Avocatura Altfel

Am primit recent o informare de la conducătorii locali că n-am voie să îmi fac reclamă, ca avocat. Nici eu, nici colegii mei din Baroul Cluj. Mai exact, că n-am voie să dau presei informații legate de activitatea mea profesională. Mai direct: n-am voie să mă laud în presă c-am câștigat un proces sau altul. Ceva de genul.

După ce am închis mailul pe care am primit comunicarea, am deschis două dintre cele mai citite siteuri cu știri juridice din București (nu dau nume că nu vreau să le fac publicitate – dacă eu n-am voie, de ce să le fac lor) și m-am uitat cu un zâmbet ironic cum se lăfăie bannere cu societăți de avocatură sau poze cu avocați pe ele (nici aici nu dau nume din același motiv). Și mi-am dat seama că, de fapt, nu e un zâmbet ironic, e unul amar.

Evenimentele recente din România au făcut multă lume să ceară o Românie altfel. Probabil vă întrebați ce are asta cu publicitatea profesiei. Sau de ce încerc ca un om hain să profit de o tragedie pentru a discuta de reformarea avocaturii. Pentru că, dincolo de a încerca să păstrăm limitele decenței, și a fi solidari financiar sau în orice alt mod cu victimele #Colectiv (apropo, oare corpul avocaților de ce nu a sărit în ajutor, instituțional vorbind nu individual, că individual sunt sigur că s-a întâmplat), se prefigurează ceva neașteptat. Dintr-o imensă tragedie s-a ajuns la o revoltă națională. Mișcarea potrivită la cel mai nepotrivit moment.

Prin urmare, fără a lega de această tragedie propunerea care urmează cred că schimbările majore nu trebuie să aștepte anumite semnale. Sau poate e suficient semnalul denumit „Informare” pe care toți din Baroul Cluj cu adrese de e-mail active l-am primit azi.

Legea și Statutul profesiei de avocat sunt depășite și uzate moral din multe puncte de vedere. Asta o știm cu toții, dar evităm să le modificăm, ascunzându-ne după una sau alta: după programul încărcat, după ce-o să zică X sau Y dacă deschidem gura sau după revolta pe care o manifestăm la cafea cu alți 2-3 colegi și care revoltă rămâne acolo: în ceașca goală, după ce te ridici și pleci la cauză sau la birou.

Totul începe cu un prim pas. Primul pas, întâmplător făcut sau nu, e acesta. Modificarea reglementărilor privind publicitatea profesiei. Dacă tot nu le respectă nimeni sau aproape nimeni (pe ce criterii de moralitate s-a trezit Baroul Cluj mai altfel nu-mi dau seama), de ce nu se modifică? Nu spune nimeni că e nevoie de o publicitate gen 1+1 gratis, ca la pizza delivery, dar cele care se practică cu lejeritate acum pe site-urile cu sedii prin Capitală, în frunte cu bannerul șefului UNBR (la nevoie pot pune la dispoziție capture screen-ul), sunt cât se poate de decente. La ei de ce e voie?

Nu scriu să mă aflu în treabă. Ultima dată când am scris ceva de profesie am văzut reacții pozitive (și negative, dar pe ascuns, așa că le ignorăm). Și atât. Mulțumesc, dar n-am scris pentru asta. Am scris pentru că 1 cu 1 fac 2 și apoi din ce în ce mai mulți. Așa că propun colegilor din Baroul Cluj să redactăm un memoriu pe care să-l înaintăm către UNBR pentru modificarea prevederilor anacronice legate de publicitatea profesiei (și altele dacă e nevoie).

Ne putem auzi oriunde, e simplu să ne găsim pentru a face pasul ăsta. Primul. Și poate facem pe mai departe o profesie Altfel. Una în care nu e nevoie să ne ascundem după vorbe frumoase, Adunări Generale la care să venim-semnăm-plecăm. Asta e o altă problemă. Una dintre multele. Forme fără fond. Despre ele, poate altădată. Dacă suntem mai mulți.

Avocat Dan Sebastian Chertes

Later edit: pentru avocații interesați de subiect, am creat un grup pentru discutarea acestei modificări și eventual a altora. Grupul se numește: Avocatura Altfel și îl găsiți aici.

Comments

comentarii

Bacalaureatul 2024 începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor. Peste 134.000 de candidaţi înscrişi în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține proba orală la Limba şi literatura română.... Citește mai mult
Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult

3 comentarii

 1. Ar fi normal sa ne putem face publicitate si publice rezultatele.
  Ar fi si in beneficiul oamenilor care spre exemplu ar putea afla ca pot lupta cu succes impotriva diverselor abuzuri sau nedreptati.
  Problema este modalitatea de a face publicitate. Aici ar trebui sa intervina organele profesiei.
  In Romania din pacate asa se procedeaza. E mai simplu sa interzici ceva decat sa te apleci aupra chestiunii, sa o gandesti si sa o reglementezi intr-un mod inteligent. Totul pleaca de la lene.
  Legat de revolta nationala ce a pornit de la scanteia “Colectiv”, pot sa remarc faptul ca raportul dintre administratie si administrati de la nivel de putere statala se regaseste in oglinda si in raportul dintre avocati si barouri/unbr. Ceea ce este trist, deoarece am alte pretentii de la breasla noastra.
  Ar fi frumos ca revolta cetatenilor fata de administratorii puterii statale sa aiba ecouri si in randurile noastre si sa pornim si noi o revolta, dar una mult mai rationala si cu obiective serios gandite.
  Spun asta deoarece unele din dezideratele scandate de multime, la care au primit chiar satisfactie, nu sunt chiar inspre binele poporului roman.
  In concluzie, sustin orice demers rational, non violent si benefic pe termen scurt, mediu si lung pentru avocatura in special si pentru societate in general

 2. De acord cu dvs. Sunt multe modificări necesare. Totul e să pornim pe drumul renovării Legii și Statutului. Eu am ales acest subiect pentru că s-a întâmplat să primesc acea informare din partea baroului. Evident, că se pot discuta multe alte subiecte. Probabil e rațional să ne concentrăm eforturile punctual, să nu ne împrăștiem gândurile în prea multe direcții. După cum apare în later edit, am creat un grup pentru avocații interesați de subiectul modificării Legii și Statutului, denumit simplu Avocatura Altfel. Că de fapt, despre asta este vorba. Dacă discuția devine națională, cu atât mai bine. Nu există vreo limitare teritorială (decât la granițele țării).

 3. Propun spre dezbatere urmatoarea problema: de ce nu se mai platesc oficiile pe UP din iulie 2015?
  S-au intreprins demersuri de catre reprezentantii nostri pt a rezolva aceasta situatie?
  Daca da, ce raspuns au aobtinut si ce fac in continuare?
  Consider aceasta o problema importanta. Nu poti sa te ocupi de masuri restrictive in general si pe publicitate, in special, atata timp cat colegi de-ai tai nu-si incaseaza onorariile pentru munca lor.

Lasă un răspuns