Avocata Mihaela Chiș din Baroui Cluj, doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și fondator al firmei de avocatură Chiș Mihaela și Asociații, cu o experiență vastă în cazuri de malpraxis, a vorbit, într-un interviu pentru legalmarketing.ro, despre despăgubirile care se acordă în astfel de procese, cât durează acestea și ce probleme întâmpină în cadrul lor.
”În prezent, despăgubirile se situează între aproximativ 8.000 și 20.000 de euro. Aceste sume nu includ daunele acordate în caz de deces sau cele asociate leziunilor ireversibile.
Trebuie menționat că valoarea despăgubirilor variază în funcție de natura și specificul dosarelor. În prezent, predomină dosarele din domeniul medicinei stomatologice, în funcție de care se poate estima o medie a despăgubirilor într-o anumită perioadă.”, a spus Mihaela Chiș.
Potrivit acesteia, ”soluționarea unui litigiu de malpraxis medical durează, în medie, pe fond, în materie civilă, aproximativ 5-6 ani, uneori chiar mai mult. În materie penală, există un risc ridicat ca răspunderea penală să se prescrie, având în vedere durata îndelungată necesară pentru soluționarea definitivă a acestor litigii, care poate ajunge la 5-8 ani.”
Avocata Chiș atrage atenția asupra problemelor întâmpinate în astfel de cazuri: ”Problema experților medicali este una dificilă. Medicii specialiști refuză adesea să întocmească rapoarte de expertiză, iar numărul medicilor legiști este insuficient raportat la volumul dosarelor existente. Piața expertizelor nu este liberalizată, așa cum se întâmplă în alte domenii, ceea ce favorizează arbitrariul, pozițiile dominante și costurile ridicate pentru obținerea opiniilor expertale.
În plus, în România nu există o reglementare clară privind expertiza extrajudiciară sau expertiza de specialitate, ceea ce îngreunează și mai mult procesul.
În majoritatea cazurilor, malpraxisul medical reiese din înscrisurile medicale, ceea ce face ca, teoretic, probarea acestuia să nu fie foarte dificilă. Cu toate acestea, dificultățile apar din cauza denaturării, omiterii sau speculării conținutului acestor documente, prin intermediul probelor expertale.
Un alt obstacol major este „confraternitatea profesională” din domeniul medical, care poate influența evaluatorii și poate conduce la opinii favorabile colegilor de breaslă, în detrimentul unei analize obiective. Această solidaritate profesională disfuncțională este una dintre principalele cauze ale dificultății în dovedirea cazurilor de malpraxis medical.”
Care sunt cele mai întâlnite tipuri de malpraxis medical? ”În prezent, cele mai frecvente litigii de malpraxis medical sunt cele din medicina stomatologică, urmate de cele care vizează refuzul explicit sau implicit de acordare a asistenței medicale de urgență. Se poate observa o creștere a numărului litigiilor care rezultă din tratamentele stomatologice. Această situație este atipică în comparație cu alte țări, unde predomină litigiile din domeniile chirurgical, neonatologic și ginecologic.”, a răspuns Chiș.
Aceasta a vorbit despre o creștere a procentului soluțiilor favorabile pacienților: ”Se observă o evoluție de la aproximativ 15% la aproximativ 20%. Acest procent nu include dosarele soluționate extrajudiciar, prin despăgubirea pacientului și încheierea unei tranzacții, care reprezintă o parte semnificativă a soluțiilor favorabile pacienților. Se estimează că acestea ar adăuga un procent suplimentar de aproximativ 5%.”