fbpx

Clujul cu sutană. Revendicările romano-catolice: școli, instituții și clădiri-monument

Sub genericul ”Clujul cu sutană”, CLUJUST pornește campania în care va prezenta revendicările cultelor religioase din Cluj. Începem cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, care are cea mai lungă listă de revendicări la Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile ce au aparținut cultelor religioase. O parte din clădiri au fost retrocedate, iar celelalte sunt în așteptarea unei decizii.

Adresele la care sunt revendicările romano-catolice și ce a funcționat sau mai funcționează în respectivele clădiri:

Str. O.Petrovici nr.5  și Str. V.Deleu nr.2-4 – Liceul de Muzică Sigismund Toduță – clădire retrocedată

cladiri str.petrovici-deleu

În vara lui 2011, după 62 de ani de la înfiinţare, Liceul de Muzică Sigismund Toduță a fost mutat în clădirea Liceului “Unirea”, care, la rândul său, a plecat la Liceul Agricol “Alexandru Borza”. În locul Liceului de Muzică, în clădirea fostei mănăstiri franciscane din Piaţa Muzeului s-a mutat ciclul primar al Liceului “Apaczai Csere Janos”.

Str.Fagului nr.1

Str.Decebal nr.8 –  casă veche

Piaţa Mihai Viteazu nr.9 vechi

Str.Universităţii nr.11 clădire istorică

Str.Universităţii nr.7-9-Kogălniceanu nr.2  – Universitatea Babeş-Bolyai  – clădirea Echinox a UBB Cluj

cladirea echinox ubb cluj

Str.Horea nr.31  Facultatea de Litere Universitatea Babeş Bolyai

facultatea de litere

“Clădirile sunt  tot în proces de retrocedare. Nu avem informații noi despre situație”, a spusi Paul Fărcaș, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj.

Str.Universităţii nr.10 –  Liceul Romano-Catolic

liceu catolic universitatii 10

Str.Berăriei nr.8

Str.Govora nr.15 ( azi str.Şcolii nr.17-23)

Str.Brutarilor nr.22

Str.E.Grigorescu nr.37-39  –  Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de plasament Prichindel

directia copilului cluj centru prichindel

Str. Avram Iancu nr.17 – imobil monument istoric

casa avram iancu cluj

Situată pe strada cu acelaşi nume la numărul 17, casa în care Avram Iancu a locuit în perioada studiilor academice, între anii 1841-1844, arată ca o ruină. Proprietarii care locuiesc acolo de ani buni, spun că nu îşi permit să facă reabilitarea din banii lor, dar şi-ar dori ca imobilul să fie reparat printr-un program susţinut de autorităţile locale. Pe de altă parte, reabilitarea clădirii este întârziată de o procedură de revendicare şi de faptul că are mai mulţi proprietari.

Str. Avram Iancu nr.13-15 – parțial Liceul de Coregrafie

Str. E.Racoviţă nr.16

Str. Iuliu Maniu nr.1-3 – piaţa Unirii nr.30  Restituirea în natură a apartamentelor nevândute.

Str. Iuliu Maniu nr.4  – sentință de restituire

Clădirea din stânga de pe strada Iuliu Maniu nr.1-3 a fost retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice
Clădirea din stânga de pe strada Iuliu Maniu nr.1-3 a fost retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Retrocedarea de la numerele 1-3 de pe strada Iuliu Maniu, denumită și ”strada oglindă”, a fost una cu scandal. Juristii municipalitatii au afirmat ca Arhiepiscopia Romano-Catolica ar fi primit despagubiri din partea statului in schimbul celor doua imobile nationalizate, lucru negat de vicarul romano-catolic din Cluj, monseniorul Arpad Cziriak. In acest context, chiriasii care locuiau in cladire au depus in 2005 plangere penală impotriva fostului viceprimar UDMR din Cluj-Napoca, Janos Boros, care ar fi favorizat retrocedarea imobilelor, trimitand la Comisia Nationala de Retrocedari doar acele acte care justificau si sustineau pretentiile Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Str.Kogălniceanu nr.7 – imobil aparținând de Biblioteca Octavian Goga

cladire strada kogalniceanu cluj

Str.Kogălniceanu nr.1  Rectoratul Universitatea Babeş-Bolyai

”Cererea nu a fost întemeiată. Universitatea Babeș-Bolyai este proprietarul de drept al clădirii în care se află rectoratul”, a spus purtătorul de cuvând al UBB Cluj, Paul Fărcaș.

Calea Mănăştur nr.8,  nr.10, nr.14, nr. 16 și   nr.18

Piaţa Unirii nr.15  –  Şcoala Bob

scoala ioan bob cluj

Clădirea a fost retrocedată in 5 mai 2010, prin Decizia nr. 2331, a Comisiei Nationale de Retrocedare, către Parohia romano-catolică Sf. Mihail. In termen de 30 de zile, cat prevedea legea, Primaria Cluj nu a contestat aceasta decizie. In septembrie 2010, Scoala Bob s-a adresat fostului primarul Sorin Apostu precizandu-i ca doreste sa se aplice legea pentru spatiile publice si sa ramana in acest spatiu inca 5 ani. Raspunsul Primariei a fost scurt: ” parohia romano catolica nu a cerut punerea in posesie a spatiului, deci nu se pune problema evacuarii” In 30 decembrie 2010, parohia Sf. Mihail a trimis scolii o adresa prin care le solicita sa elibereze acest spatiu in care invata 150 de elevi de clasele I-IV pina in 6 februaie anul curent. In 14 ianuarie 2011, conducerea Scolii Bob a trimis o adresa de raspuns Parohiei catolice SF Mihail in care precizeaza ca va uza de prevederea legii si va ramane incă 5 ani.

Piaţa Unirii nr.16

Piaţa Unirii nr.29  Hotel Melody

Str.Bolyai nr.7

Str.Primăverii nr.10 (fosta Linngurarilor)

Calea Floreşti nr.1

Str.Sălciilor nr.15

Str.Donath nr.184 (fost 160)

Str.Coşbuc nr.1 –  Şcoala ajutătoare nr.1

fosta scoala ajutatoare cluj

Școala ajutătoare din cadrul Consiliului Județean Cluj s-a mutat recent în clădirea de pe strada Aviator Bădescu, unde a avut sediu până de curând Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat.

Str.Pasteur nr.1  –  Clinica neurologie și psihiatrie

psihiatrie neurologie spital cluj

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Petru Șușcă, a spus că nu știe de revendicare și stadiul ei, dar că se va interesa.

Str.Pasteur nr.41-Cireşilor nr.19

Str.Crişan nr.25

Bd.21 Decembrie 1989 nr.32,  nr.75 și  nr.126-132

Bd.21 Decembrie 1989 nr.136-138  – Cămin de bătrâni

Str.Memorandumului nr.9  – clădire monument istoric. Are sentință de restituire.

Str.Emil Isac nr. 19  – Liceul economic

colegiul economic cluj

 ”Problema revendicării nu este finalizată. Este pe legea cu 50 – 50 %. Adică arhiepiscopia a revendicat jumătate din clădire, căci Statul a construit pe lângă ce au avut ei. Primăria se ocupă de această chestiune, noi doar suntem informați”, a spus directorul Colegiului Economic, Codruța Negruțiu.

Str.Dragalina nr.5

Str.Maramureşului nr.189 și  nr.187

Piaţa Mărăşti nr.2-4

Terenuri:  După Hoia, La Vale nr.4, pe str.Uliului,  La Dealul Steluţei,  Valea Chintăului, Coada Teleacului, Colonia Breaza, La Pietroasa, La Mirişte, str.Dobrogei nr.53-63, La Gela, La Dosul de la Coada Teleacului, La Dosul de la Valea Chintăului, La Valea Treia

Casă şi teren la Dealul Steluţei

Conform articolului 45 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, cultului solicitant îi revine obligaţia, de a menţine destinația de interes public pentru o perioadă de zece ani (şcoli, instituţii de învăţământ şi de cultură)

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia revendică imobile şi terenuri în oraşele ardelene, cu precădere în Cluj-Napoca, în calitate de continuatoare a Statusului Romano Catolic. Această calitate a fost atestată, în 2001, prin sentinţa nr.1515 dată de Judecătoria Miercurea Ciuc într-un proces în care Statul nu s-a apărat.

Comments

comentarii

România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate.... Citește mai mult
1,3 milioane de lei de la bugetul local vor fi pentru organizarea ediției din 2024 a Zilelor Clujului. Ediția din acest an va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!