fbpx

Cum încurcă noul PUG planurile lui Paszkany și ale fraților Gadola

Un proiect grandios de centru comercial, hotel și locuințe este scos de la naftalină din cauza noului Plan Urbanistic General (PUG). Numai că investitorii s-au schimbat față de 2008, când se anunța proiectul. Atunci erau două firme off-shore din sfera lui Arpad Paszkany, iar acum a rămas una din ele, la care s-a adăugat o societare a fraților Sorin și Raul Gadola, fii milionarului de la EnergoBit și CFR 1907, Ștefan Gadola.

Societățile Assix Architecture și Mercurial SRL au cerut Consiliului Local să mențină distanța de 15 metri între proiectul imobiliar Riverfront și râul Someș, așa cum e prevăzut în Planul Urbanistic Zonal (PUZ), emis anterior, și nu la minim 26 de metri cum spune noul PUG. Firmele au depus plângere prealabilă la Primăria Cluj-Napoca în care au cerut: ”Modificarea parțială UTR careul 21 C-a-4-II din PUG aprobat prin HCL 493/2014 (Anexa 1) în sensul păstrării retragerii minime de 15 metri pentru amplasamentul studiat prin PUZ Centru de afaceri, comercial și rezidențial ”Riverfront”, parking, amenajări, P-ța Abator nr.1, aprobat prin HCL nr.524/2008”

”În conformitate cu PUZ, amplasarea oniectivelor (clădiri de birouri, clădiri de locuințe/sau cazare – hotel, complex multiplex este reglemantată la minimum 15 metri de Someșul Mic (situat în partea de Vest-Nord Vest a amplasamentului studiat în suprafață de 32.865 mp). Apreciem că instituirea unor noi reguli urbanistice prin PUG nu poate afecta reglementările deja instituite prin PUZ-uri anterioare, aceste noi reguli urmând să se aplice doar documentațiilor urbanistice aprobate ulterior adoptării PUG. În caz contrar, s-ar admite – în mod nelegal – existența unui drept discreționar al autorității publice de a interveni asupra drepturilor de construire dobândite de persoane private prin documentații de urbanism punctuale (de tipul PUZ sau PUD) aflate în vigoare și emanate anterior de la aceeași autoritate. O atare conduită a autorității aduce prejudicii dreptului subscriselor de folosire a terenului în condițiile reglementate de PUZ”, se arată în plângere.

Direcția de urbanism prin arhitectul șef Ligia Subțirică a propus Consiliului Local menținerea prevederii din PUG: ”Propunem Consiliului local respingerea plângerii prealabile ca nefondată și menținerea reglementării privind stabilirea distanței minime de 26 m de amplasare a construcțiilor până la limita laterală a parcelei spre Someșul Mic”, a precizat direcția de urbanism. Consilierii locali au votat la ședința din 9 aprilie pentru respingerea plângerii prealabile.

În regulamentul de urbanism s-a prevăzut că beneficiarii de PUZ-uri pot construi după regulile vechi timp de un an și jumătate de la aprobarea noului PUG. ”Investitorii care au deja PUZ au timp până în iunie 2016 să obțină autorizație de contruire și să înceapă lucrările”, a explicat Iulia Perșa de la biroul mass-media al Primăriei. Numai că investitorii de la Riverfront nu par să se grăbească, din moment ce au cerut și eliminarea acestui termen. ”Eliminarea din Regulamentul Local de Urbanism a articolului 31 aliniatul 5, fraza a doua, Capitolul 4 – Intrarea în vigoare și reglementarea situațiilor tranzitorii ca fiind nelegal”, se arată în plângere.

Investitorii pot merge acum în instanță, după parcurgerea procedurii prealabile. ”Noi am cerut lămuriri de ce s-a modificat acea distanță. Sigur că proiectul este afectat. Practic dacă se modifică distanța față de Someș, proiectul actual nu mai e valabil. Încă nu am discutat cu clienții dacă vom ataca în instanță”, a spus avocatul Horațiu Crișan.

Cine sunt investitorii

paszkany si anamaria (4)In decembrie 2008, Primăria emitea PUZ Riverfront pentru DNP Invest și Baucom SRL. Societatea DNP Invest, înregistratã în septembrie 2007, era administratã de Florin Ciorca, administrator şi la Cartierul Tineretului atunci, şi controlatã de compania off-shore DNP Invest LLC. Baucom îi avea ca asociaţi pe Mentor Development LLC şi pe Karoly Szekernyes, asociat alãturi de omul de afaceri Arpad Paszkany în Sigma Center Developments, societate beneficiarã a proiectului cu turnuri din cartierul Zorilor.

Între timp, Baucom și-a schimbat denumirea în Assix Architecture, care este deținută în proporții egale de Mentor Development LTD și Szekernyes Karoly, are ca principal obiect de activitate ”activități de inginerie și consultanță tehnică”, doi angajați și o pierdere în 2013 de 182.000 de lei. Assix este o firmă din grupul Paszkany. De exemplu, Romdevon Leasing SRL are ca asociați pe Arpad Zoltan Paszkany (47,63 %), firma Assix Architecture SRL (47,29 %), Arpad Paszkany-tatăl (2,02 %) și Mentor Development LTD (3,04 %). Assix apare și in Compania de Informatică Aplicată SA cu Paszkany senior și cu iubita lui Arpad Paszkany, Anamaria Feher.

Faptul că Paszkany este încă implicat în afacere o demonstreză și faptul că plângerea prealabilă a fost redactată de avocatul Horațiu Crișan, care face parte din societatea civilă de avocați Nistorescu, Șomlea și Asociații, care îl reprezintă pe omul de afaceri în procesele contra asociaților din Polus Real Estate și în alte procese.

sorin gadola
Sorin Gadola

În Mercurial SRL sunt asociate alte două firme, Neocret Business SRL –  89,29% – administrată de Sorin Gadola și Sorenson Invest SRL – 10,71 %- administrată de Raul Gadola.

Frații Gadola mai au firma Neocrest Investment, prin care vor să construiască un ansamblu de locuințe și spații comerciale în locul bazei sportive CUG din cartierul Gheorgheni. Detalii AICI.  Terenul a fost vândut de către firma South East Euromentor, aflată în sfera de influență a lui Paszkany. Acesta însă nu apare între asociații firmei, care sunt, în proporții egale, Cristina Fărcaș, fiica fostului prefect de Cluj, Alexandru Fărcaș, și un off-shore din insulele Seychelles, Mentor Development LTD, partener tradițional al lui Paszkany în mai multe societăți comerciale din Cluj.

Proiect cu esplanadă pe malul Someșului

Complexul este prevăzut pe un teren de 26.000 mp în Piața Abator nr.1, unde este acum reprezentanța Opel-Ecomax și care se întinde până la Parcul Feroviarilor. Proiectul include patru corpuri: douã de birouri, un imobil destinat locuinţelor şi un centru comercial pe douã niveluri. Complexul ar avea 60 de apartamente şi 33.300 mp suprafaţã închiriabilã de birouri, 22.133 de retail şi un hypermarket pe 5.271 mp. Suprafaţa desfãşuratã a centrului ar ajunge la 100.000 mp. Centrul comercial include şi servicii de agrement, inclusiv un Cinema multiplex. Pe acoperiş s-a propus amenajarea de zone verzi, terase şi o piscinã. Proiectul include și un hotel.

riverfront proiect3

 

riverfront proiect5

 

O variantă a proiectului, realizată la cererea companiei Euromentor Development, prevede și un spital privat cu ieșire pe strada București.

riverside

Comments

comentarii

Ziua Mondială a Educaţiei se sărbătoreşte pe 5 octombrie. Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a premiat directorii pentru performanţele deosebite în managementul şcolilor pe care le conduc.... Citește mai mult
Un incident grav a avut loc în zona Pieței Cipariu, joi, 3 octombrie, atunci când un șofer de autobuz a fost stropit cu un spray lacrimogen de către un bărbat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns