fbpx
Marian Oprișan și Călin Mitică au plecat fericiți de la Judecătorie

Achitări în trei dosare DNA, date de același judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca

Trei dosare DNA care au ajuns la Judecătoria Cluj-Napoca, două cu inculpați celebri, s-au încheiat cu achitări. Toate cele trei achitări au fost pronunțate de același judecător. O sentință a fost menținută de Curtea de Apel Cluj, una nu, iar a treia urmează să fie analizată în apel. În total, în ultimii șase ani au fost cinci dosare trimise de DNA la Judecătoria Cluj-Napoca. După modificarea codului de procedură penală, Judecătoria nu mai judecă dosare de la DNA.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a primit, în 6 februarie, o nouă lovitură de la Judecătoria Cluj-Napoca, după cea din ianuarie 2013, când au fost achitați nouă inculpați, printre care fostul director general CFR, Emil Sabo, fostul director general CFR Călători, Alexandru Noapteș și omul de afaceri Călin Mitică, într-un dosar cu un presupus prejudiciu de 700.000 de euro adus CFR-ului prin achiziționarea de locomotive supraevaluate de la Remarul 16 Februarie. Decizia în cazul acesta a fost menținută definitiv de Curtea de Apel Cluj.

Dosarul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și a celor de la CFR au în comun mai multe aspecte: număr mare de inculpați (6, respectiv 9), infracțiuni multiple, prejudicii mari (peste 8 milioane lei, respectiv 700.000 de euro) și același judecător Lucian Rareș Buta. Acesta este titularul completului de judecată P4 de la Judecătoria Cluj-Napoca. Același complet a mai avut anterior un dosar de la DNA, strămutat de la Iași la Cluj, în care a dat achitare. În acel dosar a fost inculpat un om de afaceri din Vaslui, Marcel Florescu, alături de o femeie. Cei doi au fost acuzați de procurorii anticurupție de infracțiuni economice deosebit de grave și că au încercat să-l cumpere pe șeful DNA Iași cu 20.000 de euro. În 17 februarie 2011, cei doi inculpați au fost achitați, după ce în perioada 14.02.2007-01.05.2007 au stat în arest preventiv. În recurs, Curtea de Apel Cluj a casat sentința și a trimis dosarul spre rejudecare instanței Judecătoriei. Dosarul a ajuns la un alt judecător, care în 19 noiembrie 2013 l-a condamnat pe Marcel Florescu la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe termen încercare 5 ani și pe inculpata Maria Lazăr la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Sentința a fost menținută de Curtea de Apel ăn 2 februarie anul acesta.

În ultimii 6 ani, au mai fost două dosare trimise în judecată de DNA la Judecătoria Cluj-Napoca, în care au intrat judecători diferiți. Unul al fostului șef al Vămi Cluj,  Alain Florin Modrea, care a primit 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detentie, iar unul este încă pe rol. În acesta este inculpată patroana firmei Redox Lab, Stela Trif, pentru o fraudă pe fonduri europene cu aparatură medicală. Ministerul Finanţelor Publice prin Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare cere 298.600 de euro în acest dosar.

Lucian Buta este magistrat din 2000, când a fost numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ilfov prin decret al președintelui Emil Constantinescu. A stat doar în stagiatură la parchetul din Ilfov, după care s-a transferat pe post de judecător la Judecătoria Cluj-Napoca, unde activează de circa 15 ani. Acesta are un stil aparte de judecată, este meticulos și îi place să țină în frâu desfășurarea ședinței, indiferent ce avocat este în fața lui. Vezi aici cum l-a pus la punct pe profesorul Gheorghiță Mateuț.

Amintim că procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a depus, în iunie 2014, sesizare la inspecția judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibile abateri disciplinare ale judecătorului în dosarul lui Marian Oprişan. Mai exact, DNA s-a plâns de numărul mare de termene de judecată. Cercetarea disciplinară este pe rol la Secția pentru judecători a CSM.

După intrarea în vigoare în 1 februarie 2014 a noului Cod de procedură penală, Judecătoriile nu mai au competență în a judeca dosare de la DNA, indiferent cine este inculpat și de ce fapte este acuzat. Dosarele DNA merg în principal la Tribunal sau la instanțe superioare, în funcție de caz.

Art. 36 Cod procedură penală – Competenţa tribunalului

(1) Tribunalul judecă în primă instanţă:
c) infracţiunile cu privire la care urmărirea penală a fost efectuată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sau Direcţia Naţională Anticorupţie, dacă nu sunt date prin lege în competenţa altor instanţe ierarhic superioare

 

Comments

comentarii

Cu bucurie și mândrie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) marchează un moment de excepție în domeniul ingineriei structurale, odată cu succesul remarcabil obținut de echipa sa de studenți la prestigiosul concurs internațional de design seismic din Seattle.... Citește mai mult
Când spui primăvară, e imposibil să nu te gândești la urzici cu usturoi și mămăligă. Încă din februarie se culeg urzicile tinere, fragede, gustoase, care abundă în 17 vitamine și minerale esențiale pentru sănătate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns