fbpx

Judecători, pregătiți-vă! Avocații și-au pregătit pledoariile cu speakerul Magnoliu Stan și actorul Dragoș Pop FOTO/VIDEO

Judecători, pregătiți-vă de pledoarii memorabile! Circa o sută de avocați au luat lecții de oratorie de la cunoscutul speaker Magnoliu Stan și de la îndrăgitul actor de la Teatrul Național, Dragoș Pop, specialist în stand-up comedy.

Proaspăta asociație Young Lawyers Cluj (YLC) a organizat un eveniment mai puțin obișnuit pentru avocații clujeni: i-a invitat pe Magnoliu Stan și Dragoș Pop să le predea oratorie și tehnici actoricești. La eveniment au participat atât avocați tineri, dar și cu o vastă experiență.

Cei doi invitați le-au vorbit avocaților câte două ore. Speakerul Magnoliu Stan s-a ocupat de partea teoretică a susținerii unui discurs, iar actorul Dragoș Pop a exemplificat cu umor anumite situații.

Pentru pregătirea discursului, Magnoliu Stan a petrecut două zile prin instanțe. ”Am petrecut mai multe ore pe zi și am trecut prin diverse săli ca să văd toate tipurile, comercial, civil, penal. Foarte mulți avocați sunt pregătiți, foarte mulți mai au de învățat, cum sunt unii tineri care probabil concentrându-se pe conținut, pe partea juridică, neglijează tehnica vorbirii și cred că este important că se poate îmbunătăți și este potențial. Cei cu experiență se vedea că știu să vorbească, să puncteze, și la judecători și procurori. Cei tineri pot să învețe de la ceilalți și asta e bine.  Cu siguranță, judecătorul trebuie să ia decizia pe probe și pe dosar, dar cred că în anumite momente e posibil ca, chiar dacă ai dreptate, dacă nu spui cum trebuie, să nu fii auzit. Asta poate să influențeze sentința. Oratoria este bună pentru a convinge judecătorul, dar și pentru atras clienți, pentru imagine”, a declarat Magnoliu Stan pentru CLUJUST.ro

Voce - 7%, Conținut - 23%, Gesturile și mimica -70%
Voce – 7%, Conținut – 23%, Gesturile și mimica -70%

Magnoliu Stan le-a spus avocaților cât din comunicare reprezintă vocea, conținutul, mimica și gesturile.

”Să folosiți vocea, gesturile și mimica în avantajul dumneavoastră! Când vreți să convingeți pe cineva să vă folosiți și de voce, să apelați la gesturi și să vă folosiți de mimică. Puteți interpreta semnalele non-verbale de la ceilalți: de la avocați, de la celelalte părți sau de la judecător. Te ajută să vezi la mijlocul ședinței ce nu-i convine și îți adaptezi ce faci după aceea, în funcție de ce ai văzut. Nu stai până la sfârșit și zici ”dacă știam ce nu-i convine, mă descurcam altfel”, i-a îndemnat speakerul.

”Unii o să zică că poate judecătorul nu e expert în limbaj non-verbal și atunci nu are rost să fiu atent la asta că oricum nu mă ajută. E foarte posibil să aveți suprize și unii dintre ei să fie pricepuți la limbajul non-verbal. Dar vă spun altceva: chiar dacă cineva nu e priceput la asta, anumite gesturi clare și importante, creierul nostru le procesează fără să se gândească”.

”Mai este o chestie: acea idee cauză-efect. Anumite gesturi au o cauză. Îmi place ceva, zâmbesc. Nu-mi place ceva, iau atitudine că nu-mi place. Dacă zâmbesc, chiar dacă la început nu simțeam nevoia, la un moment dat corpul meu se relaxează.”

Trainerul i-a pus pe avocați să discute câteva minute între ei, în grupuri, despre cel mai bun și cel mai prost discurs auzit vreodată.

Magnoliu Stan le-a vorbit despre semnele nervozității: ”Cea mai sinceră parte din corpului uman sunt picioarele pentru că sunt cele mai departe de creier. Te dau de gol”

Exemplu de picioare ”nervoase”
Exemplu de picioare ”nervoase”

O altă parte a training-ului a cuprins câteva elemente cheie dintr-un discurs:

magnoliu stan oratorie (1)– ”Primul este scopul! Prima dată trebuie să știi care e scopul, să te pregătești pentru scopul acela și nu în ultimul rând trebuie să-l spui. Dacă tu nu știi care e scopul, nu o să se prindă nimeni și nu o să obții nimic de la discursul respectiv.”

– ”Foarte importantă este audiența. Aveți clientul care vă cunoaște, aveți publicul care probabil nu vă e așa important decât dacă vreți să faceți impresie bună și judecătorul sau judecătorii care trebuie convinși. Poate că la început e mai greu că nu-i cunoașteți, nu aveți experiență cu ei. Pe măsură ce căpătați experiență începeți să-i cunoașteți, să știți ce le place, ce nu le place, ce fel de oameni sunt, cum obișnuiesc să conducă ședințele, ce așteptări au. E ca la fotbal. Când mergi să joci cu altă echipă, te pregătești. Altfel pregătești cu una mai bună, mai puțin bună, cu care ai mai jucat sau nu. Așa și aici. Probabil că aveți judecători diferiți și te pregătești și în funcție de audiență.

– ”Judecătorul, pur profesional, are anumite nevoi. De o anumită procedură, anumite informații, care să-i ajute să ia decizii. Și atunci și asta trebuie să aveți în minte când prezentați. Nu merg să prezint ca să dau eu bine, ceva mai ușor, ci mă gândesc, ca să ajung la scopul pe care mi l-am propus, ce trebuie să fac și ce are nevoie judecătorul ca să poată da o decizie favorabilă mie. Degeaba spui ceva care nu are legătură cu cazul și care nu ajută. Nu ai nimic de demonstrat!”

– ”Tot ce vorbesc trebuie să fie dublat de o atitudine corectă. Atitudinea poate să facă diferența! În momentul când vrei să fii credibil, să fii convingător, din punctul meu de vedere, trebuie să te implici în discurul ăla, să pui pasiune și să fii entuziast. Dacă tu ești plictisit, o să fie plictisiți și ceilalți.”

Un moment haios a fost când Magnoliu Stan a imitat un avocat grăbit.

Avocații au fost sfătuiți să se filmeze ținând un discurs sau să întrebe prietenii sau colegii din sala de judecată despre prestația lui: ”Când te uiți o să-ți dai seama de greșeli. Și prin instanță unii zic mai mult ”ăă” decât conținut. Sau faci tot felul de lucruri care pot să încurce. E posibil ca judecătorul să nu se gândească ”ăsta tot zice ăă, hai să nu-l mai bag în seamă!”. Dar creierul nostru așa îl interpretează: ”nu e pregătit, e nesigur, îi e teamă, poate se gândește la altceva și de aceea tot vine cu ăă. Puteți să faceți asta, să vă filmați sau, dar tre să fii un pic tare, să ai puterea să-i întrebi pe colegi sau pe cei cu care colaborați: ce ți se pare că deranjează sau ce tic am?”, a spus Stan.

Alte sfaturi au vizat organzizarea notițelor pentru pledoarii

După prezentarea lui Stan, avocații cu vechime mare au spus că și-au sistematizat lucruri pe care le făceau, iar alții au spus că au aflat lucruri noi.

”Din păcate sau din fericire tot omul are nativ o dorință de a comunica. În ceea ce privește aceste tehnici de comunicare, le cunoaștem mai mult sau mai puțin empiric. Iar ceea ce facem noi acum, auzind acest curs, nu facem altceva decât să ne reamintim lucruri pe care le cunoaștem și să le sistematizăm. Toți știm într-o anumită măsură să comunicăm, dar cât aplicăm asta este de la individ la individ, de la condiție la condiție. Sunt momente când nu poți fi chiar așa de teatral. Dar ceea ce este important, mai ales pentru tineri, este faptul că pe lângă cunoștințele empirice pe care le au, își sistematizează niște reguli. Și aceste reguli urmează să le aplice. Timpul la pledoarii este discutabil. Apropo de corespondența între oratorie și comunicare, ce facem, comunicăm mai mult sau ținem discursuri? În momentul de față cred că timpul oratoriei, din păcate, s-a redus în mod drastic. Și atunci și judecătorii doresc să li se comunice cât mai mult într-un timp cât mai scurt, pentru că sunt foarte încărcați. Când vezi un judecător că se ascunde după dosare, îți dai seama că trebuie să scurtezi și să mergi spre esență. Oratoria din păcate a pierdut”, a spus avocatul Mirel Ionescu.

Călin Iuga
Călin Iuga

”Am prins niște idei la care nu m-am gândit niciodată. De exemplu faptul că mai mult decât cuvintele, contează gesturile, mimica și vocea. Aspecte la care nu mă gândeam atât. M-a suprins să aflu că sala de judecată, așa cum e creată, ne pune piedică în comunicare cu judecătorul. Și prin faptul că podiumul e mai înalt și că există piedică între noi și judecător precum bara, pupitrele. Deși aparent actul de justiție s-a formalizat excesiv și timpul de vorbit s-a scurtat, am înțeles că e foarte important modul în care comuni informația și că oratoria încă reprezintă o provocare pentru profesia de avocat. E important cum comunici verbal, non-verbal și paraverbal. Important e cum convingi judecătorul. A trecut vremea când îți alegeai clienții din instanță. Atitudinea și modul de comunicare poate schimba o soluție pe care judecătorul ar fi vrut să o dea în dosar”, e de părere avocatul Călin Iuga.

Mi-am sistematizat lucruri pe care poate le știam sau le făceam din instict, pe care le simți după un timp. Cum să vorbești, când trebuie să accentuezi, cînd trebuie să taci. Oricum e foarte folositoare o astfel de conferință în care omul îți sistematizează, îți explică. Sunt tineri care nu știu anumite lucruri. Te învață să te autocontrolezi. Poate că poți ajunge să influențezi o sentință în sensul că poți să vii convingător. Contează de multe ori care din cei doi avocați, de părți diferite,  este mai convingător, când situația este pe muchie de cuțit”, a spus avocat Gidro Stanca.

”Depinde de modul cum pui problema. În prima fază, atragi atenția judecătorului cu speța ta. În momentul acela îți dai seama cu privire la atitudinea pe care el o va avea cu privire la dosarul tău. Pur și simplu îți dai seama când să te limitezi și când să mergi mai departe. Pe de altă parte în situații în care observi că instanța e obosită, nu are chef și tu te lungești și povestești, aduci probe, invoci excepții. Nu neapărat că afectează verdictul dar vorbești în zadar pentru că deja instanța și-a format o opinie. Din primele cinci minute îți poți da seama de opinia instanței, dacă te cenzurează din priviri sau te ignoră”, spune tânăra Loredana Pop.

Partea a doua a evenimentului a fost educativă și amuzantă în același timp. Actorul Dragoș Pop le-a exemplificat avocaților cum să vorbească, cum să nu vorbească, cum să stea, cum să nu stea. Cum a spus chiar el în introducere: ”Trick-uri”. Ca să vă faceți o idee ce ați ratat dacă nu ați participat la workshop, vedeți imaginile de mai jos.

Actorul de la Teatrul Național i-a sfătuit pe avocați să-și imagineze dinainte cum va va decurge pledoaria în instanță.

Diferite poziții ale corpului și ce transmit.

Organizatorii spun că au obținut exact ce au vrut de la speakerul Magnoliu Stan și actorul Dragoș Pop. ”A ieșit un eveniment reușit. Din câte se pare colegii au fost antrenați în discuții, au participat cu interes. Pentru un eveniment de vineri seara, lumea a avut răbdare. Stimulant, interesant, am învățat și lucruri noi. E nevoie de mult exercițiu, de multă repetare. Să mai participi la astfel de evenimente. Foarte bun momentul lui Dragoș. Am atins tot ce ne-am dorit. Partea de gestică, exemple din practică, comportamente, gestică, mimică. Am vrut mai mult exemplificativ din partea lui, decât partea teoretică, și am obținut. Suntem mulțumiți”, a declarat președintele YLC, Denisa Iancu, pentru CLUJUST.ro.

Avocații Ioana Bâlc, Anca și Voicu Sârb, Denisa Iancu, alături de Magnoliu Stan și Dragoș Pop
Avocații Ioana Bâlc, Anca și Voicu Sârb, Denisa Iancu, alături de Magnoliu Stan și Dragoș Pop

Comments

comentarii

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce au dat o spargere într-o casă din cartierul clujean Andrei Mureșanu.... Citește mai mult
Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. Gandire cu premeditare

    Invatati, invatati 🙂 Evident ca judecatorul este pe podium si exista distante, pe care le numiti piedici. El trebuie sa aiba un spatiu care sa ii ofere linistea de a judeca obiectiv, nu sub “asediul” gesturilor si al altor tehnici. Dar invatati-le. Nu va imaginati ca judecatorul nu le cunoaste 🙂 Iar cand vede ca sunt folosite cu scopul de a il manipula, se va obtine o reactie adversa a acestuia.

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!