fbpx

Cum încurcă procesele cesionarea creditelor bancare către firme din străinătate

Faptul că unele bănci cesionează credite către firme din străinătate îi încurcă pe oameni în momentul în care vor să atace în instanță clauze abuzive din contractele de credit. Introducerea în procese a acestor firme și citarea lor în străinătate îi costă pe reclamanți timp și bani. Vă prezentăm mai jos cum s-a accelerat o speță de acest gen, care trena pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca din cauza cesionarului din Olanda.

Acțiunea pentru anularea unor clauze abuzive dintr-un contract de credit de consum în franci elvețieni a fost depusă împotriva Bancpost SA în martie 2015, iar după o lună a fost extinsă împotriva cesionarului EFG New Europe Funding II B.V, cu citare la sediul din Olanda, dar și împotriva aceleiași firme olandeze prin administratorul SC Bancpost  SA, cu sediul în București. Traducerea cererii de chemare în judecată în limba olandeză, la un traducător autorizat din Cluj, i-a costat pe reclamanți peste 1.000 de lei. Și nici nu le-a folosit. ”S-a comunicat cererea de chemare judecată la sediul din Olanda, dar a nu a primit-o nimeni de la firmă. De întâmpinare nici nu poate fi vorba”, a spus avocata Mihaela Mocean. Culmea, creditul a fost cesionat de Bancpost cu toate că există o întârziere minoră la plată, de nici o lună.

Instanța a încercat de mai multe ori să citeze firma EFG New Europe Funding la sediul din Olanda, dar fără succes. Din cauza tărăgănării procedurilor prealabile, primul termen de judecată a fost abia în februarie 2016, când s-a amânat ”în vederea indeplinirii procedurii de citare cu paratul cu sediul in Olanda”. În 18 aprilie, instanța a amânat din nou ”pentru depunerea unei precizări de catre reclamanti privind pozitia procesuala fata de parata de rand doi.”

av mihaela moceanAvocata reclamanților a decis să depună cerere de renunțare la judecată față de EFG New Europe cu citarea în Olanda pentru a se putea desfășura procesul.

Ne-am judecat cu banca și cu cesionara din Olanda, extinzându-mi acțiunea și impotriva ei. Cesionara din Olanda, citată in Olanda, a devenit pârâta de rand 2, iar aceeasi cesionară, dar citată la sediul reprezentantului din Romania, a devenit pârâta de rând 3. Insă, pentru că au fost multe amânări din cauza procedurii de citare viciate cu Olanda, pentru a putea merge mai departe, am renunțat la judecata impotriva pârâtei de rand 2, judecandu-ne si cu cesionara din Olanda, insa citata la sediul administratorului din Romania, care este Bancpost. Altfel, riști să se amâne procesul ani de zile pentru a cita cesionarele la sediile din străinătate. De când a apărut practica conform căreia un contract de cesiune nu are valoare in executarea silită, deci de cand cesionarele nu mai pot executa silit debitorii, riscul de a nu cita cesionarele la sediile lor din străinatate e tot mai mic”, a explicat avocata Mihaela Mocean.

Amintim aici și Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din aprilie, prin care se stabilește că ”reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se pot face prin mandatar persoană juridică”. Adică, exact ce fac recuperatorii de creanțe EOS KSI (Germania), Secapital SARL (Luxembourg), Kruk (Polonia), Rabon (Olanda), cu sedii în străinătate, pentru bănci.

În cauze de mai sus, după renunțarea la pârâtul din Olanda, în 30 mai, instanța a rămas în pronunțare pentru data de 6 iunie. Apoi, după încă două amânări de pronunțare, a dat verdictul.

Extras din minuta sentinței: ”Ia act de renuntarea la judecata a reclamantilor M. D si M. M-L fata de pârâta de rând doi, EFG NEW EUROPE FUNDING II B.V.

Respinge ca fiind neîntemeiata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtei de rând unu, SC BANCPOST SA, exceptie invocata de catre pârâta SC BANCPOST SA prin întâmpinare.

Admite în parte cererea de chemare în judecata formulata, extinsa si precizata de catre reclamantii M.D si M.M-L în contradictoriu cu pârâtele SC BANCPOST SA si EFG NEW EUROPE FUNDING II B.V. prin administratorul SC BANCPOST SA, având ca obiect constatarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale si pretentii.”

După cum se poate observa, Bancpost a încercat să se sustragă din proces, însă instanța a stabilit că are calitate, chiar dacă a cesionat creanța firmei din Olanda.

 

Comments

comentarii

România se află în clasamentul ţărilor europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere.... Citește mai mult
La 18 ani de la deschiderea primului magazin – Auchan Titan, retailerul a dezvoltat o rețea multi-format având în prezent peste 440 de magazine la nivel național sub mărcile Auchan, ATAC, MyAuchan și Simply care servesc zilnic, în medie, peste 350.000 de clienți. Primul retailer care a lansat în România... Citește mai mult

Lasă un răspuns