Terenul retrocedat din dosarul penal

Doi clujeni trimiși în judecată alături de ”grei” precum Hrebenciuc și Chiuariu.

Cei doi afaceriști clujeni sunt acuzați de DNA că i-au promis 2,5 milioane de euro fostului ministrul liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, în dosarul retrocedării de la Bacău. Ei ar fi trebuit să obțină în regim de urgență punerea în posesie a ”prințului” Paltin Sturdza. Acesta însă a jucat dublu și mai apelat la un om de afaceri care i-a făcut legătura cu Viorel Hrebenciu. Clujenii și Sturdza se judecă acum în civil la Brașov.

Procurorii DNA au trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiției dosarul mega-retrocedării de la Bacău, în care sunt 17 inculpați, între care ”sforarul” PSD Viorel Hrebenciuc, fostul ministrul PNL al Justiției, Tudor Chiuariu, avocatul Ioan Adam, soția acestuia judecător Roxana Adam, prințul Paltin Sturdza, dar și clujenii Gheorghe Ioan Varga, zis ”Neluțu”, și Daniel Constantin Călugăr din Turda, a cărui firmă a fost asociată cu Euroconstruct-ul lui Dorin Cocoș la decontaminarea terenului de la fostele Uzine Chimica Turda.

Restituirea de 300 de milioane de euro

Potrivit rechizitoriului DNA, ”la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte și inculpatul Ordog Lorand Andras, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier și de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea inculpatului Sturdza Paltin-Gheorghe şi în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA.

Anterior, în luna iunie 2010, inculpatul Ordog Lorand Andras, în calitate de judecător în cauza respectivă, a primit de la inculpatul Adam Ioan suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiți chiar în biroul inculpatului din cadrul Tribunalului Covasna.

După ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentințe pe care a casat-o și a trimis cauza spre rejudecare instanței care a pronunțat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe.

În luna martie 2012, pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de judecător în aceeași cauză, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza.

Ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog Lorand Andras, împreună cu membrii completului), inculpatul Adam Ioan i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro,  din banii promiși anterior.

 Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Bacău, de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea a 43.227 ha teren forestier”

Intră în scenă cei doi clujeni, introduși de Adam

Rechizitoriul mai arată că ”imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan, împreună cu inculpații Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.”

Potrivit anchetatorilor, clujenii i-au promis lui Chiuariu o sumă fabuloasă: ”În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpaţii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În același context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între inculpații Paltin Gheorghe Sturdza și Chiuariu Tudor Alexandru, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influența pe care o avea asupra funcționarilor publici din județul Bacău, implicați în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna.

Totodată,  inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.”

Clujenii și-au luat țeapă și l-au dat în judecată pe Paltin

Între timp, cei doi clujeni și Sturdza au încheiat un contract de vânzare cumpărare a terenului. ”La data de 09 februarie 2013, între Paltin Gheorghe Sturdza, în calitate de promitent – vânzător și promitenții – cumpărători, Călugăr Daniel-Constantin și Varga Ioan-Gheorghe, s-a încheiat un contract de promisiune de vânzare-cumpărare a celor 43.227 ha de teren forestier în schimbul unui preț total de 68.000.000 (șasezecisioptdemilioane) Euro, respectiv suma de 1.572 Euro pentru un hectar.”, au arătat procurorii DNA. 

Potrivit înțelegerii, clujenii ar fi trebuit să intervină pe lângă funcționari din cadrul Comisiei județene de fond funciar Bacău, ITRSV Suceava, OCPI Bacău, Direcției Silvice Bacău și șefii Ocoalelor Silvice. Pe motiv că nu au făcut asta, prințul Sturdza a încheiat în aprilie 2013 un alt contract pentru aceeași suprafață de teren cu Dan Bengescu, cel care a apelat mai târziu la Viorel Hrebenciuc.

Având în vedere împrejurarea că mandatarii și promitenții cumpărători ai lui Sturdza Paltin Gheorghe, Călugăr Daniel-Constantin şi Varga Ioan-Gheorghe, nu au reușit să-și îndeplinească obligațiile asumate prin promisiunea de vânzare cumpărare și prin contractul de mandat, în luna aprilie 2013, la inițiativa lui Adam Ioan, Sturdza Paltin Gheorghe a acceptat să încheie un nou antecontract de vânzare-cumpărare a aceleiași suprafețe de teren forestier (43.277 ha) cu inculpatul BENGESCU DAN COSTIN, arestat preventiv în prezenta cauză.”, au precizat procurorii DNA. 

În data de 5 august 2013, intermediarii Varga și Călugăr au depus cerere de chemare în judecată la secția civilă a Tribunalului Brașov împotriva prințului cu obiectul ”hotarâre care sa tina loc de act autentic”, adică să se întâmple vânzarea promisă de Paltin Sturdza. Dosarul a primit numărul 5964/62/2013, număr ce se regăsește în discuțiile interceptate de procurori între soția lui Adam, judecătoare, și Sturdza.  În 20 octombrie 2014, acțiunea clujenilor a fost respinsă, așa cum a arătat CLUJUST la vremea respectivă. Sentința poate fi atacată cu apel după comunicare. Clujenii au cerut strămutarea dosarului de la Brașov, însă fără succes.

Daniel Constantin Călugăr este asociat în firma I&C Transilvania Construcții din Turda. Această firmă a făcut parte dintr-o asociere, alături de Euroconstruct, firma lui Dorin Cocoș, care a încasat 16 milioane de euro pentru decontaminarea terenului din zona fostelor Uzine Chimice din Turda, peste care trece Autostrada Transilvana.

Acuzațiile DNA pentru cei 17 inculpați

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 17 inculpaţi, în legătură cu  fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în judeţul Bacău:

în stare de arest preventiv:

ADAM IOAN, deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

 – instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– cumpărare de influență (3 infracțiuni).

HREBENCIUC VIOREL, fost deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

constituirea unui grup infracțional organizat,

        – trafic de influență,

        – spălare a banilor.

ORDOG LORAND ANDRAS, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

– luare de mită(2 infracțiuni).

STURDZA PALTIN-GHEORGHE, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– cumpărare de influență (3 infracțiuni).

BENGESCU DAN COSTIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– trafic de influență.

KADAS IOSIF, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituire de grup infracțional organizat,

        – cumpărare de influență.

în stare de arest la domiciliu:

HREBENCIUC ANDREI, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

–  spălare a banilor,

– complicitate la trafic de influență.

IACOB SORIN ION, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– cumpărare de influență.

POENARU JĂNICĂ, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,

– trafic de influenţă.

 în stare de libertate:

VARGA IOAN GHEORGHE, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

 – constituirea unui grup infracțional organizat,

– trafic de influență,

– cumpărare de influență,

– complicitate la spălare a banilor.

  CĂLUGĂR  DANIEL CONSTANTIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

 – constituirea unui grup infracțional organizat,

– trafic de influență.

CHIUARIU TUDOR ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

constituirea unui grup infracțional organizat,

 – trafic de influență(2 infracțiuni),

 – spălarea banilor.

MĂTĂȘEL IOAN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituire de grup infracțional organizat,

– cumpărare de influență.

ZAHARIA GABRIELA RODICA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

ADAM ANCA ROXANA, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracţional organizat,

– complicitate la cumpărare de influență.

DURLAN IULIAN, primar al comunei Căiuți, județul Bacău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de constituirea a unui grup infracțional organizat.

CRĂCIUNESCU ADAM, directorul general Romsilva, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituirea unui grup infracţional organizat.

– abuz în serviciu.

Comments

comentarii

În 2024, peste 223.000 persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul.... Citește mai mult
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, care execută o pedeapsă de 6 ani în dosarul „Gala Bute”, la Penitenciarul Târgşor, solicită reducerea pedepsei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns