fbpx

Cum a ajuns Marian ”care este” Vanghelie la Înalta Curte de Casație și Justiție

Propunerea de arestare preventivă a primarului Sectorului 5 București, Marian Vanghelie, a ajuns să fie judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție din cauză că în dosar este cercetat și un parlamentar.

oana mizil la dnaÎn dosarul în care este cercetat celebrul Marian Vanghelie are calitate de suspect și soția acestuia, Oana Mizil, care are calitatea de deputat în Parlamentul României. Aceasta a recunoscut că are calitate de suspect, la ieșirea din sediul DNA, și a spus că și-a înaintat demisia din Camera Deputaților. Urmează ca actul să treacă prin Biroul permanent. Cu toate acestea, calitatea ei atrage deocamdată competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit Codului de procedură penală.

Art. 40 alineatul (1) din Codul de procedură penală – ”Înalta Curte de Casație și Justiție judecă în primă instanță infracțiunile de înaltă trădare, infracțiunile săvârșite de senatori, deputați și membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curții Constituționale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”

Și după ce își dă demisia Oana Mizil, dosarul ar putea ajunge la Curtea de Apel București din cauză că este cercetat și un avocat în dosar.

Potrivit EVZ.ro, începând cu luna septembrie 2014, până în prezent, Giugula Mihai-Doru (avocat în baroul Bucureşti), a acționat din dispoziţia lui Marian-Daniel Vanghelie  şi cu scopul de a împiedica tragerea acestuia la răspundere penală, a acordat lui Marin Dumitru – în mod formal şi nesolicitat de către beneficiar/client – asistenţă juridică în dosarul penal nr. 486/P/2014 Tribunalului Bucureşti (în care acesta este cercetat pentru comitere unor infracţiuni de evaziune fiscală și spălare de bani). Sursele judciare arată că Giugula a acționat în vederea obţinerii, în urma studierii dosarului şi participării la actele de urmărire penală, de informații care îl interesau pe Vanghelie Marian-Daniel şi în vederea influenţării numitului Dumitru Marin să nu facă declaraţii incriminatorii pentru Vanghelie Marian-Daniel.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui VANGHELIE MARIAN-DANIEL, primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, NICULAE MIRCEA-SORIN, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, MURGOCI ADRIAN, CIOCAN LAURA şi CIOCAN SORIN cu privire la săvârşirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă. 

În ordonanţele de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

”În perioada 2007 – prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi).

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.

„Comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de către omul de afaceri) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) şi Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura).

O parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

De asemenea, pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

Altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin).

În aceeași perioadă, inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăţi comerciale.

De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevărata natură a provenienţei a părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părţi sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.

La data de 12 martie 2015, inculpaţii Murgoci Adrian, Ciocan Laura şi Ciocan Sorin au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi la data de 13 martie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va juca, sâmbătă, 13 aprilie, contra echipei Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out-ul Superligii.... Citește mai mult
Ceaiul negru, unul dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din întreaga lume, nu oferă doar o pauză plăcută, ci și o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns