fbpx

Clujul cu sutană. Revendicările romano-catolice: școli, instituții și clădiri-monument

Sub genericul ”Clujul cu sutană”, CLUJUST pornește campania în care va prezenta revendicările cultelor religioase din Cluj. Începem cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, care are cea mai lungă listă de revendicări la Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile ce au aparținut cultelor religioase. O parte din clădiri au fost retrocedate, iar celelalte sunt în așteptarea unei decizii.

Adresele la care sunt revendicările romano-catolice și ce a funcționat sau mai funcționează în respectivele clădiri:

Str. O.Petrovici nr.5  și Str. V.Deleu nr.2-4 – Liceul de Muzică Sigismund Toduță – clădire retrocedată

cladiri str.petrovici-deleu

În vara lui 2011, după 62 de ani de la înfiinţare, Liceul de Muzică Sigismund Toduță a fost mutat în clădirea Liceului “Unirea”, care, la rândul său, a plecat la Liceul Agricol “Alexandru Borza”. În locul Liceului de Muzică, în clădirea fostei mănăstiri franciscane din Piaţa Muzeului s-a mutat ciclul primar al Liceului “Apaczai Csere Janos”.

Str.Fagului nr.1

Str.Decebal nr.8 –  casă veche

Piaţa Mihai Viteazu nr.9 vechi

Str.Universităţii nr.11 clădire istorică

Str.Universităţii nr.7-9-Kogălniceanu nr.2  – Universitatea Babeş-Bolyai  – clădirea Echinox a UBB Cluj

cladirea echinox ubb cluj

Str.Horea nr.31  Facultatea de Litere Universitatea Babeş Bolyai

facultatea de litere

“Clădirile sunt  tot în proces de retrocedare. Nu avem informații noi despre situație”, a spusi Paul Fărcaș, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj.

Str.Universităţii nr.10 –  Liceul Romano-Catolic

liceu catolic universitatii 10

Str.Berăriei nr.8

Str.Govora nr.15 ( azi str.Şcolii nr.17-23)

Str.Brutarilor nr.22

Str.E.Grigorescu nr.37-39  –  Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de plasament Prichindel

directia copilului cluj centru prichindel

Str. Avram Iancu nr.17 – imobil monument istoric

casa avram iancu cluj

Situată pe strada cu acelaşi nume la numărul 17, casa în care Avram Iancu a locuit în perioada studiilor academice, între anii 1841-1844, arată ca o ruină. Proprietarii care locuiesc acolo de ani buni, spun că nu îşi permit să facă reabilitarea din banii lor, dar şi-ar dori ca imobilul să fie reparat printr-un program susţinut de autorităţile locale. Pe de altă parte, reabilitarea clădirii este întârziată de o procedură de revendicare şi de faptul că are mai mulţi proprietari.

Str. Avram Iancu nr.13-15 – parțial Liceul de Coregrafie

Str. E.Racoviţă nr.16

Str. Iuliu Maniu nr.1-3 – piaţa Unirii nr.30  Restituirea în natură a apartamentelor nevândute.

Str. Iuliu Maniu nr.4  – sentință de restituire

Clădirea din stânga de pe strada Iuliu Maniu nr.1-3 a fost retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice
Clădirea din stânga de pe strada Iuliu Maniu nr.1-3 a fost retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Retrocedarea de la numerele 1-3 de pe strada Iuliu Maniu, denumită și ”strada oglindă”, a fost una cu scandal. Juristii municipalitatii au afirmat ca Arhiepiscopia Romano-Catolica ar fi primit despagubiri din partea statului in schimbul celor doua imobile nationalizate, lucru negat de vicarul romano-catolic din Cluj, monseniorul Arpad Cziriak. In acest context, chiriasii care locuiau in cladire au depus in 2005 plangere penală impotriva fostului viceprimar UDMR din Cluj-Napoca, Janos Boros, care ar fi favorizat retrocedarea imobilelor, trimitand la Comisia Nationala de Retrocedari doar acele acte care justificau si sustineau pretentiile Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Str.Kogălniceanu nr.7 – imobil aparținând de Biblioteca Octavian Goga

cladire strada kogalniceanu cluj

Str.Kogălniceanu nr.1  Rectoratul Universitatea Babeş-Bolyai

”Cererea nu a fost întemeiată. Universitatea Babeș-Bolyai este proprietarul de drept al clădirii în care se află rectoratul”, a spus purtătorul de cuvând al UBB Cluj, Paul Fărcaș.

Calea Mănăştur nr.8,  nr.10, nr.14, nr. 16 și   nr.18

Piaţa Unirii nr.15  –  Şcoala Bob

scoala ioan bob cluj

Clădirea a fost retrocedată in 5 mai 2010, prin Decizia nr. 2331, a Comisiei Nationale de Retrocedare, către Parohia romano-catolică Sf. Mihail. In termen de 30 de zile, cat prevedea legea, Primaria Cluj nu a contestat aceasta decizie. In septembrie 2010, Scoala Bob s-a adresat fostului primarul Sorin Apostu precizandu-i ca doreste sa se aplice legea pentru spatiile publice si sa ramana in acest spatiu inca 5 ani. Raspunsul Primariei a fost scurt: ” parohia romano catolica nu a cerut punerea in posesie a spatiului, deci nu se pune problema evacuarii” In 30 decembrie 2010, parohia Sf. Mihail a trimis scolii o adresa prin care le solicita sa elibereze acest spatiu in care invata 150 de elevi de clasele I-IV pina in 6 februaie anul curent. In 14 ianuarie 2011, conducerea Scolii Bob a trimis o adresa de raspuns Parohiei catolice SF Mihail in care precizeaza ca va uza de prevederea legii si va ramane incă 5 ani.

Piaţa Unirii nr.16

Piaţa Unirii nr.29  Hotel Melody

Str.Bolyai nr.7

Str.Primăverii nr.10 (fosta Linngurarilor)

Calea Floreşti nr.1

Str.Sălciilor nr.15

Str.Donath nr.184 (fost 160)

Str.Coşbuc nr.1 –  Şcoala ajutătoare nr.1

fosta scoala ajutatoare cluj

Școala ajutătoare din cadrul Consiliului Județean Cluj s-a mutat recent în clădirea de pe strada Aviator Bădescu, unde a avut sediu până de curând Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat.

Str.Pasteur nr.1  –  Clinica neurologie și psihiatrie

psihiatrie neurologie spital cluj

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Petru Șușcă, a spus că nu știe de revendicare și stadiul ei, dar că se va interesa.

Str.Pasteur nr.41-Cireşilor nr.19

Str.Crişan nr.25

Bd.21 Decembrie 1989 nr.32,  nr.75 și  nr.126-132

Bd.21 Decembrie 1989 nr.136-138  – Cămin de bătrâni

Str.Memorandumului nr.9  – clădire monument istoric. Are sentință de restituire.

Str.Emil Isac nr. 19  – Liceul economic

colegiul economic cluj

 ”Problema revendicării nu este finalizată. Este pe legea cu 50 – 50 %. Adică arhiepiscopia a revendicat jumătate din clădire, căci Statul a construit pe lângă ce au avut ei. Primăria se ocupă de această chestiune, noi doar suntem informați”, a spus directorul Colegiului Economic, Codruța Negruțiu.

Str.Dragalina nr.5

Str.Maramureşului nr.189 și  nr.187

Piaţa Mărăşti nr.2-4

Terenuri:  După Hoia, La Vale nr.4, pe str.Uliului,  La Dealul Steluţei,  Valea Chintăului, Coada Teleacului, Colonia Breaza, La Pietroasa, La Mirişte, str.Dobrogei nr.53-63, La Gela, La Dosul de la Coada Teleacului, La Dosul de la Valea Chintăului, La Valea Treia

Casă şi teren la Dealul Steluţei

Conform articolului 45 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, cultului solicitant îi revine obligaţia, de a menţine destinația de interes public pentru o perioadă de zece ani (şcoli, instituţii de învăţământ şi de cultură)

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia revendică imobile şi terenuri în oraşele ardelene, cu precădere în Cluj-Napoca, în calitate de continuatoare a Statusului Romano Catolic. Această calitate a fost atestată, în 2001, prin sentinţa nr.1515 dată de Judecătoria Miercurea Ciuc într-un proces în care Statul nu s-a apărat.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina