fbpx

Avocații din Cluj vor purta banderole albe în semn de protest. HOTĂRÂREA BAROULUI

Consiliul Baroului Cluj a hotărât să sesizeze CSM în cazul avocatei dată afară cu jandarmii de o judecătorare și să protesteze prin purtarea de banderole albe pe robe săptămâna viitoare. Avocații reclamă lipsa de respect și încălcările procedurale tot mai numeroase ale judecătorilor.

Hotărârea integrală a Consiliului Baroului Cluj nr. 186 din 9 septembrie

”Consiliul Baroului Cluj reunit in sedința din 9 septembrie 2014, luand in discutie sesizarea formulata de doamna avocat Kapcza Mikolt Krisztina inregistrata la Baroul Cluj sub nr.2068/03.09.2014 privind incidentul din data de 02.09.2014 ce a avut loc la Judecatoria Cluj-Napoca in cursul dezbaterii dosarului nr.9138/211/2012, judecator Daradics Oana Maria, constată:

In data de 2 septembrie 2014, in cursul dezbaterii cauzei ce face obiectul dosarului nr.9138/211/2012, doamna judecător Daradics Oana Maria a dispus, apeland la jandarmi, scoaterea din sala a doamnei avocat Kapcza Mikolt Krisztina in timpul exercitarii de catre avocat a mandatului de aparator, continuand apoi judecarea cauzei in lipsa avocatului. (n.red.Mai multe detalii despre incident aici)

Consiliul Baroului Cluj apreciază ca acest incident reprezintă un act de maxima gravitate raportat la normele de procedura judiciara si care pe de o parte aduce atingere grava onoarei si demnitatii profesiei de avocat, iar pe de alta parte reprezentand o incalcare a legii si are ca efect incalcarea dreptului la aparare al justitiabilului si a principiului legalitatii prevazute de Codul de Procedura Civila si de Legea nr.51/1995.

De asemenea, constata ca incidentele vizand incalcari ale normelor procedurale de catre judecatori si lipsa de respect fata de corpul profesional al avocatilor au devenit tot mai numeroase, culminand cu aceasta manifestare in sala de judecată a doamnei judecător Daradics Oana Maria.

Ca atare, Consiliul Baroului Cluj ia poziție publică de solidaritate cu doamna avocat Mikolt Kapcza Krisztina si solicita reactia organelor in drept fata de acest incident deosebit de grav, precum si respect din partea magistratilor in raport cu corpul profesional al avocatilor in general.

Avand in vedere toate aceste aspecte, Consiliul Baroului CIuj HOTARASTE:

1. Se va formula plangere prin care se va solicita aplicarea de sanctiuni impotriva doamnei Judecator Daradics Oana Maria, ce va fi inaintata Consiliului Superior al Magistraturii.

2. Plangerea ce va fi inaintata Consiliului Superior al Magistraturii va fi comunicata spre stiinta si Ministerului Justifiei, Institutului National al Magistraturii, Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si tuturor barourilor.

3. Se organizeaza o conferinta de presa joi, 11 septembrie 2014, pentru mediatizarea pozitiei Baroului Cluj fata de acest incident si a masurilor de protest.

4. Incepand cu data de luni, 15 septembrie 2o14 si pana in data de vineri, 19 septembrie 2014, Baroul Cluj va derula un protest, prin purtarea de banderole albe aplicate pe robe de catre toti membri baroului, in semn de solidaritate profesionald cu doamna avocat Kapcza Mikolt Krisztina.

5. Protestul membrilor Baroului Cluj va continua pana la solutionarea plangerii adresata Consiliului Superior al Magistraturii, formele concrete ale acestui protest urmand sd fie stabilite ulterior, in functie de reactia organelor in drept.

6. Prezenta hotaraste va fi comunicata Consiliului Superior al Magistraturii si spre stiinta Ministerului Justifiei, Institutului National al Magistraturii, Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, tuturor barourilor, precum si membrilor Baroului Cluj.

 

Hotărârea a fost publicată pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România și poate fi văzută aici.

 

Comments

comentarii

5 comentarii

 1. Incredibil cate greseli de ortografie!
  Va rog sa aveti mai mare grija in editarea unor articole cu semnificatie.
  ” qi solicitd reaclia organelor in drept fata ”
  “principiului legalitalii ”
  “corpul profesional al avocafilor ”
  ” urmand sd fie ”
  Si multe altele.. de parca e scris cu piciorul.

 2. sunt avocat si nici nu ma gandesc sa port acea banderola. Din ce motiv?
  Pentru ca un judecator din aceasta instanta a indraznit IN SFARSIT sa ia o masura impotriva acestei impertinente de Kapcza ?
  Treziti-va la realitate, nu avem de ce sa fim solidari cu un avocat care ne face de ras profesia.

 3. @Andreea P. Felicitari, subscriu.

 4. Din partea mea sa purtati la cap banderola. Sa va legati bine, ca va iese inteligenta cu care jegmanitii justitiabilii de bani cand le tergiversati procesele ca sa luati banii la termen. Mediatorii sunt mai implicatii in bunul mers al societatii si al sistemului juridic decat unii avocati, considerati niste nevertebrati care si-ar combina si mama la un gang bang pentru influenta si valuta.

Lasă un răspuns