fbpx

De la un banal incediu de mașină la poveste de film: Proprietar dispărut, bani mulți găsiți în portbagaj și doi arestați

Ceea ce părea un banal incediu de mașină, ce a avut loc în 24 septembrie 2018 pe strada Aurel Suciu din Cluj-Napoca, s-a transformat, prin munca investigatorilor clujeni, în poveste de film: Mașina aparține unui ambulanțier din Borșa care schimba sume mari de bani în Cluj-Napoca. Acesta a dispărut odată cu incendiul. Doi bărbați, Raul Gabriel Timiș, zis ”Raul lux” și Cătălin Danci, zis ”Porcu”, au fost arestați preventiv, fiind acuzați că l-au răpit pe proprietar, i-au luat mașina și i-au dat foc.

Danci și Timiș sunt  cercetați de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate, tâlhărie şi distrugere.

În propunerea de arestare se arată următoarele:

În data de 24.09.2018, în jurul orei 22:23, un martor a sesizat prin SNUAU 112 faptul că autoturismul marca Renault Megane cu numărul de înmatriculare MM29VDM, de culoare gri, parcat pe un spaţiu verde adiacent aleii dintre blocurile de locuinţe de la nr. 42A şi nr. 42B de pe str. Aurel Suciu din mun. Cluj-Napoca, a fost cuprins de un incendiu.

Sesizarea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu nr.7174/P/2018 şi au fost demarate cercetări privind săvârşirea infracţiunii de distrugere prev. de art. 253 alin.4 Cod Penal, fiind începută urmărirea penală in rem prin ordonanţa din data de 24.09.2018.
În urma acţiunii întreprinse de echipajul de pompieri sosit la faţa locului (ora 22:32) s-a întocmit procesul-verbal de intervenţie nr.1149/24.09.2018 prin care s-a concluzionat că sursa probabilă de aprindere a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs în bordul autoturismului. Aceeaşi concluzie a fost menţinută şi în adresa nr.2302898/25.10.2018 emisă de I.J.S.U. Cluj ca urmare a unei solicitări de date suplimentare.

Cu ocazia cercetării la faţa locului efectuată de organele judiciare din cadrul Secţiei 3 Poliţie Cluj-Napoca s-a stabilit că habitaclul vehiculului a ars în integralitate, iar geamurile portierelor şi parbrizul erau sparte. Nu au fost identificate mijloace materiale de probă. Cu ocazia acestei examinări criminalistice nu au fost deschise portbagajul şi capota întrucât erau blocate de elementele din plastic topite în urma incendiului.

În urma interogării bazelor de date ale Poliţiei Române s-a stabilit că proprietarul autoturismului distrus de incendiu este numitul Vlad Ioan, domiciliat în oraşul Săliştea de Sus, ….., judeţul Maramureş.

În data de 27.09.2018 (la 3 zile de la producerea incendiului), în urma cooperării investigative cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Borşa s-a stabilit faptul că numitul Vlad Ioan (proprietarului maşinii incendiate) locuia împreună cu soţia în oraşul Borşa, … Maramureş, iar la data de 26.09.2018 soţia sa a depus o sesizare la această unitate de poliţie prin care a reclamat dispariţia soţului Vlad Ioan din data de 24.09.2018, totodată menţionând că persoana dispărută avea asupra sa o sumă importantă de bani, între 50.000 şi 100.000 lei. Cu ocazia sesizării dispariţiei la Poliţia Oraşului Borşa, persoana vătămată Vlad Maria a declarat că ultima dată când l-a văzut pe Vlad Ioan acesta era îmbrăcat cu următoarele elemente de vestimentaţie: geacă neagră, pantaloni de culoare gri, cămaşă de culoare gri.

De asemenea, din investigaţiile efectuate de organele de cercetare penală a rezultat că numitul Vlad Ioan era angajat ca asistent medical pe ambulanţă la Spitalul Oraşului Borşa, iar în timpul liber desfăşura activităţi de schimb valutar. Inclusiv soţia acestuia – persoana vătămată Vlad Maria a confirmat îndeletnicirea lui Vlad Ioan de a schimba valută oamenilor din localitate. În acest sens, acesta strângea periodic mai multe sume de bani (în diverse monede) de la persoanele din zona Borşa şi le schimba în lei la două case de schimb valutar din mun. Cluj-Napoca (SC Saker SRL – administrată de martorul Abu Rock Ayman; SC Prima Exchange SRL – în 21.05.2018 a schimbat în lei suma de 32.840 euro, iar în data de 24.05.2018 a schimbat 26.470 euro). Martorii audiaţi în cauză care îl cunoşteau pe Vlad Ioan au declarat că era notorie în comunitate îndeletnicirea acestuia de a schimba valută deţinând asupra sa sume mari de bani, precum şi faptul că făcea curse regulate în Cluj-Napoca cu autovehiculul personal transportând persoane din zona Borşa la spitale sau la aeroport.

Având în vedere noile informaţii, în data de 27.09.2018 a fost reluată cercetarea la faţa locului fiind reexaminată criminalistic epava autovehiculului care a rămas la locul incendiului. Cu această ocazie a fost deschis portbagajul autoturismului de către un echipaj I.S.U. Cluj, în acest spaţiu fiind găsite următoarele obiecte:

– într-o pungă din plastic se afla o borsetă de culoare neagră ce conţinea o sumă mare de bani în diferite monede (9100 euro, 900 lire sterline, 6120 dolari SUA, 40.300 lei), totalizând la data descoperirii o valoare aproximativă de 112.240 lei;
– mai multe monede (8×2 euro, 5×1 euro, 4×50 eurocenţi, 2×10 eurocenţi);
– o vestă de culoare neagră, parţial deteriorată prin ardere;
– o cutie albastră ce conţinea un telefon mobil marca Samsung model J3 având IMEI 358875/08/690148/8 împreună cu un încărcător şi o pereche de căşti;
– un recipient (sprei) de culoare verde cu inscripţia NATO aflat în borseta de culoare neagră;
– mai multe înscrisuri aflate în borseta de culoare neagră;
– o sticlă spartă cu inscripţia pe etichetă ,,Regina Florilor”.
În habitaclu au mai fost identificate şi ridicate următoarele obiecte:
– o pereche de pantofi de culoare negru, marca Bugatti, nr.44;
– o cârpă din material textil cu inscripţia ,,Microfibre” (în buzunarul portierei din faţă stânga);
– două chei prinse fiecare pe câte un inel;
– un acumulator pentru telefon mobil cu inscripţia ,,Nokia”.

Obiectele şi înscrisurile menţionate au fost ridicate ca mijloace materiale de probă, iar vehiculul a fost transportat în curtea interioară a Secţiei 2 Poliţie Cluj-Napoca în vederea conservării, cu precizarea că în portbagaj au rămas mai multe obiecte de vestimentaţie şi alimente degradate în urma incendiului.

Având în vedere aceste aspecte, din care a rezultat faptul că numitul Vlad Ioan nu a mai putut fi contactat din data de 24.09.2018, nu au existat minime informaţii privind situaţia sa, precum şi faptul că în seara acelei zile maşina sa a fost găsită incendiată pe raza mun. Cluj-Napoca, iar în portbagajul maşinii a fost găsită o sumă mare de bani (care, în mod normal, ar fi trebuit să se afle asupra sa dacă acesta ar fi avut libertate de acţiune şi de voinţă), în cauză s-a apreciat că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, iar prin ordonanţa din data de 28.09.2018 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem privind săvârşirea infracţiunii prev. de art. 205 alin.1 Cod Penal.

La data de 28.09.2018 a fost audiată soţia numitului Vlad Ioan, persoana vătămată Vlad Maria, din declaraţia acesteia rezultând că sus-numitul a fost plecat la Baia Mare în seara de 23/24.09.2018 pentru a-şi vizita cele două fiice aflate la studii, s-a întors din această deplasare în data de 24.09.2018 dimineaţa, pe parcursul zilei de 24.09.2018 s-au întâlnit şi au mers împreună la cumpărături pe raza oraşului Borşa, iar în jurul orei 14:00 în timp ce se aflau la domiciliu, Vlad Ioan a ieşit din locuinţă vorbind la telefonul mobil fără să-i spună unde merge. Ulterior, a observat că a plecat de la domiciliu cu autovehiculul marca Renault, a încercat să-l contacteze în jurul orei 17:00 dar telefonul era închis, aspect care a alarmat-o întrucât acesta nu-şi închidea niciodată telefonul chiar dacă făcea curse în alte localităţi. Discutând cu persoane din familie şi anturaj, persoana vătămată Vlad Maria a dedus că telefonul soţului a fost închis la scurt timp după ce a plecat din casă. În data de 25.09.2018 a declarat dispariţia numitului Vlad Ioan la Poliţia Oraşului Borşa. Persoana vătămată Vlad Maria a afirmat că soţul său era îmbrăcat cu următoarele obiecte de vestimentaţie în momentul în care a părăsit domiciliul: geacă neagră din tercot, pantaloni de culoare gri, pantofi maro. Ulterior a revenit declarând că a fost îmbrăcat cu geacă impermeabilă cu glugă de culoare albastru închis, pantaloni de culoare albastru indigo, bluză de culoare gri, pantofi de culoare neagră.

La data de 02.10.2018 a fost reexaminat autovehiculul în prezenţa persoanei vătămate Vlad Maria, ocazie cu care în habitaclu s-a găsit o agendă cu coperţi de culoare alb cu negru, poziţionată în partea stângă – spate, degradată parţial de incendiu, în care erau efectuate menţiuni olografe, despre care Vlad Maria a afirmat că i-a aparţinut soţului Vlad Ioan şi era folosită pentru a-şi nota sumele de bani împrumutate diferitelor persoane. De asemenea, aceasta a recunoscut obiectele de îmbrăcăminte parţial distruse aflate în portbagaj, cu excepţia unei bluze care avea etichetă cu inscripţia ,,La Majole”. Obiectele menţionate au fost ridicate ca mijloace materiale de probă.

Persoana vătămată Vlad Maria a recunoscut perechea de pantofi şi vesta neagră ridicate de organele judiciare din autovehicul ca fiind obiecte de vestimentaţie ale soţului său.

La data de 22.10.2018, s-au identificat şi ridicat mai multe probe materiale respectiv: fragmente de vegetaţie şi urme de sol de pe puntea spate şi de pe exteriorul podelei autovehiculului în litigiu; fragmente de vegetaţie şi urme de sol de la locul unde a avut loc incendiul în data de 24.09.2018.

La data de 23.01.2019 au fost ridicate mai multe fragmente de substanţă solidă (vopsea, plastic, preş din cauciuc, capitonaj, etc) constituind mijloace materiale de probă din habitaclul şi de pe caroseria autovehiculului Renault cu nr. MM29VDM, iar prin ordonanţa din data de 25.01.2019 s-a dispus efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra acestor probe.

Prin raportul de expertiză criminalistică nr.478249/07.03.2019 emis de Institutul Naţional de Criminalistică s-au concluzionat, printre altele, următoarele:

,,- în proba nr.5 pusă la dispoziţie (fragment din preşul de cauciuc aflat pe podul pedalier dreapta faţă) s-au evidenţiat urme de produse petroliere de tipul uleiurilor minerale;
– în proba nr.8 pusă la dispoziţie (fragment de pe bancheta stângă spate) s-au evidenţiat urme de produse petroliere. Nu se poate stabili tipul acestora.”

De asemenea au fost expertizate obiectele găsite în habitaclu. Prin raportul de expertiză criminalistică nr.478368/25.06.2019 emis de Institutul Naţional de Criminalistică s-a concluzionat că ,,materialul pus la dispoziţie (n.b. agenda cu însemnări olografe găsită în partea din spate stânga) prezintă urme de compuşi chimici care se regăsesc în compoziţia produselor petroliere inflamabile”, fără să se poată stabili tipul acestora.

Prin raportul de constatare criminalistică nr.478345/07.06.2019 emis de Institutul Naţional de Criminalistică s-a concluzionat că ,,proba 1 pusă la dispoziţie (perechea de pantofi bărbăteşti, marca Bugatti – n.b. găsită în partea din spate stânga a habitaclului autovehiculului) prezintă urme de compuşi care se regăsesc în compoziţia produselor petroliere inflamabile”. Cu privire la celelalte obiecte examinate (două chei, o baterie de telefon Nokia) nu au fost identificate substanţe/compuşi chimici de tipul celor menţionaţi anterior.

Noile date rezultate din expertize, coroborate cu situaţia de fapt, inexistenţa vreunui indiciu că persoana dispărută ar fi în viaţă (fiind verificat la aeroportul Cluj-Napoca, dat în consemn la frontieră), au condus la conturarea ipotezei că autovehiculul Renault proprietatea persoanei dispărute Vlad Ioan a fost incendiat prin acţiuni intenţionate.

Având în vedere complexitatea cauzei, dispariţia intempestivă a numitului Vlad Ioan şi lipsa unor elemente minime că persoana dispărută ar fi în viaţă, precum şi modul de acţiune, cauza a fost preluată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj prin ordonanţa nr.2068/II/6/2018 din 19.10.2018 a prim-procurorului acestei unităţi, fiind înregistrat cu nr. 597/P/2018.

În cauză a fost administrat un probatoriu complex pentru a contura condiţiile în care a dispărut Vlad Ioan şi pentru a se stabili justificarea incendierii maşinii sale în Cluj-Napoca. (…)

Aceste elemente de fapt conturează ipoteza că cei doi, Timiş Raul-Gabriel şi Danci Cătălin, s-au deplasat în data de 27.09.2018 din Borşa în Cluj-Napoca (ora 00:08 Iclod) cu autovehiculul BMW X5 cu nr.MM48LUX folosit de Timiş, în scopul conducerii lui Danci la aeroport de unde a plecat cu o cursă Wizz Air cu destinaţia Barcelona, iar cartelele folosite care apar pe listing-uri le aparţineau.

Pe parcursul anchetei au fost identificate mai multe camere video în zona limitrofă extinsă faţă de locul unde a fost găsit autovehiculul incendiat, respectiv pe str. Aurel Suciu (nr.51 – persoană fizică P.V., Restaurantul Toledo) şi pe Bd. Nicolae Titulescu nr.163 (Club Monaco, Staţia CTP ,,Bistriţei”).

În urma vizionării înregistrărilor video au fost observate două persoane de sex bărbătesc, cu fizionomie apropiată de cea a inculpaţilor Danci Cătălin şi Timiş Raul-Gabriel, care se deplasau pe jos, în pas alert, pe Bd. Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca, pe trotuarul de pe partea stângă a sensului de mers str. Aurel Suciu – str. Slănic. Cei doi indivizi au trecut prin dreptul camerei video poziţionate în exteriorul Clubului Monaco (Bd. Nicolae Titulescu nr.161) la ora 22:27:53 (aparatul are un decalaj de 1 min. şi 52 sec. în plus), iar prin dreptul camerei video poziţionate în staţia de autobuz ,,Bistriţei” la ora 22:28:30. Conform aplicaţiei ,,Google Maps” de la locul unde a fost găsit autovehiculul Renault până la locul unde sunt poziţionate camerele video menţionate distanţa se poate parcurge pe jos în aprox. 6 min., ceea ce ar justifica prezenţa acestora în acel loc după producerea incendiului.

Obiectele de vestimentaţie purtate de Danci Cătălin în data de 24.09.2018 – ora 14:10 când a fost surprins de camera de supraveghere din centrul localităţii Borşa (intrând în magazinul TIG) sunt similare cu cele purtate la ora 22:28 ce apar în înregistrările video ale camerelor de supraveghere din Cluj-Napoca.

La data de 21.08.2019 s-au efectuat percheziţii domiciliare la domiciliile şi locuinţele temporare ale inculpaţilor şi ale persoanelor din anturaj/familie, ocazie cu care, cu puţin timp înainte de intervenţia organelor judiciare, inculpatul Timiş Raul-Gabriel a fugit de la domiciliu cu scopul evident de a se sustrage procedurilor. Sus-numitul a fost citat procedural, prin soţie, pentru termenul din 22.08.2019 – ora 08:00 dar nu s-a prezentat.

Inculpatul Danci Cătălin nu a dat declaraţii şi a refuzat efectuarea testului poligraf.

Raportat la situaţia de fapt conturată de probatoriul administrat, prin ordonanţa din 20.08.2019 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem privind infracţiunea de tâlhărie prev. de art. 233 Cod penal, constând în modalitatea de însuşire a autovehiculului Renault cu nr.MM29VDM de către cei doi inculpaţi, coroborat cu lipsirea de libertate şi punerea victimei în imposibilitate de a reacţiona.

Prin ordonanţa din 20.08.2019 emisă de Parchetul de pe lână Tribunalul Cluj s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Danci Cătălin şi Timiș Raul-Gabriel, privind săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate, tâlhărie şi distrugere, fapte prev. şi ped. de art. 205 alin.1, art. 233 şi art. 253 alin.4 Cod Penal.

Prin ordonanţa din 22.08.2019 emisă de Parchetul de pe lână Tribunalul Cluj s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Danci Cătălin şi Timiş Raul-Gabriel.

Din probele administrate până la acest moment procesual … rezultă că inculpaţii Danci Cătălin şi Timiş Raul-Gabriel, în coautorat, au săvârşit infracţiunile de lipsire de libertate, tâlhărie şi distrugere, fapte prev. de art. 205 alin.1 Cod penal, art. 233 Cod penal şi art. 253 alin.4 Cod penal, constând în aceea că:

În data de 24.09.2018, inculpaţii Danci Cătălin şi Timiş Raul-Gabriel, în coautorat, l-au abordat pe Vlad Ioan (persoană dispărută de la momentul faptelor până în prezent) şi l-au convins, prin manopere dolosive, să-i transporte cu autovehiculul personal marca Renault Megane cu nr. MM29VDM pe ruta Borşa, jud. Maramureş – Cluj-Napoca, iar pe traseu l-au lipsit de libertate în mod ilegal, l-au deposedat de autovehiculul marca Renault prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, s-au deplasat cu autovehiculul sustras până în mun. Cluj-Napoca, l-au parcat pe un spaţiu verde adiacent aleii dintre blocurile de locuinţe de la nr. 42A şi nr. 42B de pe str. Aurel Suciu unde l-au incendiat folosind substanţe petroliere inflamabile, susțin procurorii clujeni.

Recompensă de 50.000 de euro

Un personaj cunoscut din Borșa, Mircea Botezan, a anunțat în octombrie 2018 că oferă recompensă de 50.000 de euro pentru găsirea ambulanțierului dispărut.

Timiș, condamnat la 5 ani închisoare pentru braconaj

Raul Timiș a fost condamnat recent prin decizie definitivă de către Curtea de Apel Suceava la 5 ani de inchisoare cu executare. Acesta împreună cu încă un bărbat au impuscat un cerb si patru caprioare. Trei dintre caprioarele ucise erau pe punctul de a avea pui. Actul s-a intamplat in aprilie 2012, iar pedeapsa finala a venit dupa 7 ani de judecata. Mai multe detalii despre dosarul de braconaj aici

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!