DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la judecători care au dat achitări. Și la Cluj a fost o achitare definitivă

Direcția Națională Anticorupție a precizat într-un răspuns oficial trimis către lumeajustitiei.ro că s-a sesizat din oficiu cu privire la judecători din dosare în care s-au pronunțat achitări. Nu sunt date nume, dar se menționează că după finalizarea acestor cazuri, s-ar putea ataca cu revizuire deciziile definitive date de aceștia în dosarele DNA.

Lumeajustitiei.ro a solicitat DNA să răspundă dacă si-a exercitat dreptul legal de a ataca pe cai extraordinare hotararile judecatoresti de achitare definitive, date in 2014. Mai exact, este vorba despre cele 41 de hotarari de achitare cu privire la 128 de inculpati.

Răspunsul DNA arată că există suspiciuni asupra unor judecători: ”Exercitarea cailor extraordinare de atac este conditionata de existenta cazurilor expres si limitativ prevazute de Codul de procedura penala. In ceea ce priveste contestatia in anulare, pana la 1 februarie 2014, prevederile din vechiul Cod de procedura penala limitau situatiile in care procurorul avea posibilitatea sa recurga la aceasta cale de atac. Dupa acea data, cu privire la cauzele la care faceti referire, nu au existat temeiuri care sa impuna formularea contestatiei in anulare.

Au existat insa situatii in care procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciuni de savarsire a unor infractiuni de catre magistrati investiti cu judecarea unor cauze penale ale DNA ori cu privire la persoane care au avut calitatea de martor pentru suspiciunea savârsirii infractiunii de marturie mincinoasa. Dupa solutionarea definitiva a acestor cauze si in functie de solutiile adoptate, urmeaza a se aprecia cu privire la exercitarea caii extraordinare de atac a revizuirii”.

În 2014, Curtea de Apel Cluj a pronunțat o singură decizie defintivă de achitare într-un dosar de la DNA: decizia penala nr.656 din 17 iulie 2014, pronuntata in dosarul 27134/211/2010, de judecatorii Adina Daria Lupea si Monica Rodina. Este vorba de dosarul trimis în judecată de DNA, în 2010, în care au fost inculpați omul de afaceri Călin Mitică, fostul director general al CFR Călători, Alexandru Noapteș și alte șapte persoane pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave. La fond, inculpații au fost achitați de judecătorul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca, care a mai pronunțat două achitări în dosare de la DNA.

Restul deciziilor de achitare din țară le puteți vedea AICI.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns