Menționăm că fotografia a fost realizată înainte ca judecătorul să intre în sala de judecată și să înceapă ședința

Decizia ÎCCJ a fost publicată, avocații din UNBR-Bota intră în sala de judecată liniștiți

Decizia Înaltei Curți cu privire la Recursul în interesul legii împotriva avocaturii clandestine a fost publicată în Monitorul Oficial în 3 noiembrie și este obligatorie pentru instanțe. Astăzi, l-am găsit pledând într-o sală de judecată de la Cluj pe avocatul Viorel Bondor, membru în Uniunea Națională a Barourilor din România înființată de Pompiliu Bota, așa numitele Barouri paralele sau Baroul Constituțional.

Decizia ÎCCJ la recursul în interesul legii promovat de procurorul general, prin care s-a stabilit că “fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzută de art. 348 Cod penal.” a fost publicată în Monitorul Oficial în 3 noiembrie. De la data publicării în Monitorul Oficial, decizia a devenit obligatorie pentru instanțe, potrivit art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală. S-a crezut că avocați din Barourile paralele nu vor mai intra în procese, dar se pare că decizia nu-i afectează.

Art. 348 diin Codul penal: ”Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Astăzi, în sala de contencios administrativ și fiscal de la Tribunalul Cluj, un avocat din UNBR-Bota, îmbrăcat în robă, aștepta liniștit ca procesele să înceapă. Unii avocați din Baroul Cluj ne-au spus ”acela nu e avocat”. Trec câteva cauze și se ajunge la cele pe pe care le avea Viorel Bondor – căci a avut două – din UNBR-Bota. Unul se amână, iar în celălalt sunt chemați și audiați doi martori. Procesul e împotriva Casei Județene de Pensii pentru acordarea unor pensii de refugiat. ”Domnule avocat”, i se adresează de mai multe ori instanța lui Bondor. Acesta își cheamă martorii, le pune întrebări și își susține cauza. De cealaltă parte, niciun reprezentant al Casei de Pensii, care ar fi putut să conteste calitatea de avocat al lui Viorel Bondor. Nici instanța nu a ridicat excepția din oficiu.

avocat baroul bota si doi batrani (1)

Membrul Baroului paralele iese din sală alături de cei doi martori, doi bătrâni, din care unul cu baston, pentru care ”domnul avocat” e un fel de Dumnezeu. Acesta le dă câteva explicații despre dosar, după care se îndepărtează de sala de judecată. L-am întrebat pe Viorel Bondor dacă nu se teme să intre în instanță ca avocat după decizia ÎCCJ. Răspunsul ne duce mult în istorie: ”Dar de ce să mă tem? Adică cum? În ce problemă? Dumnavoastră cunoașteți situația Barourilor? Vă spun eu dacă nu știți: Prin Legea 3 din 1948, Barourile au fost desființate și s-au înființat alte structuri. Noi avem hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă în baza căreia ne-am constituit.” Am continuat cu mai multe întrebări pentru pretinsul avocat:

Reporter: De la ce instanță e hotărârea?

Viorel Bondor: De la Judecătoria Târgu Jiu.

Și cum se cheamă asociația pe care funcționați?

V.B: ”Baroul Cluj. Ne-a înființat la nivel de județe pe întreg teritoriul țării. Este Uniunea Națională a Barourilor la București, cu sediul pe strada Academiei.”

Din punct de vedere juridic, unde e înregistrată asociația?

avocat bondor baroul bota (14)V.B: La Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci avem pentru port robă, avem la Administrația Financiară unde plătim taxe și impozite ca persoane fizice autorizate în baza legii 255/2004, art. 1, care spune că profesia e liberă și independentă.

Deci nu pe legea 51/1995?

V.B: Păi asta nu înfiiințează Barouri, legea 51. Asta e lege de organizare și exercitare a profesiei. Legea 255 înființa barouri. Păi noi ne-am înființat înaintea lor.

Cum vă explicați decizia la recursul în interesul legii al procurorului general?

V.B: Păi e împotriva lor, pe ei (avocații tradiționali – n.red) îi lovește. Dacă ei îs desființați din 1948. Ei nu mai funcționează nici ca Barou, nici ca Uniunea Națională. Noi suntem legali. Recursul a fost formulat împotriva Baroului Bota dar i-a lovit tot pe ei!

Viorel Bondor poartă cu mândrie pe robă insigna de avocat, confecționată exact ca cea a avocaților din Uniunea Națională a Barourilor din România, condusă de președintele Gheorghe Florea. Bondor practică avocatura de 15 ani, fiind printre primii membri în UNBR- Bota. Spune că a susținut un examen dificil pentru a intra în organizație. Înainte, a fost consilier juridic la Cooperativa Alimentară de pe bulevardul Eroilor. Chiar el ne spune că a avut 12 dosare penale pentru practicarea fără drept a profesiei de avocat, dar a fost achitat în toate. ”Dacă o să primesc decizie că nu mai pot profesa, las roba jos și gata. Nu stau eu în asta”, conchide Bondor.

Comments

comentarii

Institutul de Științe ale Educației, reînființat în baza unei hotărâri de guvern adoptate în această săptămână, trebuie susținut pentru dezvoltare. „Trebuie să fie principalul motor care să ne ajute să implementăm în țară o educație bazată pe dovezi, nu pe păreri”, spune ministrul Daniel David.... Citește mai mult
Final tragic pentru femeia în vârstă de 59 de ani, accidentată vineri de o mașină în timp ce traversa strada prin loc nepermis.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns