fbpx

DOVADA că milionarul Gadola distruge baza sportivă CUG

Tranzacția care la nivel declarativ a salvat echipa CFR Cluj se dovedește o afacere bună atât pentru Arpad Paszkany, cât și pentru familia milionarului în euro Ștefan Gadola, acționar EnergoBit. Recent, o firmă în care sunt asociați cei doi fii ai lui Gadola a depus la Primărie intenția de a realiza Plan Urbanistic Zonal pentru ansamblu mixt ”rezidențial-comerț-servicii” la baza sportivă CUG din cartierul Gheorgheni.

Societatea Neocrest Investment SRL, în care sunt asociați Raul și Sorin Gadola, a depus la primărie intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru ansamblul de locuințe și spații comerciale. Intenția a fost afișată la data de 10 iunie într-un loc destul de ascuns de pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, iar de la data afișării a existat un termen de 15 zile calendaristice în care cei interesați puteau transmite prin registratura municipalității observații, nemulțumiri sau comentarii scrise. Potrivit anunțului, documentația urmează să fie analizată în cadrul unei ședințe publice a Comisiei de urbanism și amenajare a teritoriului din cadrul Primăriei. Ordinea de zi a ședinței următoare, din data de 2 iulie, a fost afișară la secțiunea comunicate de pe site-ul municipalității, dar nu conține și proiectul familiei Gadola.

neocrest baza cug intentie PUD

Omul de afaceri Arpad Paszkany a vândut în martie terenul bazei sportive cu 2,55 milioane euro către milionarul Ștefan Gadola, acționar EnergoBit și vicepreședinte al Consililui de Administrație al SCS Fotbal Club CFR 1907 SA. ”În acest fel a fost ajutat și clubul”, a spus atunci Ștefan Gadola. În acte, terenul a fost vândut de către firma South East Euromentor, aflată în sfera de influență a lui Paszkany. Acesta însă nu apare între asociații firmei, care sunt, în proporții egale, Cristina Fărcaș, fiica fostului prefect de Cluj, Alexandru Fărcaș, și un off-shore din insulele Seychelles, Mentor Development LTD, partener tradițional al lui Paszkany în mai multe societăți comerciale din Cluj. 

Arpad Paszkany, Iuliu Mureșan și Ștefan Gadola
Arpad Paszkany, Iuliu Mureșan și Ștefan Gadola

La conferința de presă din 22 mai, când Arpad Paszkany și-a anunțat retragerea din acționariatul CFR Cluj, Ștefan Gadola a fost întrebat ce se va întâmpla cu baza sportivă CUG, având în vedere că echipa CFR folosea în mod exlusiv baza pentru antrenamente sau meciuri amicale. Gadola a răspuns atunci că încă este devreme să vorbească despre viitoul bazei sportive și că nu există un plan bine stabilit. Cu toate acestea, sursele CLUJUST.ro spun că la acea oră proiectul imobiliar cu blocuri de 12 etaje deja era gândit în birourile firmei de arhitectură Arhimar, la comanda firmei fiilor lui Gadola. Astfel că în 10 iunie Primăria anunța timid intenția de realizare a proiectului imobiliar.

Terenul discordiei între Paszkany și Iulian Dascălu

Terenul de la baza sportivă CUG, în suprafață de aproape 14.000 de metri pătrați, a făcut obiectul dosarului penal în care patronul Iulius Mall, omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu, l-a acuzat de șantaj pe Arpad Paszkany. Mai exact, Dascălu l-a acuzat pe Paszkany că ar fi pornit o campanie denigratoare prin trustul de presă Gazeta pentru a-l determina să-i cedeze ieftin terenul aflat în spatele Iulus Mall. O altă societatea a lui Dascălu, Build Corp SRL, a vândut în 2006 terenul către South East Euromentor contra sumei de 250.000 euro în acte, dar din care s-au remis efectiv 10.000 de euro, iar de restul sumei s-au prestat servicii de publicitate pentru firma lui Dascălu pe stadionul CFR Cluj. De menționat că anterior acestei tranzacții, Build Corp a câștigat terenul la o licitație organizată de lichidatorul Combinatului de Utilaj Greu (CUG).

Faptul că baza sportivă a ajuns în mediul privat o scoate de sub incidența Legii nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, consolidată în 2009, care prevede la Articolul 79 că ”Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate”.

Milionar de top Forbes
Ștefan Gadola FOTO wall-street.ro
Ștefan Gadola FOTO wall-street.ro

Ștefan Gadola împreună cu partenerii lui din EnergoBit, Ioan Socea și Peter Pal, ocupă locul 4 în topul averilor din Cluj, potrivit topului Forbes din 2013. Cei trei au împreună circa 42 de milioane de euro. Grupul EnergoBit este una din cele mai mari companii clujene, cu o cifră de afaceri estimată pentru 2014 la 160 de milioane de euro. Fondat de cei trei clujeni, grupul EnergoBit a fost parțial preluat de alți investitori în 2012: Innova Capital a devenit acţionar majoritar al grupului (52%), şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepreşedinţii Gadola, Socea şi Pal) au rămas în acţionariat.

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult