EOS și Kruk dețin supremația cesionărilor în România

ÎCCJ le ia pâinea recuperatorilor de creanțe: Nu mai pot fi mandatari în procese

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie prin care stabilește că ”reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se pot face prin mandatar persoană juridică”, adică exact ce fac recuperatorii de creanțe EOS KSI, Kruk, Rabon și alții.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă de la ÎCCJ a pronunțat decizia, fiind sesizat de o instanță din Brașov.

Decizia nr.9  în dosarul nr.507/1/2016: ”Admite sesizarea formulată de Tribunalul Braşov – Secţia I civilă, în dosarul nr. 21531/197/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se pot face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”

În dosarul precizat mai sus, Judecătoria Brașov a anulat cererea EOS KSI pe motiv că nu are calitate: ”Admite exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant, invocata din oficiu. Anuleaza cererea de învestire cu formula executorie formulata de petenta NEXT CAPITAL SOLUTIONS LIMITED prin mandatar S.C. EOS KSI ROMÂNIA S.R.L., PRIN REPREZ. LEGAL.”

EOS a atacat cu apel sentința, iar Tribunalul Brașov a suspendat judecata după ce a sesizat ÎCCJ: ”În temeiul dispozitiilor art. 520 alin. 2 Cod procedura civila dispune suspendarea judecatii prezentei cauze.”

Am stat de vorbă despre efectele acestei decizii ÎCCJ cu avocatul Călin Iuga, care s-a adversat în numeroase dosare cu recuperatorii de creanțe.  ”Mai bine de jumătate dintre procesele recuperatorilor sunt prin mandatar. Mandatul era o cesiune mascată, iar acum o să iasă totul la suprafață.”, a spus avocatul. Potrivit acestuia, decizia are efect asupra tuturor cauzelor în curs de judecată de la publicarea în Monitorul Oficial. ”Există două situații: În cazul investirilor cu formulă executorie, care se judecă fără citarea părților și fără cale de atac, instanețe din oficiu trebuie să aplice efectele deciziei. Aceasta se aplică și în cazul contestațiilor la excutare în curs  de judecată, dar cu condiția să se fi invocat ca apărare lipsa calității de reprezentant a mandatarului în fața instanței de fond.”, a explicat avocatul Călin Iuga, asociat în cadrul Sârb, Iuga și Asociații SPRL.

Comments

comentarii

Instituţia Prefectului Cluj a oferit mai multe aparate casnice copiilor internaţi la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca... Citește mai mult
Doliu în lumea cinematografiei. Actriţa Julieta Szönyi, cunoscută pentru rolurile din „Felix şi Otilia” şi „Toate pânzele sus”, a murit.... Citește mai mult

Lasă un răspuns