fbpx
Horațius Dumbravă (stânga) și Adrian Bordea (prim plan)

Un membru CSM a desființat medierea la Cluj: ”nu va fi un instrument viabil în România”

Medierea, mult discutată și lăudată în ultimii ani, n-a însemnat mai nimic pentru litigiile din instanțe, spune un membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a explicat la Cluj de ce medierea nu va fi un instrument viabil pentru români.

”Medierea n-a însemnat nici 0,2 la sută din litigii, din nefericire. Și iarăși din nefericire, deși eu în urmă cu cinci ani am scris ceva, medierea nu va fi un intrument viabil în România pentru că acel proces verbal de încheiere a medierii nu are putere executorie. Noi trebuie să dăm medierii o dubă natură: un caracter contractual, pe care îl are acum, și un caracter jurisdicțional. Dacă nu dăm caracter jurisdicțional ca și hotărâre arbitrală, atunci evident că nu merge. Pentru că eu mă împac cu dumneavoastră, dar scriu împăcarea, dar dacă nu vreți să executați, eu tot la instanță trebuie să mă duc. Deci nu am făcut nimic”, a spus judecătorul Adrian Bordea, membru CSM.

Și presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a spus recent intr-o conferinta de presă la Alba Iulia că medierea este un eșec.  ”Da, din punctul meu de vedere a fost un esec, pentru ca din evidentele pe care noi le detinem solutionarea cauzelor prin aceasta metoda alternativa nu a fost cea asteptata. Cred ca se putea mai mult, dar din cate stiu eu cauzele sunt foarte putine”, a declarat Tudose

Cluj-Napoca a găzduit, in perioada 27 – 28 februarie 2015, cea de a III-a editie a Galei Excelentei in Mediere, eveniment anual, reprezentativ pentru cei 6.769 de mediatori activi din România.

Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator a suferit mai multe modificări până în 2014. În luna mai a anului trecut, Curtea Constituțională a României a decis că articolul din Legea medierii, prin care oamenii sunt obligați să se prezinte la un mediator înainte de instanță în cauze care se pot soluționa prin mediere, încalcă Constituția României. Potrivit deciziei, instanțele nu mai pot respinge cereri de chemare în judecată pe motiv că solicitantul nu a participat la o ședință de informare cu privire la mediere. Mai multe detalii AICI.

Ultima variantă a legii.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

„U” Cluj a jucat, vineri, contra echipei Dinamo București, în etapa cu numărul 23 al SuperLigii.... Citește mai mult
La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Din pacate acesta este adevarul. S-au facut cativa pasi insa nu suficienti.

Sărbători fericite!

Lasă un răspuns