fbpx

Proiect de rearondare teritorială a Judecătoriilor. Tribunalul Militar ar putea dispărea

Președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean, și membrii CSM Adrian Bordea și Horațius Dumbravă au vorbit, cu ocazia bilanțului pe 2014, despre propuneri de rearondare teritorială a judecătoriilor și despre desființarea tribunalelor militare. Judecătoriile din reședințele de județ ar urma să trimită dosare la alte judecătorii din județ, iar magistrații de la Tribunalul Militar ar urma să se mute la Tribunal. Asta dacă Ministrul Justiției și parlamentarii vor acceptat modificarea legii privind organizarea judiciară.

Rearondarea instanțelor este din nou în actualitate, potrivit judecătorului Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fost președinte al forului anul trecu.  ”Trebuie să reanalizăm pentru că anul trecut ni s-au respins toate propunerile de desființări la nivelul tuturor partidelor politice. De aceea ne-am gândit la rearondări”, a spus Bordea.

denisa baldean curtea de apel bilantPreședintele Curții de Apel Cluj, judecător Denisa Băldean, a explicat în ce ar consta rearondarea. ”În privința reașezării hărții juridice, a geografiei juridice, noi am reluat proiectul inițial anul trecut. Domnul vicepreședinte Irinel Andrei s-a ocupat de asta și a întocmit un raport extrem de detaliat cu kilometri între localități, număr de populație și altele, pe care l-am retransmis Ministerului Justiției și sperăm să aibă succes. Ne-au transmis să obținem și acordurile autorităților locale pentru această rearondare. Am propus la nivelul tuturor judecătoriilor, în sensul că de la Judecătoria reședinței de județ, Cluj-Napoca, Baia Mare, Zalău, Bistrița să treacă dosare către judecătoriile mici, acolo unde este posibil și există mijloace pentru cetățeni. Rearondări teritoriale pentru ca judecătoriile mici, care, unele dintre ele, din fericire, dispun atât de sedii cât și de schemă pe personal foarte bună să-și ia din aceste competențe teritoriale și atunci mai degrevăm judecătoriile reședință de județ fără resurse suplimentare, ci cu ceea ce avem la momentul actual.”, a spus Denisa Băldean.

Horațius Dumbravă (stânga) și Adrian Bordea
Horațius Dumbravă (stânga) și Adrian Bordea

Un alt membru CSM a precizat că există un impediment. ”Există rezistență la nivelul autorităților locale și a populației.”, a spus Horațius Dumbravă. Cea mai mică instanță din țară are 1074 de dosare și trebuie să aibă 3 judecători. ”Cum se compară judecătorul acela care are de judecată 200 de dosare cu cel care are de judecată 1.200-1.600 de dosare. E total dezechilibrat pentru că aceeași indemnizație o are și cel de la Baia de Aramă și cel de la Buftea unde sunt 2.200 de dosare pe judecător. Încercăm cât de cât să echilibrăm, în măsura în care politicul agreează ce propunem noi”, a adăugat Bordea.

”E vizată Judecătoria Cluj-Napoca și ducem către Huedin”, a precizat Denisa Băldean.  De asemenean, comunca Jucu ar putea fi arondată Judecătoriei Gherla.

Tribunalele Militare ar putea fi desființate, potrivit membrilor CSM. ”Am făcut socoteala și un dosar la Tribunalul Militar Costă peste 100.000 de lei. De vreo 30 de ori mai mult decât la o instanță normală”, a spus Adrian Bordea. ”La Tribunalul Militar Cluj se judecă pe lună 1,5 dosare, în condițiile în care la Tribunalul Cluj, pe lună, un magistrat judecă circa 100 de dosare”, completat Dumbravă. Dacă se va aproba propunerea, cele 33 de posturi de judecător militar din țară vor fi redistribuite la instanțele care duc lipsă de magistrați. De exemplu, Tribunalul Cluj mai are nevoie de doi judecători.

Comments

comentarii

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce au dat o spargere într-o casă din cartierul clujean Andrei Mureșanu.... Citește mai mult
Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!