fbpx
Tunde Peter FOTO EVZ.ro

Tunde Peter folosea “parole” în lucrări. A recunoscut că a primit bani (cu traducere in maghiară)

Referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă arată că Tunde Peter instruia candidaţii să bage parole în lucrări. Inspectorul a recunoscut primirea de bani.

EXTRAS din refreratul DNA Cluj. (intertitlurile aparţine CLUJUST)

“Pentru a înlesni promovarea examenelor prin fraudă, inculpata  Peter Tunde Ilona Csilla a instruit aparţinătorii elevilor candidaţi ce s-au  prezentat la examenele scrise de bacalaureat să fie inserate în lucrări anumite  „parole” de recunoaştere a acestora notate pe pagina 3 a fiecărei lucrări scrise, iar la ieşirea din examen să-i fie comunicate, prin sms, numărul de pagini de la fiecare testare. Scopul acestor parole era de a facilita identificarea lucrărilor anterior corectării tocmai pentru a putea fi corectate prin evaluarea superioară a conţinutului, anterior desigilării colţului secretizat şi prin acest fel să se realizeze promovarea examenelor.”

Şpăgi de la 600 la 3.400 de euro

“Acest gen de înţelegeri le-a stabilit inculpata Peter Tunde Ilona Csilla cu  (…) de la care a pretins şi primit suma de 3400 euro, (…) ce a intermediat cumpărarea influenţei de către (…) pentru fiul acestuia, candidatul (…) de la care a pretins şi primit suma de 1700 euro, (…) ce a intervenit pentru fraudarea examenelor pentru fiica sa, candidata (…) de la care a pretins şi primit suma de 2200 euro, (…) ce a intervenit pentru fraudarea examenelor în favoarea fiului său, (…) de la care a pretins şi primit suma de 1700 euro, (…) ce a intervenit pentru fraudarea examenelor în favoarea fiicei sale (…) de la care a pretins şi primit suma de 600 euro. ”

Acuzata a recunoscut primirea unor sume de bani

“De asemenea, în cauză există date şi indicii că sume similare au fost pretinse şi primite de inculpata Peter Tunde Ilona Csilla şi de la alte persoane, în ambele sesiuni ale bacalaureatului din acest an, tot pentru intervenţii în vederea notării favorabile a lucrărilor unor candidaţi, (…..). În acest sens arătăm că inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a recunoscut în cuprinsul declaraţiei date primirea unor sume de bani şi de la numiţii (…) pentru a facilita prin intervenţii promovarea unor probe ale examenelor de bacalaureat susţinute de copiii celor anterior menţionaţi. La fel, există date că înţelegeri similare au existat între inculpată şi în ce priveşte promovarea prin fraudă a examenelor susţinute de candidaţii (…).”

Fraudă şi la titularizare şi definitivat

“Pe de altă parte, probaţiunea cauzei mai pune în evidenţă implicarea inculpatei în fraudarea examenelor de definitivat şi titularizare susţinute în cursul lunii iulie 2014 de cadrele didactice, măsurile de supraveghere tehnică surprinzând o modalitate similară cu cea din bacalaureat, de comunicare între inculpată şi profesorii candidaţi, cu inserare de parole în cadrul lucrărilor scrise, precum şi intervenţii realizate în acea perioadă asupra membrilor comisiilor de evaluare a lucrărilor din examene.”

Mai multe sume de bani găsite la percheziţie

În ce priveşte suma pretinsă de la (…) , respectiv 2200 euro, probaţiunea cauzei a stabilit că aceasta a fost remisă în 2 tranşe: o parte în cuantum de 1200 euro a fost primită de inculpată în cursul lunii august 2014 în biroul acesteia de la Inspectoratul Şcolar Cluj, iar a doua tranşă a fost primită la data de 1 septembrie 2014, tot la birou, prilej cu care a fost realizată percheziţia autorizată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, suma de bani fiind descoperită în biroul inculpatei, într-un plic de culoare albă, într-un sertar. Tot la percheziţie au fost descoperite şi alte sume de bani, totalizând 1000 de euro, despre care inculpata Peter Tunde a arătat că provin de la suspecţii din dosar fiind primiţi pentru acelaşi gen de intervenţii la bacalaureat. Sumele de bani au fost ridicate urmând a se dispune instituirea sechestrului asigurator în vederea confiscării speciale.

CITESTE AICI VARIANTA IN LIMBA MAGHIARA

Comments

comentarii

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce au dat o spargere într-o casă din cartierul clujean Andrei Mureșanu.... Citește mai mult
Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!