţă la acţiuni, în societate intrând tatăl lui Ioachim Daniel Rusu, Ioan Ioachim Rusu, un apropiat al lui Ioan Rus. Firma îşi schimbă numele în SC Smart Energy Business SRL şi sediul social, la adresa din Bucureşti, Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12 unde funcţionează societatea de avocatură Pricop & Banu, aparţinând ginerelui lui Traian Băsescu, Radu Petru Pricop.

În octombrie 2012, tatăl fostului ofiţer „Doi şi un’ sfert”, Ioan Ioachim Rusu, cedează toate părţile sociale deţinute în cadrul SC Smart Energy Business SRL către ginerele lui Traian Băsescu, Radu Petru Pricop. În urma tranzacţiei, capitalul social al firmei a fost împărţit, în mod egal, de către Ioachim Daniel Rusu şi Radu Petru Pricop. Interesant este că, din 2009, până în 2012, societatea a avut o cifră de afaceri declarată zero. Abia potrivit bilanţului contabil depus în 2014, aferent activităţii pe anul 2013, an în care Radu Petru Pricop a făcut parte din acţionariat, firma în cauză a înregistrat în mod surprinzător venituri de aproximativ 140.000 de euro.

Soţul Ioanei Băsescu a ieşit, oficial, din această firmă în data de 24 octombrie 2013, în urma unei majorări a capitalului social. Cel care a venit cu majorarea este un cetăţean turc. Radu Petru Pricop a cedat, cu această ocazie, acţiunile căte Ioachim Daniel Rusu.

Afaceri cu spitalul județean din Constanța

În iulie 2009, Ioachim Daniel Rusu a achiziţionat societatea SC Miva Estate Services SRL. După preluarea firmei, i-a schimbat denumirea în SC RMB Inter Med Solutions SRL, iar domeniul de activitate a devenit, la acel moment, „comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice”.

În anul 2010, SC RMB Inter Med Solutions SRL intră în acţionariatul societăţii SC Total Romedica SRL, o companie cu sediul în Constanţa şi care are ca obiect de activitate declarat servicii de curăţenie a clădirilor. Alături de RMB Inter Med Solutions, mai deţinea acţiuni, în anul 2010, la SC Total Romedica SRL, Tănase Amuraş, fostul director de cabinet al preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

În 4 noiembrie 2014, DNA structura centrală l-a trimis în judecată pe apropiatul şi fostul partener de afaceri al lui Dănuţ Ioachim Rusu, din SC Smart Energy Group SRL, Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, sub acuzaţia de tentativă la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de Căpăţînă, au mai fost trimişi în judecată şeful Serviciului Achiziţii, directorul financiar al spitalului, un consilier juridic, un ecomomist, un alt angajat al spitalului şi un om de afaceri. Din rechizitoriu reiese că, în octombrie 2010, Dănuţ Căpăţînă, împreună cu ceilalţi subordonaţi ai săi cercetaţi, au întocmit şi atestat conţinutul unui proces-verbal de deschidere a ofertelor pentru atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuție și monitorizare oxigen medical. În cuprinsul documentului au fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL, firma lui Daniel Ioachim Rusu, ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii, deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menționat.

Mașină pentru procuror DNA

Site-ul Lumea Justiţiei a dezvăluit în 2014 că, începând cu vara anului 2013, Claudia Roşu, procuror DNA, soţia fostului şef al Secţiei a II-a din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Doru Ţuluş, a fost filmată în mai multe rânduri la volanul unui autoturism de teren de lux, marca Lexus, cu numărul de înmatriculare B-22-RAT. Autoturismul în cauză a fost identificat atât în trafic, în parcarea DNA, sau în curtea casei în care locuieşte familia Roşu-Ţuluş.

Autoturismul respectiv este înmatriculat pe societatea SC RMB INTER MED SOLUTIONS SRL, aparţinând partenerului de afaceri al lui Radu Petru Pricop, Ioachim Daniel Rusu, firma implicată în scandalul de corupţie de la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. Jurnaliştii „Lumea Justiţiei” au adresat pe cale oficială întrebări în legătură cu aceste aspecte Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fără a primi vreun răspuns. Coincidenţă sau nu, după publicarea acestor informaţii în presă, Ioachim Daniel Rusu a încercat să facă pierdută urma societăţii în cauză. Mai întâi, în 19 august 2013, a mutat sediul firmei în comuna Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, iar, în 15 decembrie 2014, a redenumit firma drept SC Tetrismed SRL, schimbându-i din nou sediul social la o adresă din Sectorul 2.

Comments

comentarii

Un accident a avut loc duminică noapte în localitatea Bucea din comuna Negreni. O adolescentă de 14 ani a murit în urma impactului.... Citește mai mult
Asta da dovadă de civilizație și de respectarea regulilor de circulație! După trotinetele aruncate în Canalul Morii, a venit rândul trotinetelor parcate în mijlocul străzii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!