În 2011, era inițiat un proiect de lege ”în procedură de urgență” privitor la statutul personalului de specialitate din instanțele judecătorești și parchete. În martie 2012 a fost adoptat de Camera Deputaților, iar în 8 iunie 2016 a fost respins definitiv de Senat. Respingerea a trecut neobservată de presă, dar în rândul grefierilor clocotește nemulțumirea.
În 2011, premierul de atunci Emil Boc semna expunerea de motive la inițiativa legislativă:
In 27 martie 2012, proiectul de lege era adoptat de Camera Deputaților cu titlul: Lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, precum şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul justiţiei.
Proiectul a fost trimis apoi la Senat, unde în aprilie 2012 s-a blocat. În mai 2015 (!!) Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări depune raportul cu nr. 561-Negativ si Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi depune raportul cu nr. 94-Negativ.
În 8 iunie 2016 (prima ședință după alegerile locale), senatorii au respins proiectul. Au votat ”da” 77, ”nu” 19 și 11 abțineri. Mai trebuiau 4 voturi pentru a fi adoptat.
Vestea a văzut ca o bombă peste grefierii care se tem să iasă public cu declarații de frica represaliilor din partea șefilor de instanțe. Grefierii consideră că există o discriminare între ei și magistrați, căci aceștia din urmă pot ieși la pensie după 25 de ani vechime. ”Urma să se decide ca la 25 ani vechime in specialitate sa putem iesi la pensie. Bine că judecătorul, politistul, bietul jandarm obosește si grefierii nu.”, ne-a spus o grefieră supărată, sub protecția anonimatului.