Curtea Constituțională: Clarificări la articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu

Judecătorii Curții Constituționale au aduc clarificări la articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu, precizând că este constituțional cu o condiție. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Condiția este ca sintagma „în mod defectuos”  de la articolul 297 din Codul penal să fie înțelească „prin încălcarea legii”.

Magistraţii Curții Constituționale a României (CCR) au decis în unanimitate: ” Admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ‘îndeplineşte în mod defectuos’ din cuprinsul acestora se înţelege ‘îndeplineşte prin încălcarea legii’ ”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR.

Totodată, magistraţii au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Conform articolului 297 din Codul penal, abuzul de adevăr este definiti astfel: „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Decizia Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie. Judecătorii Curții Constituționale urmează să motiveze decizia.

Un judecător din CCR a explicat de ce prevederea actuală nu este clară. ”În codul penal, textul care spune că îndeplinirea sau neîndeplinirea unui act în mod defectuos este neconstituțional. Exemplu: Un judecător de fond dă o sentință care apoi  se casează. Ce facem? Îl trimitem în judecată pe judecător pentru că a dat defectuos sentința? Asta e job-ul procurorului să caute ilegalități. Judecătorul trebuie să stabilească dacă s-a încălcat legea, nu dacă e defectuos sau nu. Nu este afectat niciun dosar de pe rol, nu se modifică nimic”, a explicat judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat că decizia CCR privind abuzul în serviciu se aplică pentru viitor şi că ”nu s-a pus problema dezincriminării”.

”Decizia mult aşteptată a fost luată în unanimitate. Este o decizie parţială. Se admite contestaţia şi se declară că sintagma ‘în mod defectuos’ din 246 şi din 297 (din Codul penal n.r.) se înţelege ‘prin încălcarea legii’. Deci nu în mod defectuos, ci prin încălcarea legii. Celelalte critici au fost respinse, inclusiv la 13 indice 2 (din legea 78/2000 n.r.)”, a declarat Dorneanu.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată inițial de fosta șefă DIICOT, Alina Bica, judecată pentru abuz în serviciu, după care au urmat și alți inculpați celebri, între care fostul președinte CJ Constanța, Nicușor Constantinescu.

Un dosar mediatizat din Cluj în care sunt numeroase fapte de abuz în serviciu este cel al fostului șef al Inspectoratului Teritorial pentru Controlul în Transportul Rutier, Rareș Pop.

Rămâne de văzut dacă Guvernul sau Parlamentul va modifica articolul cu sintagma ”prin încălcarea legii”. Potrivit Constituției, dispozițiile constatate ca fiind contrare Legii fundamentale sunt suspendate de drept la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Dacă, în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun în acord prevederile constatate ca fiind neconstituționale cu Legea fundamentală, prevederile „își încetează efectele juridice”

O redefinire a infracțiunii de abuz în serviciu în Codul Penal nu se va putea face decât în sesiunea parlamentară din toamnă, deoarece aleșii intră în vacanță la sfârșitul acestei luni, urmând să se întoarcă la muncă în luna septembrie. Deci, șanse minime ca redefinirea să fie făcută în următoarele două săptămâni.

Comments

comentarii

După protestele de la Palma de Mallorca, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari.... Citește mai mult
Duminică seara de la ora 19:00 va avea loc meciul dintre „U” Cluj şi Hermannstadt, pe Cluj Arena.... Citește mai mult

Lasă un răspuns